jobb och valborg...

Idag har jag jobbat lite, 7-12, så nästa månad får jag iaf för 20 timmars arbete - bättre än inget alls. Och eftersom jag jobbade en dag i påskas så blir OB-tillägget ganska bra. När jag jobbar passen 7-12 så brukar jag ta köket/frukosten, jag trivs bra med det och de flesta andra vill helst köket så jag är alltid frivillig. Jag tycker det är ganska skönt att stå i köket och pyssla med att koka gröt och ägg och sedan duka fram bröd, smör, pålägg och annat som hör frukosten till. Sen är man ute i frukostmatsalen och hjälper de boende med vad de nu vill ha hjälp med. Ja som sagt jag trivs bra med det faktiskt, sen när frukosten är över och disken iväg körd så hjälper jag till på den sida som behöver min hjälp - eller så går jag lite emellan och hjälper till där det behövs. I sommar ska jag jobba 75% och jag får sommarschemat snart - de ringde igår och dubbelkollade veckor och tider m.m.

Idag är det Valborg och vi har fortfarande inte bestämt oss för om vi ska ta turen ner till brasan. Barnen börjar bli så stora nu så de vill nog helst inte gå med mig, men vi får se.

Glad Valborg önskar jag er alla.


den här sötnosen störde min sömn i natt via sitt jamande... foto:jag

tradera och liknande...

Usch nu måste man alltså vara försiktig när man säljer och köper på Tradera. Säljer man för billigt så kan folk tro att man har stulit sakerna och köper man för billigt så kan man åka dit på att man har köpt stulna varor. När jag säljer varor på Tradera så börjar jag nästan alltid med ett väldigt lågt pris, eftersom jag har märkt att då ökar budgivningen mest. Men då kan alltså folk tro att jag har stulit sakerna. Och eftersom jag ibland säljer barnens grejer som de aldrig ens har använt, men som vi kanske har haft hemma ett bra tag, så ser det alltså ändå värre ut. Men alla som har barn vet ju att vissa saker aldrig används utan bara blir liggande och så har tiden för återköp gått ut och då har jag sålt det på Tradera, ibland helt utan vinst men ändå inte helt i förlust. Jaja det blev en tankeställare detta i alla fall...

grupparbete, igen...

Sitter och försöker få ihop mitt skriftliga till grupparbetet. Det är inte helt lätt, men det ska nog gå. Sen måste jag komma på vad jag ska prata om på presentationen, eller ja det blir väl om symboler i konst och så, men jag måste nog skriva ner det ordentligt. Det känns lite tufft just nu, men fördelen med grupparbete är i alla fall att man slipper göra allt jobb själv och man kan bolla idéer med gruppen, man slipper också stå ensam under presentationen och det känns som ett plus.

Tyvärr har vår lärare inte lagt ut den individuella uppgiften än och det känns ju inte så bra. Den ska in nästa söndag och det vore skönt att veta på ett ungefär vad som ska skrivas och om vad. Jag hoppas innerligt att det kommer under dagen.

Ska nog tävla idag igen hos Yohanna, det var roligt att skriva ner lite berättelser om Kanarieöarna, eller ja Teneriffa i mitt fall.


tävling...

Jag tävlar hos Yohanna i Las Palmas.


bild lånad från Yohannas blogg

Tävlingen går ut på att jag ska berätta någon historia eller liknande om någon Kanarie ö. Jag väljer att berätta om en utflykt som jag gjorde på Teneriffa.

Min historia: År 2008 var jag på en vårdresa för min reumatism på Teneriffa och en dag skulle vi på utflykt till berget Tejde. Bussen gick jättetidigt på morgonen och det var verkligen slingriga vägar upp och ner för bergsvägar innan vi tillslut kom fram till vårt mål, Tejde. Det var en av de vackraste bussresor som jag någonsin har gjort, med underbar utsikt och en vidunderlig natur.


foto:jag

Bussen for genom molnen och man riktigt kände hur högt upp vi kom. Men väl framme så började vädret bli sämre, linbanan upp till toppen var stängd på grund av annalkande oväder så vi fick nöja oss med att beskåda toppen på avstånd. Inte hela världen tyckte jag, utsikten vi fick se räckte bra ändå.


foto:jag

Men sedan skulle vi nedför berget också, det blev en mindre trevlig upplevelse. Nu började ovädret komma och nu var det inte bara lätta små moln som bussen skulle köra igenom, nu var det regnmoln. Halvvägs ner började det regna, bussen saknade vindrutetorkare så guiden fick stå bredvid chauffören och torka av framrutan med en näsduk och emellanåt hängde chauffören sig ut genom fönstret och torkade av även utsidan på rutan. Allt detta såg vi tyvärr eftersom jag och mitt ressällskap satt längst fram i bussen. Det som på uppfärden/ditresan var underbart naturskönt blev på nedfärden en mardröm.


foto:jag

Min enda önskan och tanke var att jag skulle få komma ner hel och vid liv, jag ville inte sluta mitt liv där i Teneriffa långt ifrån min familj. Bergsvägarna sluttar brant och har inte staket/räcken på alla sträckor, på vissa ställen körde bussen nästan ända ut på kanten och vi såg stupet precis vid busskanten.
Men såklart kom vi ner, både hela och vid liv och den här utflykten kommer jag aldrig att glömma.


foto:jag

biblioteket och böcker om symboler...

Jag tog en tur ner till biblioteket för att se om jag kunde hitta lite böcker som skriver om symboler och symbolik i konsten. Bibliotekarien hjälpte mig att leta lite och vi fann tre böcker som verkade bra. Men nu när jag har bläddrat i alla tre här hemma så inser jag att de symboler som jag letar efter finns inte i en enda bok som jag har lånat. Så nu är frågan om jag ska gå till biblioteket igen och leta eller om jag ska skriva ner det som jag minns att hon på museet berättade om. Det var en massa om rovor, kålhuvuden, granatäpplen, döda fåglar m.m. vilket alla hade sexuella undertoner/symboler. Men enligt böckerna som jag har hemma nu så är t.ex granatäpplen symbol för liv och det stämmer inte riktigt med de som sas på museet. Kanske behöver jag en speciell bok som skriver om symboler som kan avläsas som sexuella undertoner - laster och luster. Usch så svårt det blev nu.

