min reumatism....

Jag har fått lite frågor om min reumatism, så jag tänkte att jag kan skriva ett inlägg om det istället för att svara var och en av er.

Jag har nog egentligen haft min värk i kroppen sedan jag var barn, men diagnosen psoriasisartrit fick jag för bara några år sedan. Som barn, jag var nog 9 - 10 år ungefär då jag först minns att jag hade värk. Jag hade väldigt ofta värk i mina ben men enligt läkarna var detta bara vanlig växtvärk, jag hade så ont att jag ibland inte kunde sova och mina ben kunde inte ligga stilla. Huvudvärk har haft sen mellanstadiet till och från och det har alltid förklarats av läkare som stresshuvudvärk. Ont i fötter och rygg har jag också haft väldigt länge, men inga läkare tog min värk på allvar. Jag vet att min mamma var orolig över att jag hade värk så ofta i min lilla kropp, jag svimmade också väldigt ofta som barn och det oroade min mamma oerhört mycket. Hon sökte många olika läkare för detta men allt förklarades bort som stress, växtvärk, gnälligt barn (jag då) och svimningarna hittade dom ingen orsak till så dom trodde helt enkelt att jag hittade på mina svimningar. Ja så mycket lyssnar/lyssnade man på barn och deras oroliga mamma.

När jag för 12 år sedan väntade mitt 3:dje barn så fick jag en sådan oerhörd värk i min rygg, främst vid skulderbladen att jag inte ens kunde andas ordentligt. Jag fick 2 gånger göra lungröntgen för läkarna trodde att det kunde vara lunginflammation eftersom jag inte kunde andas ordentligt, men röntgenbilderna visade ingenting. Men värken bestod. Efter förlossningen så tilltog värken och nu började jag få mera ont i hela kroppen. Jag var hos olika läkare som ingenting hittade, inga prover visade på något och dom förstod inte vad det kunde vara för fel. Dom trodde att det kunde bero på mina täta graviditeter, jag fick 3 barn under 5 år, och att min rygg inte klarade av allt bärande på barn och så. Men till slut så bad jag om en remiss till en reumatolog, eftersom både min mamma och mormor har en reumatisk sjukdom så gissade jag på att det var det jag hade fått. Jag hade en väldig tur och fick välja vart remissen skulle skickas, jag valde samma reumatolog som min mamma gick/går hos.

Efter en massa röntgenundersökningar, blodprovstagningar och läkarundersökningar så sa min reumatolog att det kunde vara Fibromyalgi eller Psoriasisartrit och Bechtrew,hon trodde främst på Psoriasisartrit och Bechtrew. Man kan ju ha flera reumatiska sjukdomar samtidigt, jag har alltså 2 olika. Eftersom både min mamma och mormor har dessa diagnos, Psoriasisartrit och Bechtrew, så fick jag den. Medicineringen har bestått av värktabletter, antiinflammatoriskatabletter, cellgifter och nu senast biologisktläkemedel - Enbrel.

Jag har ständigt värk i kroppen, det finns dagar som är bättre än andra dagar, men jag har alltid ont. Det kan vara benen, axlarna, höfterna, ryggen, nacken, käkarna ja listan skulle kunna göras hur lång som helst. Jag har opererat mina båda axlar för att det var förträngningar där med inflammationer och värk. Värken har tyvärr kommit tillbaka till axlarna, men peppar peppar inte lika mycket som innan operationerna. Nu kan jag i alla fall ligga på sidan en liten stund innan axeln börjar värka. Jag har fått cortisonsprutor i axlar, höfter, rygg, med varierande resultat.

Jag har alltså haft min diagnos i drygt 9 - 10 år, tror jag det blir. Och jag är tacksam över att faktiskt ha fått en diagnos, det kan låta knasigt men så är det. Jag har fått beviljade vårdresor/rehabiliteringsresor, jag slipper bråka allt för mycket med försäkringskassan m.m. och det hade inte fungerat utan en diagnos. Utan diagnos så skulle jag nog ha fått bråka mig till hjälp, tror jag i alla fall.

Mitt råd till alla er där ute som har värk i kroppen som inte går över och som inte har någon förklaring, sök vård. Kräv att få remiss till en reumatolog eller smärtläkare. Ni behöver få riktigt hjälp med eran kropp. Jag vet hur det är att leva med smärta och visst jag har fortfarande min smärta även fast jag har en diagnos, men jag är trodd på. Läkare som jag möter förstår varför jag har värk, jag behöver inte förklara mig hela tiden, jag har en diagnos som dom tror på. Och det tror jag är viktigt för oss alla, att bli trodda på. Ingen vill gå runt och känna sig misstrodd, vilket tyvärr många som inte har fått en diagnos gör. Läkarna tror inte på dom ordentligt. Syns det inte så finns det inte verkar det som om dom tror. Min reumatism syns nästan aldrig på några blodprovssvar, ibland har jag lite förhöjd sänka, men det är nog allt. Men min reumatolog kunde direkt se på mig att jag hade problem, hur hon kunde se det undrar ni. Jo hon iaktog mig när jag reste mig från stolen i väntrummet och hur jag sen gick till mottagningsrummet, utifrån detta kunde hon se att jag hade värk i rygg, höfter, fotleder m.m. Hon är specialist på reumatiska sjukdomar så hon kunde se på mitt rörelsemönster att jag hade/har ont.

