varför hör inte tänderna till kroppen...

Igår fick jag som jag berättat förut åka akut till tandläkaren för att jag lyckades bita av en tand på en godis (dumma godis). Detta blev dyrt 1058 kr och själva behandlingen tog max 5 minuter och jobbet med den här tanden är inte ens klar, dom fixade det bara provisoriskt igår. Så vart detta slutar ekonomiskt vet jag inte.

Det som förvånar mig mest är att tänderna liksom inte hör till kroppen. Du kan ramla och bryta benet, få halsfluss, öroninflammation, tarmvred ja allt som hör till kroppen och dessa kostnader ingår alltid i högkostnadsskyddet. Du betalar som mest 900 kr per år (i Stockholms läns landsting) sen har du frikort hos läkaren. Vilken läkare som helst, öron, mage, ortoped m.m. Men om du får problem med dina tänder så ingår det inte i det "vanliga" högkostnadsskyddet, nej då får du betala en väldig massa mer pengar än om du får problem med magen eller öronen m.m.
Tandvården har ett sorts högkostnadsskydd men detta börjar gälla först efter 3000 kr och du ska sen betala 50% upp till 15000. När du har kommit upp till en tandvårdskostnad på 15000 kr så får du 85% rabatt, men du ska alltså ändå betala 15%. En behandling hos tandläkaren kan alltså egentligen bli hur dyr som helst.
Detta tandvårds högkostnadsskydd är inte det enklaste att förstå sig på, tycker inte jag i alla fall. För sen beror det visst på om din tandläkare är dyrare än referenspriset som försäkringskassan har satt, ja då får DU betala det högre beloppet till tandläkaren. Alltså jag fattar faktiskt inte riktigt. Hur kan man försämra tandvården för vuxna på det här sättet?

Nu har det blivit så att det syns på oss om vi har det gott ställt ekonomiskt eller inte, det är bara att titta varandra i munnen.  Vi som inte har råd med denna dyra tandläkarkostnad får gå runt med trasiga tänder och värkande mun, medan de som har råd kan fixa sin mun och slippa trasiga tänder och värk. Vi har alltså ramlat tillbaka i fattigsamhället där det syns redan i munnen vilka som har det sämre ställt än andra. Jag är så förbannad på det här. Hur kan man tillåta att ett samhälle liksom går/ramlar tillbaka i tiden? Hur kan man låta klassamhället komma tillbaka så markant?


foto:jag

Sjukdom | |
#1 - - Dansbandsfrun:

Tandvården är GALEN i Sverige. Jag är så livrädd i och för sig så jag går aldrig...men just därför kommer det väl att gå på en miljon när jag väl får gå dit akut ;(

usch...

#2 - - Daniel:

Alltså skandal med tandläkare i Sverige. Competition, dyrt & långa köer. Bodde där ett tag och trodde jag skulle DÖ & svimma när jag fick räkningen.



Näe. I suomi betalas över 70 % av staten, så betalade sist 22 euro, ca 200 kronor

#3 - - Sand mellan tårna:

Ja det är ju konstigt att inte tänderna tillhör kroppen. Borde inte få vara så dyrt att gå till tandläkaren.

#4 - - Gun:

Ja visst är det konstigt. Jag biter ihop tänderna på nätterna, så jag har haft trasiga tänder många gånger. En tand bet jag sönder tio gånger innan jag tvingade dem att dra ut den. Det kostade en dryg tusenlapp varje gång. Tre tänder har jag dragit ut av samma anledning. Som tur är långt in i munnen, så det gör inget.



Sv: Jaha ja, lycka till då.:D

#5 - - Kristina:

Håller verkligen med dig. Har man dåliga tänder så kan man ju dessutom bli väldigt sjuk och få hjärtproblem. Tänderna handlar ju lika mycket om hälsa som övriga kroppen. Jag skulle gärna se att det fanns politiska partier som förde den här frågan, men alla tycks eniga.

#6 - - Marie-Louise:

Kristina: Det är nog bara vänsterpartiet som tycker att tandvården borde ingå i sjukvården, tyvärr är dom nog ensamma om att tycka det.

http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=2440:tandvardsreformen-misslyckades&catid=313:tandv&Itemid=246 /M-L

#7 - - Agneta:

håller fullständigt med dig, totalt vansinniga kostnader för att få tänderna kollade och lagade. Bara att få en undersökning går på ett par hundra, man är ju livrädd för att de ska finna något att laga eller fixa till...

Upp