recept på vörtbrödet...
3 Vörtlimpor:
100 gr smör
1 flaska Porter (50cl)
1 flaska julmust (33 cl)
50 gr jäst
1,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 dl russin
1 påse Vörtkryddor/vörtmix
13 dl rågsikt
18 dl vetemjöl.
smält smöret och häll på porten och julmusten, låt allt bli finger varmt. Smula sönder jästen och rör ur det med degvätskan. Tillsätt sirapen, vörtkryddorna och saltet och rör ordentligt. Arbeta sedan in mjölet tills du får en fin fast deg. Jag behövde använda lite mer mjöl, men känn hur din deg känns.
Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i 3 lika stora delar. Forma till limpor och lägg dessa på 2 plåtar (jag la 2 limpor på en plåt och 1 limpa på en plåt). Låt jäsa igen under bakduk i 35 minuter. Undertiden värmer du upp ugnen till 200 grader.
Pensla bröden med vatten och sirap (1 msk vatten+1 msk sirap) och grädda sedan längst ner i ugnen i ca: 45 minuter (1 plåt i taget). Ta ut bröden och pensla dom igen. Låt svalna på galler under bakduk.
foto:jag
Åh vörtbröd vad gott... Tack för receptet! :)
Ha en fin dag!