är det någon som vet något?....

Efter att dottern och jag hade vart hos tandläkaren så skulle jag ta mig in till Stockholms stadsmuseum, men det var stängt. Tyvärr, det är visst alltid stängt på måndagar. Men de ringde mig därifrån och jag ska dit imorgon för att kika i lite arkiv och försöka fråga lite om P A Fogelström och hans arbete med stadserien.

Eftersom museet var stängt så tog jag en långpromenad runt i vår vackra huvudstad. Slussen, götgatasbacken, Mariatorget, Medborgarplatsen fick sig ett besök av mig och min kamera.
Nu till min överskrift. Är det någon som vet varför det på Götgatsbacken/Götgatspuckeln finns en liten bronsskulptur utav en råtta? Precis på Götgatsbacken, där den gamla trätrappan finns så sitter denna lilla skulptur precis under trappräcket. Nedanför trätrappan finns en anna bronsskulptur, fastsatt på muren/väggen finns ett galler med 2 händer som håller krampaktigt i gallret. Se bilder nedanför...




foto:jag


foto:jag

Jag hittar ingenting om dessa 2 konstverk. Det stod inte vem/vilka som gjort dom och det stod inte vad konstverket hette vilket det alltid brukar göra. Så därför frågar jag här, vet någon varför dessa konstverk finns här? Symboliserar de något speciellt? Kanske något speciellt som har med Götgatsbacken att göra? Jag ska försöka komma ihåg att fråga om dessa 2 konstverk på Stadsmuseet imorgon, kommer jag ihåg att fråga och de kanske har ett svar så får ni veta det imorgon.
Vardag | |
#1 - - Kristina:

Spännande, hoppas få höra vad tanken är med den installationen. Rolig var den i alla fall.

#2 - - inger starkStark:

Så många gånger som jag har gått där och aldrig sett denna råtta eller dessa händer. Märkligt! Men, det var ju vägen till galgbacken, den sista resan för många, kan det ha med det att göra?

#3 - - Marie-Louise:

*Kristina & Inger*: Jag måste försöka komma ihåg att fråga imorgon, Stadsmuseet om några borde väl veta, eller?

Mamma Inger, den tanken fick jag också, och råttan ja jag vet inte, det kryllar väl av råttor där än idag nattetid kan jag tänka mig.

Hade jag inte tyckt så illa om råttor hade jag nog aldrig tänkt på den där råttan, den var så liten, alltså inte större än en vanlig brunråtta. Men jag trodde först att den var riktigt så jag liksom hoppade till, men märkte då sen att den var "på låtsas". Den gör inte mycket väsen av sig...

#4 - - Sussi:

Vi får se.. Kanske det blir en tur till fina huvudstaden som firande på årsdan. Någon teater eller något annat skoj. Fanns lite smått och gott att välja på :)

Upp