Uppdatering: Jag hittade en annan bok om symboler i konsten inne på biblioteket på Medborgarplatsen, så imorgon ska jag börja skriva. Blir nog bra det här.


foto:jag

doft av asfalt...

Jag satt inne i köket och pluggade då jag kände en stark doft av asfalt, så jag måste ju gå ut på balkongen för att kolla läget. Ja det var inte så konstigt att det doftade asfalt, det läggs nämligen ny asfalt precis under min balkong.


foto:jag

nu börjar det...

Nu äntligen vet vi på ett ungefär vad grupparbetet ska gå ut på, så det blev en tur till museet idag också. Om en vecka smäller det, då ska vi ha en muntlig presentation på drygt 45 minuter och lämna in en skriftlig rapport på 8 A4-sidor. Ja men det ska väl gå det också. Jag ska ta tag i symboler i konsten, myter och ikoner. Så imorgon blir det en tur ner till biblioteket för att leta böcker om symboler i konsten och kanske något annat. Men det känns som om detta kan bli tufft, en vecka har vi på oss innan allt ska redovisas. Och sen ska en individuell uppgift lämnas in söndagen efter, skriftligt på drygt två A4-sidor...


alla foton:jag

gamla stan och Sten Sture café...

Efter museum och körsbärsblommor så tog jag en promenad bort till gamla stan. Det är min favorit stadsdel i Stockholm. Jag kanske skulle gå till en spådam och se om jag har levt något liv förut, jag kanske bodde i gamla stan då. Jag känner mig nämligen alltid så hemma när jag går runt där i gränderna. Eller så kanske det beror på att jag har strosat runt där sedan barnsben och fått historier om gamla stan berättade för mig av min älskade mormor och mamma - sommar som vinter, höst som vår. Lönnkrogar har pekats ut, fängelsehålor har besökts, gränder har gåtts upp och ner, och både sanna historier och rena skrönor har berättats för mig där i många, många år. Och jag har andäktigt gått bredvid och lyssnat och känt vingslagen av historia flaxa förbi. Tyvärr minns jag inte allt som de har berättat så jag har inte kunnat ge det vidare lika bra till mina barn...
foton:jag

Idag gick jag ner för trapporna till Sten Stures café. Där sitter man och fikar i gamla fängelsehålor med anor från 1700-talet. En tradition som vi har i min familj är att gå ner där varje vinter och fika efter att vi har vart på gamla stans julmarknad på Stortorget. Förra vintern missade vi tyvärr detta för jag vet inte riktigt vart tiden tog vägen, nu under min tid som student så bara rusar veckorna på. Men i alla fall, idag tog jag mig dit och drack en kopp kaffe. Det är mysigt, mörkt och lite spöklikt där nere under valven...
foton:jag

Tyvärr var halva caféet avstängt, kanske för renovering kanske för annan orsak. Men jag satt där en stund och insöp atmosfären och försökte fota lite i de mörka valven och rummen.


foto:jag

museum och körsbärsblommor/träd...

Idag bestämde vi att vi skulle gå och se utställningen lust och last, vi var 3 av 5 som kunde idag så vi ville passa på innan föreläsningen/seminariet imorgon. Man fick tyvärr inte fota inne på den utställningen så ni får inga bilder där ifrån. Kanske räcker bilderna ni får se via länken... Men utställningen var bra, men mycket mer hade kunnat önskas. Det var främst manlig hetrovinkling på utställningen. Kanske är det som dom säger att det är den konsten som finns om naket, kanske har de bara missat kvinnlig- och homovinklingen, jag vet faktiskt inte riktigt. Men den får väl en 3:a i betyg av 5 möjliga, de hade kunnat varit mycket bättre.


Efter museét blev det en tur till Kungsträdgården och där fick vi se alla körsbärsblommor i sin fulla prakt. Det var så underbart vackert. Körsbärsträden planterades i och med att Stockholm var Kulturhuvudstad år 1998.
alla foton:jag

Senare ikväll ska ni få se lite bilder från när jag promenerade i gamla stan och tog en kaffe på Sten Stures café...

halloncheescake, recept...

Nu hittade jag äntligen receptet på halloncheesecaken som jag gjorde till påsk. Det var visst en hallonpannacottapaj jag gjorde, fast jag trodde det var cheescake. Jaja spelar ju faktiskt egentligen ingen roll, god blev den i alla fall. Receptet hittar ni här.


foto:jag

åter vardag...

Ja då var det åter vardag och påskledigheten är över, vad snabbt det gick. Vart tog påskhelgen vägen? Ja jag sov i alla fall bort två dagar av den och det behövde jag säkert, så trött som jag var. Imorgon drar skolan igång på allvar igen, så idag ska jag nog bara läsa och ta det lugnt, igen, sista dagen innan allvaret. Men jag ska också leta fram lite mer om vad som har skrivits om "vår" utställning som vi ska få arbetsuppgifter till imorgon.

Men barnen ska till skolan, påsklovet är över för detta år. Nu får vi längta till Pingst och sen till sommarlov...


foto:jag

boktips...

Ni bara måste läsa den här boken med Karin Alvtegen: En sannolik historia.


Den var verkligen så bra som jag hade hoppats. Tänkvärd, fin och verkligen bra.

"I en sannolik historia möts två olyckliga människor som upptäcker att vi faktiskt kan ändra vårt sätt att se på tillvaron och att det finns helt andra val att göra i livet än de vi kanske först tror. Med säker hand, stark psykologisk laddning och en osviklig känsla för att blottlägga det djupt mänskliga, skildrar Karin Alvtegen relationer, sorg, konflikträdsla, fördomar och kärlek."

Den här boken får absolut 5 av 5 möjliga. Läs den, blir min uppmaning. Ibland under läsningens gång lade jag ifrån mig boken bara för att få dra ut på läsningen, jag ville att boken skulle räcka så länge som möjligt. Men det gjorde den inte - jag började läsa den igår och har läst ut den idag. Och den har verkligen gripit tag i mig. Jag tycker nästan det är lite tråkigt att jag nu har läst ut den, för nu har jag den inte kvar att läsa längre...


nu går jag nog och sover...