Har ni frågor får ni gärna ställa dom till mig så ska jag se om jag kan besvara dom. Inga frågor är dumma! Vill ni ställa dom bara till mig och inte här på bloggen så kan ni maila mig frågorna så ska jag besvara det jag kan.

Och ja just det, mina svimningar. Jag svimmar fortfarande ibland, detta har utretts så gott det går men man hittar inget. Jag själv tror faktiskt att jag svimmar då jag har allt för ont någonstans. För när jag tänker efter så har jag alltid haft extra ont någonstans precis innan jag har svimmat. Men utredningen fortgår så kanske får jag någon gång svar på varför jag svimmar, eller kanske inte. Men svimmar, ja det gör jag fortfarande i vuxen ålder ibland. Men nu för tiden så kan jag känna innan att det är på gång så jag hinner oftast lägga mig ner innan jag svimmar, Det gjorde jag inte alltid som barn. Då kunde jag bara rasa ihop....
Sjukdom | |
#1 - - Lejonkvinnan:

You got mail :)

#2 - - regnnatt:

Förstår att du har det tufft, det är bra att du skriver lite på detta sätt om din sjukdom. Förstår också att du längtar till din resa :) Hoppas den ger dig kraft! Själv har jag en nack-skada efter en trafiolycka för 10 år sedan. Har fått lägga om en hel del saker i mitt liv sedan dess, men har inte alls min identitet i skadan så jag pratar ytterst sällan eller aldrig om den. När jag har som mest ont, bär jag en tunn, svart "krage" som stöttar och samtidigt signalerar till omvärlden att jag är lite skör. Livet är ju föränderligt på ett eller annat sätt hela tiden och jag är glad att jag och sonen överlevde, punkt slut. (Berättar bara detta så att du förstår att jag förstår det där med smärta) Sköt om dig! Och tack för dina fina kommentarer hos mig. Kram.

#3 - - Marie-Louise:

Lejonkvinnan: Du har fått svar :)

Regnnatt: Jag tror att det ibland skulle behöva skrivas mer om tex, reumatism, för folk som inte har värk förstår inte riktigt hur det är. Jag brukar inte prata så mycket om min sjukdom men jag lever med den dag som natt och sen jag började blogga om min vardag så ingår den som en naturlig del av mig och mitt liv.

Vad hemskt med en bilolycka, förstår verkligen din lycka att ni överlevde. Vad är det för sorts "krage" du har? Värmer den nacken också eller är det "bara" stöd? Jag skulle behöva en nackkrage ibland men vägrar gå runt med dom där grå/blå du vet som finns att köpa på tex, apoteket. Lite fåfäng som jag ändå är...

Kram.

#4 - - regnnatt:

Kragen är tunn, mycket stödjande och värmande. Tyvärr inte inköpt i Sverige... När man lever med konstant smärta ingår den givetvis i livet. Det finns de som hittar en ny identitet i att vara skadade, hittar en ny grupptillhörighet. Jag har givetvis hunnit utforska en del av den världen och funnit att den inte fick mig att må bättre. Tvärtom. Skadan är givetvis en del av mig och min vardag, inte något hemligt jag bär på och skäms över. Men den är inte den viktiga biten av mig. Det var bara det jag menade med inte ha min identitet där.

#5 - - regnnatt:

oops, tryckte lite snabbt här ;) Hann inte lägga till - Ha en skön kväll! Kram!

#6 - - Marie-Louise:

Regnnatt: Jag förstår hur du menar. Ville bara ge min bild av det ;) ibland blir det lite knasigt i text... Tror du man skulle kunna hitta en sådan krage i tex, Spanien? Jag ska ju dit snart :)

#7 - - Marie-Louise:

Hihi, jag glömde: ha en trevlig söndagskväll och Kram.

#8 - - Emma:

Hej!

Skönt att läsa om fler med sjukdomen som inte visar nått på blodproven. Själv har jag bara haft problem sen i oktober ( men precis som du skriver alltid haft värk, tex växtvärk som barn, alltid ont någonstans och alltid varit extremt trött) Eftersom proverna aldrig visar något blev jag nästan orolig att jag bara var paranoid eller inbillade mig så det är skönt att läsa att det inte behöver visa något.

#9 - - Amanda:

Hej!



Vad heter din läkare som är specialist?

Tacksam för svar. Jag är 21 år och lidit av värk sedan 3 års ålder. Jag gör allt för att få en diagnos.



Må väl!



