recept på vörtbrödet...

Eftersom det var första gången som jag bakade vörtbröd och jag till på köpet gjorde om lite i receptet så ville jag inte skriva ut receptet innan vi hade hunnit smaka på det. Jag använde mig av färdig vörtkrydda på påse istället för att blanda nejlikor, pomeransskal, ingefära och kryddnejlikor. Men det blev mycket gott, så här kommer receptet. Barnen älskade brödet och man kan om man gillar russin ha i lite till ca:1-2 dl till, det kommer nog jag ha nästa gång jag bakar dessa vörtlimpor.

3 Vörtlimpor:

100 gr smör
1 flaska Porter (50cl)
1 flaska julmust (33 cl)
50 gr jäst
1,5 dl mörk sirap
2 tsk salt
2 dl russin
1 påse Vörtkryddor/vörtmix
13 dl rågsikt
18 dl vetemjöl.

smält smöret och häll på porten och julmusten, låt allt bli finger varmt. Smula sönder jästen och rör ur det med degvätskan. Tillsätt sirapen, vörtkryddorna och saltet och rör ordentligt. Arbeta sedan in mjölet tills du får en fin fast deg. Jag behövde använda lite mer mjöl, men känn hur din deg känns.

Låt jäsa under bakduk i 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i 3 lika stora delar. Forma till limpor och lägg dessa på 2 plåtar (jag la 2 limpor på en plåt och 1 limpa på en plåt). Låt jäsa igen under bakduk i 35 minuter. Undertiden värmer du upp ugnen till 200 grader.

Pensla bröden med vatten och sirap (1 msk vatten+1 msk sirap) och grädda sedan längst ner i ugnen i ca: 45 minuter (1 plåt i taget). Ta ut bröden och pensla dom igen. Låt svalna på galler under bakduk.


foto:jag
Tips | |
#1 - - Victoria:

Åh vörtbröd vad gott... Tack för receptet! :)

Ha en fin dag!

#2 - - Lejonkvinnan:

Tack :) Men en dum fråga, köper man porter på bolaget eller i mataffären? Har aldrig använt det...



Kram

Upp