Idag har det som sagt varit en mycket trött dag, jag har främst uppehållit mig i soffan - sovande eller läsandes. Imorgon ska jag se om jag orkar lägga in lite boktips här. Jag har läst några väldigt bra böcker på sista tiden som jag inte har skrivit om. Nu ska jag krypa ner i sängen och se om jag orkar läsa lite i den nya boken som jag påbörjade idag, Karin Alvtegens nya: En sannolik historia. Jag har läst Kristina Olssons två nya böcker: Tusenskönor och Änglavakter. Dom var mycket bra, precis i samma klass som hennes debutbok Askungar, som jag läste för något år sedan.


foto:jag

en trött dag idag...

Idag har jag haft en sådan där oerhört trött dag. Klev upp vid 10 ungefär och åt frukost och lade mig sedan i soffan för att läsa en bok men var för trött och somnade om, sov till och från till 16 tiden. Helt otroligt. Men jag vet att jag får sådana här dagar ibland, jag förstår bara inte riktigt varför. Hade jag ätit sömntabletter eller liknande hade jag kanske kunnat förstå dom men det gör jag inte, så dessa trötta dagar förstår jag inte riktigt. Dessa trötta dagar orkar jag ingenting, jag vill bara sova eller ligga ner. Jag har inte ens energi till att klä på mig eller sitta upp, jag vill bara ligga ner och då somnar jag. Konstigt - men återkommande - med jämna och ojämna mellanrum. Nu var det ett tag sedan jag hade en sådan här trött dag, ibland kommer de ungefär var fjortonde dag ibland mer sällan. Jobbigt är det men säkert inte så mycket att göra något åt, det är nog bara att gilla läget och sova dessa dagar.

Värken i kroppen är också alltid värre under dessa trötta dagar....


foto:jag

gårdagen i bilder...

Ni får gårdagen i bilder. Jag har jobbat idag och är trött så jag orkar inte skriva något bra inlägg.
Trädgården förbereder sig för sommaren och många roliga små saker finner man i den.


Växthus, fågelholk och lite annat.

På vägen hem tog vi en promenad över Skogskyrkogården.


min fina familj är på väg...


Det är något väldigt rofyllt och fint med att gå på Skogskyrkogården, tycker jag.


alla foton:jag

halloncheesecake, mmm så god den blev...

Innan jag visar er bilder på en strålande fin dag ute på kolonin så får ni ta del av min fina och goda halloncheesecake.
foto:jag

Den blev mycket omtyckt och lyckad. Mer bilder på den fina långfredagen kommer senare.


långfredagar jag minns...

Jag minns långfredagen som lång, trist och tråkig. Inga affärer var öppna, inget bra på tv (på de två kanaler som fanns), inga kompisar hemma och var de hemma fick de ändå inte gå ut och leka, tråkiga program på radion - en allmänt trist dag med andra ord.
Nu som vuxen tycker jag nog långfredagen är ganska skön. Inga måsten, bara lugn och ro och göra saker i sin egna takt och utifrån vad man har lust med.
Tänk vad olika man tycker som barn och vuxen. Fast i och för sig, idag kan man gå och handla, titta på roliga tv-program och lyssna på bra radio, det fanns inte då i början på 70-talet. Då var verkligen långfredagen lång, trist och tråkig.
Jag är inte heller uppvuxen i en kristen/troende familj så vi har inte firat påsken som en kristen högtid, om man är kristen så upplevs långfredagen såklart på ett annat sett. Då sörjer man idag.

Idag bär det iväg till mamma och I på påsklunch. Vi har lite (ganska mycket) lamm, köttbullar och halloncheesecake med oss, resten har mamma fixat. Om vädret håller i sig kommer vi kunna sitta ute och äta vid kolonistugan. Kameran ska såklart med så att jag kan uppdatera er på våren ute i koloniområdet.

Glad Påsk alla kära läsare.


foto:jag

det här med gränser...

Jag kom på att jag nog är likadan med gränserna när det gäller mat. I alla fall när jag ska laga något som jag aldrig gjort förut. I år var faktiskt första gången som jag har gjort lammstek, jag har aldrig gjort det förut, jag har aldrig trott att jag skulle få den lika bra som mamma så därför har jag aldrig provat på. Men den blev bra, kanske inte riktigt lika bra som mammas men hon har ju haft några år mer på sig att testa.

Men det här med gränser. Jag skulle alltså för första gången idag köpa en lammstek. Hittade en på 1,4 kg och tyckte att den såg väldigt liten ut, så jag köpte två. Gjorde i ordning båda två, späckade med vitlök och kryddade och fixade. Så ja nu har vi lammstek i flera dagar, inte ens en halv gick åt till middagen. Men dom blev alldeles lagom rosa och goda. Jag är verkligen super kass på att beräkna åtgång.


här ligger dom och vilar sig lite innan jag skar upp den ena. foto:jag

Jag har gjort en halloncheesecake tills imorgon, den står färdig och fin i kylen. Men när jag ändå höll på så gjorde jag sex små citroncheesecake i små portionsformar. Dessa har vi ätit nu (Emelie, det finns två till er i kylen) så gott men attans vad mäktiga dom var. Och nej jag följde inget exakt recept. Jag har ett recept på halloncheesecaken men jag hittar inte länken, men jag gjorde om det lite och hade rivet citronskal och citronsaft i istället.


foto:jag

jag har svårt för att sätta en gräns...

När det handlar om att handla godis till påskägg så har jag väldigt svårt att hitta en gräns. Jag lyckas alltid få godis över som jag måste hälla upp i en skål, så blev det även detta år. Men detta år packas ett extra ägg, äldsta dotterns pojkvän ska såklart få ett också, men ändå lyckades jag köpa för mycket godis. Det var till och med så mycket för mycket att jag lyckades fylla ett påskägg till mig själv. Jag vet inte om jag varje år gör detta med flit eller om det liksom går av bara farten när godiset är så billigt så här innan påsk. Men samma visa varje år...


här har vi då början på fyllandet av påskägg, fem påskägg har jag här...

som ni ser så förökade sig äggen och blev ett påskigt ägg också, det blev sex påskägg... märkligt...
foton:jag

okej snart bär det iväg...

Lammsteken är i ugnen, halloncheesecaken gjord och vilar i kylen, påskgodis inhandlat - ja men då är väl det mesta klart då. Nu ska jag bara fixa mig i ordning så bär det iväg sedan.

