Luxor...

Söndagen 17/1-10

Utflykt hela dagen till Luxor, bussen hämtade upp oss kl:03.30 utanför hotellet, vi hade fått ett frukostpaket i receptionen när vi åkte. Jag tror vi åkte buss i ungefär 6 timmar och vilka vyer vi fick se från bussen. Öken, stad, sockerrörsfält, vardagslivet för Egyptierna och mycket annat. Men överallt fanns det också poliser, militärer och vägtullar. Vi stannade vid många vägtullar och vid varje vägtull så fanns det flera beväpnade vakter. När vi närmade oss Luxor stod det beväpnade polis/militärer i varje korsning. Dom var tungt beväpnade och det känns lite konstigt att se, jag är inte van vid beväpnade militärer eller poliser med jättestora pistoler.


Så här bodde en del av befolkningen, längs med kanalen.

Längs med hela kanalen in mot Luxor fanns det bostäder. Det var mer eller mindre ruckel, kåkstäder, eller vad man ska kalla det. Efter att ha sett dessa "hus" så förstår jag att regnet som kom, natten mot måndagen, måste ha varit förödande för många Egyptiska familjer. Deras hus kan inte ha klarat av att stå emot allt regn som kom.


Bostäder utefter kanalen in mot Luxor. Fotat genom bussfönstret.


Fösta stoppet var vid Kom el-Hetan som är platsen för Memnons Stoder.

Sedan bar det av till Hatsheptsuts Tempel i Deir el-Bahri. En kvinnlig Farao i det gamla Egypten.


Bilder från Hatsheptsuts tempel. Foto: jag

Efter Hepsheptsuts tempel bar det av till Konungarna dal. Där inne fick vi inte foto, inga kameror fick vi ta med in. Så därifrån har jag köpt "vykort" så jag har lite minnen. Vi fick se 3 gravar i konungarnas dal, men jag blev lite besviken. Jag har alltid drömt om att besöka konungarnas dal och har sett det framför mig så som man har sett på tv, men det levde inte riktigt upp till mina förväntningar. Visst var det vackert och spännande och hett, och det hade säkert känts bättre om vi hade hunnit se mera utav Konungarnas dal. 1 dags utflykt i Luxor är alldeles för lite, vi han inte med så mycket. Bara bussresan fram och tillbaka till hotellet tog närmare 12 timmar sammanlagt. nej jag ska till Luxor igen, men då ska det vara längre än 1 dag!

Efter Konungarnas dal bar det iväg till Karnak templet. Det var så magnifikt att jag tappade andan. Det var ju detta jag ville se. Å vad jag älskar detta tempel! Men som sagt 1 dags utflykt är inte att rekommendera. Vi fick ungefär 1,5 timme på oss i Karnak templet och det var alldeles för lite. Vi han inte ens se en bråkdel.




Karnak templet. Foto: jag

Just det vi åkte ju båt över Nilen också. 2 småpojkar styrde båten över Nilen, dom kan inte ha varit mer än 10 år. Man såg en del "barnarbete" där i Egypten. Det gjorde lite ont i mitt modershjärta att se detta, barn ska få vara barn, dom ska inte behöva arbeta. Barn ska få gå i skolan och kunna leka, inte arbeta. Men jag förstår att man måste få sina barn att arbeta när man är fattig, jag förstår det, men det gjorde ont i modershjärtat ändå.


Nilen och dess båtar. Foto: jag

Hemfärden till hotellet blev till ett äventyr. Det kan ni läsa om här. Det ösregnade när vi skulle hem med bussen och chauffören hade inga vindrutetorkare på bussen, så det blev till att torka med en trasa, man tar vad man har. Spännande hemfärd men också lite läskig.

Egypten | |
#1 - - gwendolen:

Åh tänk! Ni åkte förbi vårt familjehem! :D



Så det regnade? Vad skönt. Rensa luften lite. Det råder ingen tvekan om att de svenska researrangörerna ljuger för turisterna.. :/

"Det har inte regnat i Hurghada och El gouna på över 12 år" har jag hört många ggr. Både där och på andra ställen kommer de ju lite regn, även om det är väldigt sällan.



Fina bilder du tagit!

#2 - - Marie-Louise:

Gwendolen: Då kanske vi har foto på erat hus, vi har fotat så himla mycket :)

Jo det låter väl lite speciellt för oss svenskar när dom säger att det inte regnat på si och så många år, vi som är så vana vid regn. Men det skyfallet som kom när vi var där hör nog inte till vanligheten, hotellpersonalen var väldigt förvånade över allt regn som kom ;)Det öste ner i flera timmar på natten mot måndagen....

Upp