Vi hade en natt med oväder...

http://www.aftonbladet.se/resa/senastenytt/article6452753.ab

Natten mot måndagen hade vi lite oväder i Egypten. Vi var på väg tillbaka till hotellet i bussen efter våran utflykt till Luxor då vi vaknar till av det plötsliga oväder som drog in över öknen, det störtregnar och blixtrar utanför bussens fönster.
Vid en utav alla vägtullar som vi behöver stanna vid så blir det ett väldigt liv mellan polisen, chauffören och våran guide, det gapas, skriks och gestikuleras.
Guiden berättar sen när vi fått börja köra igen att polisen sagt till dom att dom inte fick stanna någonstans nu under färden. Guiden försökte säga till polisen att vi skulle stanna på ett turistställe så att vi skulle få uppsöka toalett och så men det fick vi alltså inte. På grund av ovädret som drog in så var det inte säkert att stanna bussen utefter vägen hade polisen sagt, det regnade så mycket att hela vägbanan blev vattenfylld och otroligt lerig. Men chauffören fick lov att stanna en bit längre fram ändå, han hade inga vindrutetorkare på bussen och sikten blev lika med noll utav allt regn. Han fick gå ut och torka av rutan med en trasa, sen stod våran guide bredvid chauffören under resten av färden och torkade av insidan utav rutan så att chauffören ska kunna se något alls av vägen. Vilket äventyr det blev.
I detta regnväder färdades vi väl i ca, 3 timmar. Vi kom fram till vårat hotell vid 23.30 på natten, ungefär 1,5 timme för sent, och maten som vi skulle få, "late dinner", gick inte att få. Ovädret hade slagit ut elen så det gick inte att få fram mat. Hungriga och trötta gick vi till rummet för att sova och rummet var becksvart, inte ström. Min kära man somnade nästan på en gång men själv låg jag vaken till långt in på morgonen. Regnet öste ner utanför fönstret och blixtarna lyste upp hela lagunområdet utanför balkongen som om det vore dag, åskan mullrade som om någon stod ovanför taket med en stor plåtbit och bara skakade. Jag ska erkänna att jag var faktiskt lite rädd, där låg vi i ett helt okänt land på ett hotell utan el och utanför var det ett enormt oväder.

När vi gick ut dagen efter så var det stora vattenpölar överallt, vatten inomhus i alla rum och jag fick en känsla av katastrofområde. Det var lugnt och stilla, men det såg ut som om en katastrof hade inträffat, vilket man faktiskt kan säga att det gjort också. Det hade inte regnat så mycket i Egypten på flera år (13 år), Egyptierna var helt förvånade över allt regn som kommit. Det brukar visst regna ungefär 4 gånger per år i snitt och då duggregnar det i ca, 15-30 minuter så jag förstår verkligen att dom var förvånade och chockerade över allt vatten som kom. Deras hus är inte riktigt byggda för regn heller kan man väl lugnt säga, inte konstigt alltså att det regnade in i husen och att byggnader och tak rasade in av alla regnmassor som kom. Men vi klarade oss bra och vårat hotell fick bara lov att stänga igen en matsal på grund av rasrisk av taket som läckte vatten. Dom fattiga invånarna i Egypten måste haft ett helvete utav detta regn, deras hus är inga riktiga hus (bilder på det kommer senare).

Foton från El Gouna dagen före ovädret.





Foton från El Gouna dagen efter ovädret.







foton: Jens Heidling
Egypten | |
#1 - - Lejonkvinnan:

Usch, det förstår jag att det kändes otäckt! Det är ju lite av fasan när man är utomlands, att det ska hända något. Tur att det gick bra!

#2 - - Marie-Louise:

Lejonkvinnan: Jo det var faktiskt lite läskigt. Men man kan ju inte gå runt och vara rädd heller när man är utomlands, men den där natten var lite jobbig faktiskt. Jag tror inte att jag hade varit lika orolig om vi hade varit nere hela familjen konstigt nog, men nu var vi ju själva utan barnen så det kändes lite mera oroligt då liksom. Jag tror du förstår hur jag menar, kanske....

#3 - - gwendolen:

Men gud! Vad mycket vatten!!

De borde verkligen skaffa brunnar som vattnet kan rinna ner i.



Det där var verkligen en upplevelse förstår jag, även om den kanske var mindre kul.

#4 - - Marie-Louise:

gwendolen: Jo det var en upplevelse. Roligt så här i efterhand, men där på natten då var jag lite spak faktiskt....

Upp