Vi syns väl på Blåkulla?


bild lånad från google

grupparbetet den här gången...

Det här grupparbetet som vi ska göra inför slutet av den här delkursen kan bli riktigt skoj. Vi - min grupp - ska gå och se utställningen Lust & Last på Nationalmuseet. Nu vet vi inte riktigt ännu vad vi ska göra med den här utställningen men vi ska ta fram så mycket som möjligt om vad som skrivits om den, hur tankar gick när den uppfördes och lite annat, sen får vi den "riktiga" uppgiften på onsdag efter Påsk.


bilder lånade från google

De andra två grupperna i klassen fick Vodou på Etnografiska museet och Män i baddräkt på Nordiska museet. Alla tre utställningarna känns spännande och lite annorlunda.


tänk att jag också är en...

Ibland har jag svårt att förstå att jag betyder lika mycket för mina döttrar som min mamma betyder för mig. Det känns som om jag inte kan bli lika bra, förstående och mysig som min mamma. Fast jag tror nog faktiskt att mina döttrar skulle säga att jag var precis det här om jag frågade dom.

Men ibland har jag svårt för att se att jag faktiskt är den där stabila, lyhörda och älskvärda mamman som jag faktiskt är. Jag känner mig ibland inte riktigt vuxen nog för att vara det. Men jag vet innerst inne att jag faktiskt är det, vuxen och en bra älskvärd mamma till mina döttrar.


middag och funderingar...

Att kunna gå ut och äta i lugn och ro med sin mamma är nog värt hur mycket som helst. Att ostört kunna prata om allt mellan himmel och jord med någon som verkligen lyssnar är så himla viktigt. Det går att prata om allt med min älskade mamma, hon dömer aldrig och hon lyssnar alltid. Och om jag ber om det kommer hon med tips och råd, men bara om jag ber om det. Vad jag än ställer till med så står hon där vid min sida och det är så underbart. Jag älskar verkligen min mamma.


foto:jag

"redovisningen" gick bra...

Redovisningen av grupparbetet igår gick bättre än förväntat. Det hölls på en bra nivå och alla i min grupp hade gjort ungefär lika mycket, så vi fick ihop svaren på alla 7 frågorna. Till vår förtjusning så fick vi igår reda på hur den examinerande gruppredovisningen ska gå till och även vad vi enskilt ska skicka in. Så nu känns det som om vi har lite koll igen på vad vi ska göra framöver. Gruppredovisningen ska handla om hur vi skulle tänka oss en muséeutställning med temat: tredje identiteten. Det kan bli mycket roligt att jobba med tror jag. Jag ser faktiskt fram emot detta grupparbete, snacka om att skolstudierna går upp och ner. Men den här gången ska vi få all information om gruppsammansättning och arbete innan påsk och sedan kan man då i lugn och ro söka efter information var och en för sig under påsken och även

Filmen : Mina eftermiddagar med Marguritte, var verkligen en underbar film. Jag grät, skrattade och log mig igenom hela filmen. Den var så fin, med många olika bottnar. När den här släpps på DVD så kommer jag absolut att köpa den.

Sedan gick mamma och jag och åt mat på Jimmys Steakhouse. Mycket gott kött och tillbehör. Vi han prata en hel del, vilket vi verkligen behövde båda två. Tänk vad mycket man kan prata med sin mamma om, det är verkligen skönt att ha en mamma.

bild lånad från google

grupparbete under helgen igen...

Jaha så har vi då haft grupparbete igen över en helg, vi fick arbetet i torsdags men eftersom vi hade ett annat seminarium med massor av text som skulle läsas innan på fredagen så föll ju såklart det här arbetet på helgen. Nu börjar jag bli riktigt less på vår lärares dåliga planering. han utvecklar kursen under kursens gång säger han, så han har inte planerat färdigt hur kursen ska se ut. Detta gör mig väldigt irriterad och sur. Framförhållning och planering känns som en ganska självklar grej när det handlar om studier känner jag och att behöva vara någon sorts försökskanin under kursens gång är inte helt okej.

Jag har läst nästan allt inför grupparbetet, får försöka läsa resten nu, men sen ska jag svara på 7 frågor också. Jag får hoppas på att de andra i gruppen har förstått mer än mig, eller i alla fall kanske andra frågor än mig, så att vi kan dela upp det på något bra sätt. Jaja det får liksom gå som det gå känner jag just nu. Det tråkigaste är att en spännande bok om den tredje identiteten förstörs av denna dåliga framförhållning. Jag hade velat hunnit läsa den här boken minst två gånger för att kunna smälta allt, men det hinner jag ju inte. Många saker i boken kan jag lätt koppla till förorten som jag bor i, men med den här stressen att hinna läsa och svara på frågor under lördag och söndag gör att jag måste stressläsa boken och alltså inte hinner tillgodogöra mig allt i den. Och det lär inte finnas tid till att läsa den igen sen, för efter det här seminariet så kommer uppgifter inför onsdagens seminarium och sedan är det påskhelg och då är jag helt säker på att han kommer att ge oss massor att läsa. Ja som ni förstår är jag just nu ganska trött och lite less på skolan...


mormor fyller 88 år...

Min fina mormor fyllde 88 år i torsdags, men hon blev gratulerad av mig ordentligt idag. I torsdags så ringde jag bara, men idag så var hon hemma hos min mamma så då passade jag på att promenera dit och fika lite och gratulera henne. Jag tog med mig min lilla kamera som passar perfekt i jackfickan, men tyvärr ville batteriet inte samarbeta med mig. Varken då jag skulle fota min fina mormor eller min soliga promenad. Så ni får en bild på mormor från runt jul...


min mormor 88 år är hon nu. foto:jag

fototriss...

Fotottriss har just nu uppehåll pga föräldrarledighet.
Men jag kör en triss ändå, men vilket tema tro.
Man skulle ha kunnat köra en triss till på temat stilleben, men nej den har jag redan gjort.
Jag väljer nog temat: byggnader fotade i natten...Skolan utanför vårat hus, fotat med blixt. Ganska bra skärpa, men inte så spöklikt. foto:jag


Skolan utanför vårat hus, fotat utan blixt. Mer spöklikt och mystiskt än bilden ovanför. foto:jag


Samma skola som på bilderna ovan fast en annan del av byggnaden, tagen i vintras.
Utan blixt. foto:jag

När jag fotar hus på natten så tänker jag alltid att jag ska få se något i linsen som jag inte sett innan eller att jag ska upptäcka något på bilderna när jag laddar in dom i datorn och tittar på dom. Kanske någon som står i ett fönster eller liknande. Ännu har detta ej hänt, men kanske en dag...vem vet.

tänk vad som kan ske på 1 år...