/Amanda

[email protected]

#10 - - Micke:

besök gärna denna nya sajt som är till gagn för många sjuka.



http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/gluten-forstor-tarmluddet.html

#11 - - Anja:

Hej! Jag fick diagnosen spondylartrit för ett år sedan ca, ev är det psoriasisartrit tror de på reuma pga att jag har s k psoriasisnaglar och även eksem på armbågar och knän som fjällar. har två små barn och tyvärr har jag inte fått någon medicin än som hjälper för just mig. Har provat kortisontabletter utan effekt, två biologiska läkemedel varav jag var allergisk mot det första och det andra har jag tagit i sju månader men ingen god effekt för jag får fortf använda kryckor ibland och har jätteont varje dag. ska till doktorn imorgon och hoppas på byte av läkemedel till annat biologiskt, vi får se. Tycker inte min läkare är engagerad eller empatisk men jag blir glad av att läsa att du har en bra doktor. Det är viktigt att man verkligen blir trodd och sedd när man har kronisk värk. jag följer gärna din blogg! MVH Anja

Svar: Usch jag förstår dig precis, och ja visst är det jobbigt när det inte syns på prover eller som svullna leder. Hoppas du får bra hjälp hos din läkare imorgon. Kram
Marie-Louise

#12 - - Anonym:

PS. Min reumatism har aldrig visat något på blodproverna, läste att någon annan här har det likadant. Skönt att man inte är den enda! Mina leder blir inte heller röda och varma när de är inflammerade, ibland svullnar jag men oftast inte så det syns inte alls på utsidan när jag har jätteont. Verkar som tom reuma-läkare har svårt att fatta ibland att man som patient ändåå kan ha jätteont trots att blodproven är "fina" och lederna på utsidan ser opåverkade ut...

#13 - - Anja:

Tack för svar, känns alltid skönt med någon som verkligen förstår! Svårt att riktigt prata med ex vänner som är friska i lederna.../Anja

Svar: Ja verkligen, har man inte själv ont 24/7 är det svårt att förstå tror jag. Har du någon blogg?
Marie-Louise

#14 - - Anja:

Nervös-läser i din blogg, måste ha nåt att göra innan läkarbesöket nu på morgonen. Läste bl a om dina förlossningar och känner igen mig något lite. Jag undrar också hur det känns att "föda naturligt" då jag fick induktion som slutade i snitt med både ettan och tvåan och var sövd med båda när bebben kom ut. Min man fick då också en fin start med döttrarna men jag blev lite snuvad på förlossningskonfekten känner jag ;)

Svar: Ja lite snuvan blev man allt, även om inte jag var sövd så missade jag ju det där första... Kram
Marie-Louise

#15 - - Anja:

Nej, jag har ingen blogg. Känns som det är så mycket ändå just nu ;). Dr-besöket gick bra förresten, ska få Metoject-sprutor utskrivet. Har otroligt lätt för att må illa så jag slapp börja med tabletter först. Var i uselt skick och jag fick faktiskt både tid och förståelse av läk. Skönt!

Svar: Vad bra att besöket hos läkaren gick bra :) Metojekt-sprutor har jag också haft :) tyvärr blev biverkningarna lite för många efter några år att jag och min reumatolog beslutade att jag skulle sluta med dom. Men jag har Humira-sprutor. Kram
Marie-Louise

#16 - - Anja:

Mmm, jag hoppas kombinationen Enbrel och MTX blir bra för mig och att biverkningarna inte blir för kraftiga. Vi får se, jag är försiktigt förhoppningsfull. Enbrel tolererar jag iaf väl och effekten av biologiskt kan bli bättre succesivt under hela första året sa doktorn. Är du nöjd med Humira?

Svar: Jag hade Enbrel först och det fungerade utmärkt i början men efter ett år ungefär avtog effekten och då bytte vi till Humira och det fungerar utmärkt fortfarande efter 2 år. Humira tar man ju varannan vecka så den är lite mer långtidsverkande än Enbrel.
Marie-Louise

#17 - - Anja:

Jag har förstått att det kan vara en lång och krokig väg till rätt behandling och att man ändå får byta ibland sedan eller ändra dos. När jag fick diagnosen tänkte jag att jag skulle få medicin och "bli arbetsför" inom 2 månader he he. nu ett år senare arbetstränar jag så smått och är lång ifrån att komma ut i arbetslivet på riktigt än...
Hur har du upplevt det med att ha reumatism och barn? Svårigheter? Min minsta var ca 6 månader när jag fick diagnosen och nu är detta vårt nya "normalt" ;)

Svar: Jag väntade min yngsta när det bröt ut och hon är nu 14,5 år, så ja det är normalt för dom och mig tror jag. Mina två äldsta barn var så pass små när sjukdomen bröt ut att dom "minns" inget annat (tyvärr). Men jag tycker faktiskt att det har fungerat bra iaf. Visst har jag ibland vart sjukskriven och så, men jag har alltid kunnat ta hand om barnen och min man förstår mig och vi delar på det mesta. Kram
Marie-Louise

Upp