Tänk vad långt man kan komma på 1 år. För drygt 1 år sedan så åt jag antidepressiva tabletter och mådde allt annat än bra. April 2010 var en grymt jobbig månad, maj 2010 var inte så mycket bättre, i juni 2010 började jag bli grymt less på kuratorn, juli 2010 - jag tror det var då det började vända. Livet började kännas lite lättare igen och i augusti/september 2010 så påbörjade jag utbildningen som jag nu håller på med. I slutet av hösten slutade jag med de antidepressiva tabletterna och det har fungerat bra. Visst är livet upp och ner fortfarande med mer eller mindre bra dagar, men så djupt ner som för ett år sedan är jag inte, det är stor skillnad.

Märkligt när man tänker tillbaka och ser vart man varit och att man faktiskt under bara ett år har lyckats ändra på så mycket i sitt liv, att livet liksom kom tillbaka...


Så här blir påskliljor när de fotas mitt i natten... foto:jag

är man storasyster så är man...

Om man är storasyster och har bakat kolasnittar så kanske man vill att lillasyster inte ska äta för många (eller är det för att mamman inte ska äta upp alla???)...
foto:jag

Vi (lillasyster och mamman) får helt enkelt äta upp dom som ligger på fatet... vem som ska äta upp de inlåsta kakorna? Ja men det måste väl vara hon som har nyckeln till låset...

Dalai Lama inspelning...Här är min lilla inspelning av Dalai Lama. Han pratade mest om fred och frihet. Det var faktiskt ganska svårt att höra vad han sa. Men det kändes inte som om han kom med några nyheter utan han pratade om sådant som har pratats om i alla tider, nästan. Kärleken måste börja inom oss själva innan vi kan ge den till någon annan. Vi måste ta hand om miljön för att kunna leva i fred och frihet. Om ens mamma har älskat en så blir man lycklig, detta uttalande reagerade jag på för vart är papporna i allt detta. En mamma och pappas kärlek bordevara/är väl lika viktig, tycker jag. Men okej han är lite äldre än mig och tänker väl som sin generations män...
Vi lyssnade dock inte på hela och jag spelade bara in 1,5 minut. Efter drygt 30 minuter gick vi tillbaka och hade lektion, han pratade väl drygt 1 timme.


inflyttningsfest...

Inflyttningsfesten igår var väldigt trevlig, jag hade tänk att jag skulle börja åka hemåt vid halv tio så att jag slapp komma hem så sent, jag var hemma halv två, så kvällen var verkligen lyckad. Åkte från Solna centrum vid 00.15 så det tog en stund att komma hem till södra sidan om stan.

K hade bakat pajer, gjort underbara sallader, efterrätt och sen köpt chips och godis, så igår var det varken lchf eller GI som gällde.
Sen pratade vi om allt och ingenting och spelade SingStar, jag gjorde till och med bort mig och sjöng en sång. Jag som aldrig sjunger bland andra annars, jag sjunger på sin höjd hemma med familjen runt mig. Men jag bjöd på det igår, jag sjunger inte bra men vad f*n lite får man kanske bjuda på...

När jag åkte tunnelbanan hem i natt så klev det på poliser och hade "trygghets genomgång" av t-banan vid Västraskogen. Det kändes bra och tryggt faktiskt. Vid T-centralen var det grymt smutsigt och skräpigt och jag konstaterade att det var länge sedan som jag stod på T-centralen en fredagsnatt vid 01.00 tiden.

Dalai Lama på storbildskärm...

Vår lärare kände sig lite elak som hade oss inomhus under Dalai Lamas föreläsning så vi fick gå ut och lyssna lite. Allt visades på storbildskärm utomhus så vi fick sitta i solen en stund och lyssna.


foto:jag


foto:jag

Jag spelade in en lite bit av föreläsning, jag ska se om jag kan lyckas få upp den här senare...

besöksfeber på högskolan...

Idag är det säkert besöksfeber på Södertörns högskola. Dalai Lama ska nämligen komma dit och ha en föreläsning. Nej jag ska inte gå på den föreläsningen, jag har inte ens försökt få biljett, men man kan titta på den via storbildstv inne på biblioteket om man vill och får plats. Det lär vara lite smått hysteriskt där kan jag tänka mig. Under den sista veckan har det byggts och fixats. Jag tar med min lilla kamera idag så kanske ni kan få se bilder på tillfixet sen. Buddhafigurer och liknande har blivit uppställda lite varstans i hela högskolan.

Ikväll blir det inflyttningsfest hos en klasskamrat, det blir säkert mycket trevligt.


solsken och studier...

Idag har det varit solsken på min balkong hela förmiddagen så jag har passat på att sitta där när jag pluggat. Lite lätt bränd på näsan blev följden och det är det verkligen värt.


foto:jag

Apropå mitt förra inlägg om mina okunskaper i årtal så har jag nog hittat sommarlektyren som får gälla i sommar. I bokhyllan fann jag dessa böcker som tar upp lite om allt: "Vad varje svenska bör veta" och "Vad du borde lärt dig i skolan.."
Foto:jag

Undertiteln på: Vad du lärt dig i skolan...men inte hann med eftersom livet kom emellan, är ju bara så underbar. För visst var det så, livet kom emellan och kungar och årtal var inte så viktiga i en viss period i ens liv. Då var rasterna, kompisarna och killarna mycket viktigare...

årtal och annat...

Just nu funderar jag på allvar om jag verkligen har valt rätt utbildning, jag som har så svårt för att minnas årtal. Jag kan inte minnas årtal på kungar, krigsslag, viktiga världshändelser och liknande saker, jag är glad om jag lyckas pricka in rätt århundrade...

Jag minns årtal för mina nära och käras födelser, viktiga familjehändelser, ungdomsårens musik och liknande men dessa kunskaper kanske inte väger så tungt när man ska bli Arkeolog.

Föreläsningen igår gav mig mycket att grubbla på. Jag kan inte rabbla kungar vid namn, årtal på kungar och krigsslag, årtal på viktiga världshändelser och under den här kursen är det årtal både högt och lågt. Så nu funderar jag på allvar vad jag har gett mig in på. Hur ska jag fixa den här utbildningen när jag inte ens kan årtal som är viktiga för svenskhistoria ändå mindre årtal som är viktiga för världshistorien. Usch jag avskyr att behöva känna mig så här osäker och korkad...


uppbyggd modell på hur Birka såg ut...    foto:jag

en ganska märklig känsla...

Jag har nu i snart tre dagar kört en mild variant av lchf, mer åt GI hållet. Och jag känner direkt skillnad på min kropp och mage. Det måste ju vara något med kolhydrater som gör det. Smärtan i benen är mindre nu när jag kör den här dieten, det är inte så att smärtan i kroppen försvinner men den blir helt klart lite mildare och magen är inte ond och jobbig. Får se hur länge jag står ut med den här dieten den här gången. I och för sig blir det väl enklare nu när det börjar finnas bättre grönsaker så att man alltid kan göra en bra fin grönsallad till maten, då är det enklare att dra ner på kolhydrat intaget.

Jag har inte vägt mig än utan ska göra det imorgonbitti tänkte jag. Men jag tror inte att jag har gått ner lika mycket under dessa dagar som jag gjorde då jag testade lchf första gången, det känns inte så i alla fall. Men vi får väl se imorgon...

två delkurser kvar sen...

Nu är det två delkurser kvar på vardera 7,5 poäng sen är det sommarlov. Jag har sökt två kurser i sommar som är distanskurser, brottsplatsens arkeologi och forntiden i norden. Men jag vet inte just nu om jag kommer orka läsa dessa kurser om jag kommer in. Just nu läser jag för fullt nästan hela tiden känns det som och det vore underbart med en "ledig" sommar, ja förutom att jag ska jobba 75% i sommar. Men det vore skönt att ta sommarlov från studierna, jag tror nog att jag kommer göra det. Även fast båda sommarkurserna låter mycket bra och roliga att läsa så vet jag inte om jag pallar trycket. Jag ska läsa i höst också så kanske ska jag låta sommaren vara studiefri...

Nu ska jag sätta mig med min mugg kaffe och läsa igen. Seminarium på fredag och vi har ett flertal häften som ska läsas, närmare bestämt fem/sex stycken.


foto:jag

den blommar igen...

Jag har haft en novemberkaktus (tror jag den heter) i ungefär 12 år. Min äldsta dotter fick den som ett litet skott i 6 års present av sin mormor och (styv)morfar. Skottet kommer ursprungligen från en novemberkaktus som har funnits i morfars föräldrahem, så "grund" planat är mer än 60 år.

Detta lilla skott har nu blivit en stor blomma, och ja det är jag som har vårdat den, dottern får med sig den sen när hon flyttar hemifrån som vuxen. Men den har aldrig blommat. Förra våren tog jag små skott av "moderplantan" och dessa små skott blommar nu igen. De blommade runt jul/nyår och nu blommar de igen.


Här är den stora blomman som är dotterns.
Här är de två skotten.

Bakom blommorna i fönstret står det lite olika foton i ramar, t.ex dessa två:


min man med sina två äldsta döttrar. (måste leta fram fotot på 3:e dottern)

okej nu ska jag...

Idag startar lchf/GI kosten igen. Jag kommer nog köra ungefär som förra gången men kanske dra ner lite på fettet, vikten stod still så länge och det spelade ingen roll om jag la till fett eller drog ifrån, men jag skulle väl ha stått ut och väntat ut viktnedgången. Jaja klokare blir man väl med åren om inte annat...

Började morgonen med äggröra och bacon. Tänk att bacon kan vara så gott.

Sen blir det läsa, läsa och läsa hela dagen. Vi har två häften som ska läsas till imorgon. Jag hoppas att det kan spricka upp på himlen så att jag kan få sitta på balkongen och njuta i solskenet medan jag läser.

för 16år sedan...

För 16 år sedan hade vår fina Erika precis kommit till världen.
Solen sken och våren låg på lur och väntade...


första matningen... 11/4-1995

Grattis min älskade dotter, jag är så lycklig som får följa dig på vägen i ditt liv. Det är en stor gåva att få gå bredvid och se dig växa upp.

måste börja dra ner på...

Den senaste tiden har det blivit alldeles för mycket kolhydrater för min del så jag måste försöka dra ner på det nu igen. Det fungerade utmärkt med lchf de första veckorna sen hamnade jag i en svacka och den har jag varit i sedan dess. Men nu måste jag ta mig upp ur denna svacka. Börjar imorgon har jag tänkt. Fast lite halvt om halvt blir det redan idag eftersom min dotter som fyller år i dag äter minimalt med kolhydrater så har hennes födelsedagsmiddag bestått av mat med lite kolhydrater och tårtan blir en "kladdkaka" på lchf-vis. vetemjölet är utbytt mot malda hasselnötter och sockret är nästintill borttaget, så jag börjar så smått idag.


Grattis min fina 16-åring...

Grattis min fina 16-åring.
(längre inlägg kommer senare idag)


En stolt pappa med sin nyfödda dotter, 16 år sedan <3

i fredagskväll...

I fredagskväll hade vi en underbar himmel här utanför som jag försökte fånga på bild.
Jag tror jag lyckades ganska bra.


alla foton:jag
Tänk att himlen kan bli så vacker ibland.

på jakt efter...

Efter jobbet idag så gav jag mig ut på jakt efter vårtecken på vägen hem. Gick lite i skogen, vid sjökanten och det var så skönt ute, hade det bara varit vindstilla hade promenaden blivit ändå längre.


Det här runda fönstret finns i kulverten som förbinder alla husen på mitt jobb. Jag tyckte det var så läckert med speglingen som blev i fönstret.


Äntligen hittade även jag lite blåsippor.


Isen börjar släppa sitt grepp nu.


Det var torrt och fint i skogen.


Nu har det börjat blomma i rabatterna utanför huset.
alla foto:jag


fototriss...

Veckans tema i fototriss är stilleben.


ett fat fullt med "apelsinbitar" inför marmeladkok.


apelsinklyftor, läskande och gott.


en burk full med nykokt apelsinmarmelad.

Vill ni se fler fototriss kika här.

har jobbat...

Jag har jobbat klart för idag, alltid lika trevligt att träffa personalen och de gamla. Tänk vad mycket man får tillbaka av att hjälpa andra egentligen. De boende är så tacksamma och glada för att vi/personalen är där och hjälper till eller ja oftast är dom det och jag trivs mycket bra där. Imorgon ska jag jobba igen och faktiskt så ser jag fram emot det.

Men nu ska jag hälla upp en mugg kaffe och ta tag i grupparbetet vi fick igår. Lite måste jag få gjort innan måndag morgon, så nu sätter jag igång. Minst 1 timme ska jag sitta har jag bestämt. Sen får jag kolla på tv eller läsa någon "roligare" bok.


foto:jag

Nej jag fick inget godis igår utan jag tog några blodapelsiner istället. Faktiskt väldigt gott och väldigt mycket nyttigare

lite trött och lite sur...

Blev väldigt trött och lite sur idag innan föreläsningen. Vi fick nämligen ett papper med en ganska stor uppgift som vi ska lösa i grupp till på måndag morgon. Alltså det är fredag idag, vi ska alltså ha grupparbete under helgen har vår lärare tänkt då eller. Till råga på allt så är vi inte indelade i grupper, så vi körde lite anarki och delade upp oss bäst vi ville, så försöker vi fixa grupparbetet i helgen över nätet. Jag och fler med mig ska jobba i helgen nämligen så någon tid, ork och lust för att samla ihop oss någonstans och ha grupparbete hade vi inte. Jaja det löser sig säkert även detta, men just nu är jag sur och trött.

Jag ska faktiskt ta mig en tupplur på soffan någon timme och sedan hoppas jag att jag vaknar med ett bättre humör. Då kan jag börja läsa texterna som vi sedan ska svara på frågor om...

Helst av allt skulle jag behöva en påse full med godis när jag ska läsa. Så om någon fin i min familj läser det här så vet ni vad jag behöver...


sms är bra grejer...

Vi är sams nu, allt känns bra.
Sms:et hade gjort den verkan som jag velat, hon mådde bättre utav det.

Känns skönt att veta att hennes dag har varit helt okej.


foto:jag (taget för drygt 12 år sedan)

det blev en kladdkaka med...

Jag har bakat kladdkaka med sockret som blev över igår efter att jag kanderade apelsinskalen och med lite kanderade apelsinskal i själva smeten, glasyr uppepå kakan och kanderade apelsinskal likaså.


Receptet har hängt med några år...

Den får avnjutas ikväll tror jag, efter middagen. Kanske med lite glass bredvid.


foton:jag

I lördags så planetarde jag ett gäng gurkfrön och dom har letat sig upp i ljuset. Snart ska jag gallra och plantera om till egna små krukor.
Även avokadoplantan måste snart planteras om tror jag. Jag planterade två kärnor men bara en har tagit sig, så det ligger en kärna till där bredvid, så kanske mår den här plantan bättre om den får flytta till eget...

Snart kommer hon hem så vi kan bli ordentligt sams igen. Det känns bra...

morgonbråk...

Att börja dagen med bråk är nog bland det värsta jag vet, men ibland blir det så. Det värsta är ju att man aldrig hinner reda ut det ordentligt sen för det är alltid stressigt iväg till skolan och jobb. Ofta så flyger det ut inte helt genomtänkta ord under dessa bråk och hela dagen går jag sedan och mår dåligt. Jag ångrar mina ogenomtänkta ord och vill bara att den jag har bråkat med kan komma hem så vi kan reda ut det ordentligt. Idag skickade jag ett lite förlåt-sms, hoppas att det godtas, i alla fall lite.

Annars är det plugg som vanligt som står på att-göra-listan. Fast jag varvar plugg med läsning av deckare, annars orkar jag inte. Ska ta och köra några maskiner tvätt också, helst av allt skulle jag behöva vika massor av rentvätt också, men det får nog vänta. De andra familjemedlemmarna kan faktiskt få hjälpa till med det...


blodapelsiner är nog den bästa apelsinen som jag vet. Fotot:jag

kanderade apelsinskal...

Det här är nog typiskt mig. Jag hade massor av apelsinskal som såklart skulle kastas, det gör man ju alltid med apelsinskal, men så fick jag för mig en sak. Hur gör man kanderade apelsinskal började jag fundera på? Kika runt på nätet och hittade det en svårare receptet än det andra, så jag beslutade mig för att försöka fixa själv.

Jag gjorde lite som det stod på nätet men jag kortade ner proceduren rejält. Enligt det mest krångliga receptet så skulle man lägga apelsinskalen i kallt vatten och byta vatten varje dag i 8 dagar, nej ingen chans att jag gör det kände jag, efter dessa 8 dagar skulle man fixa med sockerlag. Sockerlagen skulle kokas i omgångar i 3 dagar.. I det enklaste receptet stod det att man bara skulle koka apelsinskalen i 10 minuter sen skulle de koka i sockerlag 10 minuter.

Så jag skölde av mina apelsinskal och kokade dom i 30 minuter, efter det fick de svalna en stund. Sedan tog jag bort allt det vita och strimlade skalen.


foto:jag

Sedan kokade jag upp en sockerlag på 1,5 dl socker och 3 dl vatten. I denna lag fick mina apelsinstrimlor koka i under drygt 10 minuter, sen hällde jag i ytterligare 1 dl socker och lät det koka i 10 minter till och till sist i med 0,5 dl socker och kokade 10 minuter till.


foto:jag
Sen fiskade jag upp mina apelsinskalstrimlor och lade på bakplåtspapper att "torka" och kallna, två plåtar blev det. Nu har jag drygt 1 dl sockerlag kvar som smakar underbart av apelsin, så kanske bakar jag en kladdkaka imorgon med denna sockerlag. Och sedan kanske några kanderade apelsinstrimlor får bli kronan på verket. Men det får i så fall bli imorgon.


foto:jag

Min man tycker att det ser ut som om jag torkar maskar...
Ja kanske är det så, vem vet...

marmelad och blommor...

Körbärsblomkvistarna jag köpte igår har redan slagit ut, ja inte alla knoppar men många.
foto:jag

Sen gick blodapelsinmarmeladen åt ganska snabbt, den jag kokade i förra veckan. Så idag har jag kokat ny. Fast blodapelsinerna var inte så röda längre så det blev mer vanlig apelsinmarmelad. Förra omgången gav jag bort några burkar, får se hur jag gör den här gången...
Uppdatering: Kom på att jag inte lade ut receptet på apelsinmarmeladen den här gången. Kika här om du vill ha det.


foto:jag

Annars har jag läst och pluggat mest hela dagen. Har påbörjat en ny bok med den isländska författarinnan Yrsa Sigurdardottir: Den som gräver en grav. Så jag varvar skolböcker och deckare...

skogspromenad och körsbärskvistar...

Imorse åkte jag inte till skolan för det var lite kopior av två texter jag behövde fixa, så min klasskompis A och jag passade på att ta vår vanliga, brukliga morgonkaffe innan vi fixade kopiorna. När vi var klara med skolfixet så funderade vi på om vi inte skulle passa på att ta en långpromenad det vackra vädret och ja visst blev det en långpromenad. I drygt två timmar vi ute och vi promenerade både högt och lågt, både över stock och sten. Vi tog nämligen en rejäl skogspromenad i skogsområdet runt skolan. Och ja det var enormt, kändes det som. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig vilket var väldigt synd för vilka skogsbilder det hade blivit. Men vi får väl göra om vår skogspromenad någon annan dag.

När jag kom hem så kunde jag inte motstå kvistarna från japanska körsbärsblommor som de sålde på torget. Så nu har vi fina härliga körsbärskvistar i min fina tillbringare.


foton:jag

Min avokadoplanta har också börjat ta sig ordentligt. Jag måste bara vrida den lite då och då, för den vänder sig direkt mog ljuset/solen och växer snett. Som ni kan se på bilden nedanför, så nu har jag vridit lite på den.


foto:jag

en enastående bra film...

Idag på eftermiddagen så passade jag och en klasskompis på att gå på bio. Vi såg: The King´s Speech. Det var verkligen en enastående bra film. Jag ska aldrig mer vara nervös inför en muntlig presentation. Jag kan bara säga så här: se den!!!


bilder lånade från google.

fototriss...

Veckans tema på fototriss är seger/vinst.
Det första jag tänker på med vinst är storvinsten jag har fått i och med mina fina döttrar.

Tre döttrar, tre fina - underbara vinster.


Här är vi: jag och mina tre fina döttrar, då min yngsta är nyfödd.


mellandottern hälsar på sin nya lillasyster för första gången...


äldsta dottern "känner" på sin nya lillasyster för första gången...

fotona är fotade genom ett fotoalbum därav de lite dåliga kvaliteten.
Vill ni se andra fototrissar kika här.

arbetet inskickat och boken snart utläst...

Nu är arbetet färdig genomläst, rättat och vissa meningar tillagda. Så nu är det inskickat. Nu har jag ingen kontroll över framtida rättning. Det känns alltid så skönt när arbetet är ivägskickat men också lite jobbigt och läskigt, för så fort det är ivägskickat så tappar jag all kontroll som har med arbetet att göra.

Även boken: det tredje tecknet är snart utläst, så ikväll får ni nog en bokrecension. Det är en mycket spännande bok som har gett mig många nya kunskaper under läsandets gång, främst vad gäller häxprocesserna och Islands kultur. Spännande, läsvärt och historieberikande är tre ord som passar den här boken mycket bra.


foto:jag

nu tar jag helg...

Nu känner jag mig faktiskt färdig med mitt projektarbete, nu får det ligga till sig till imorgon kväll och jag tar nu helg. Imorgon ska jag iväg till en klasskompis och hjälpa honom lite på traven med hans projektarbete. Självklart ska vi hjälpa varandra tycker jag. Nästa gång är det kanske jag som behöver hjälp. Inlämningsuppgifterna på högskolan är inte precis det enklaste man kan utsätta sig för. Det värsta är att få till referenserna tycker jag, men den här gången tror jag faktiskt att jag har lyckats med just det.

Nu ska jag lägga mig i badet och bara ta det lugnt. Kanske kommer jag på någon mer mening som jag vill ha in i mitt arbete, kanske inte. Jag känner mig ändå nöjd med min insats nu.


en sådan här i trädgården kanske... foto:jag

nu kan jag ta helg, nästan...

Tack alla ni som tror på mig!
Era fina kommentarer värmer och stärker mig.


Presentationen gick mycket bra, jag känner mig väldigt nöjd. Min presentation och lite frågor av mina fina klasskompisar gjorde att presentationen blev drygt 10 minuter lång och det kändes alldeles lagom. Power Pointen blev bra, nästa gång ska jag försöka få text ovanför/i bilderna, men man lär sig så länge man lever.

Ibland överfylls jag av en så varm känsla övar att så många tror på min förmåga att klara mina högskolestudier att jag blir alldeles rörd. Hela min högskoleresa började för drygt 1 år sedan, jag var just då nere på Vintersol, Teneriffa, och hade träffat ett gäng helt underbart fina vänner. En av dessa vänner lyfte mig något oerhört i tron på mig själv. Han fick mig att inse att jag skulle kunna fixa att studera till det jag vill bli, Arkeolog. När jag sedan kom hem och lunkade på i vardagen så hade ett frö börjat gro, jag började kolla upp olika högskolor och kurser och påbörjade Arkeologi A som kvällskurs, hösten 2010. Men jag kände att jag ville mer och halkade av en slump in på kurswebben angående Samtid och Kulturarv och jag kände direkt att det här ville jag läsa. Så sagt och gjort, jag skickade iväg några mail en onsdag eftermiddag och på fredag förmiddag samma vecka gick jag på min första föreläsning för Samtid och Kulturarv. Och här är jag nu, 37,5 högskolepoäng rikare. Allt egentligen tack vare en väns ord och tro på mig, som smittade av sig och gjorde att jag på allvar började tro på mig själv.

Tack även till min fina familj som alltid stöttar mig i allt jag gör, jag älskar er!


foto:jag

Så nu är dagens presentation avklarad och jag kan ta helg, nästan. Ska bara leta referenser och skriva lite till på min skriftliga presentation som ska in på söndag senast kl:23.59. Men det känns just nu ganska lugnt, jag kommer fixa det här.

RSS 2.0