gamla stan och Sten Sture café...

Efter museum och körsbärsblommor så tog jag en promenad bort till gamla stan. Det är min favorit stadsdel i Stockholm. Jag kanske skulle gå till en spådam och se om jag har levt något liv förut, jag kanske bodde i gamla stan då. Jag känner mig nämligen alltid så hemma när jag går runt där i gränderna. Eller så kanske det beror på att jag har strosat runt där sedan barnsben och fått historier om gamla stan berättade för mig av min älskade mormor och mamma - sommar som vinter, höst som vår. Lönnkrogar har pekats ut, fängelsehålor har besökts, gränder har gåtts upp och ner, och både sanna historier och rena skrönor har berättats för mig där i många, många år. Och jag har andäktigt gått bredvid och lyssnat och känt vingslagen av historia flaxa förbi. Tyvärr minns jag inte allt som de har berättat så jag har inte kunnat ge det vidare lika bra till mina barn...




foton:jag

Idag gick jag ner för trapporna till Sten Stures café. Där sitter man och fikar i gamla fängelsehålor med anor från 1700-talet. En tradition som vi har i min familj är att gå ner där varje vinter och fika efter att vi har vart på gamla stans julmarknad på Stortorget. Förra vintern missade vi tyvärr detta för jag vet inte riktigt vart tiden tog vägen, nu under min tid som student så bara rusar veckorna på. Men i alla fall, idag tog jag mig dit och drack en kopp kaffe. Det är mysigt, mörkt och lite spöklikt där nere under valven...




foton:jag

Tyvärr var halva caféet avstängt, kanske för renovering kanske för annan orsak. Men jag satt där en stund och insöp atmosfären och försökte fota lite i de mörka valven och rummen.


foto:jag
Nöje | |
#1 - - petra S:

Åhh, där är så vackert i den delen av Stockholm! Fantastiska hus, urmysiga gränder och de där små affärerna och alla cafee'r!! Underbart! verkligen fina bilder!

#2 - - Camilla:

Ja...där är det så vackert.

Och i det där kaféet har jag också fikat i en gång.

När jag är i Stockholm vill jag alltid gå på gamla stan.

Sååå vackert. Och så har ju Christina Schollin sin affär där.

Men inte nu längre va? :(

Kram på dig!

#3 - - Anki:

Who...vackra foto på vacker plats. Stockholm är fint på sommaren, är ett tag sedan jag var uppe nu.

Men att bo där..nä de skulle Fru Nilsson inte vilja..ler. Tur inte alla människor vill bo på samma plats du!

Lite synd de där att man inte minns allt man fått berättat för sig så man kan återge det. Men kanske är våra hjärnor inte tillräckligt stora för att förvara allt. Men de är kul när man får veta massa saker om platser och byggnader..vi forskar mycket om vår gård här, oh ibland blundar jag och önskar man bara för en stund kunde åka tillbaka i tiden o se hur de verkligen var då, för länge sedan.

Kramiz Anki

#4 - - Stattinskan:

Gamla stan är snudd på oslagbar :-) Härliga bilder

#5 - - carina:

Det är så ortoligt vacker i gamla stan :)

Har varit där två gånger!

Kramen♥

#6 - - Ama de casa:

Det så vackert och mysigt i gamla stan :-)

#7 - - kaffehörnan:

vad vackra bilder du tagit

#8 - - Anonym:

Vackert fotat... var fikat gott? Har... det bra fika? Kanske kan besöka fiket till hösten?



Kati

#9 - - Kristina:

Ja Gamla stan är mysigt, speciellt innan turisterna har hunnit invadera stan :) Om jag har levt ett tidigare liv så tror jag att något ruskigt hänt mig i Uppsala, de gånger jag kommit till den stan har jag direkt fått någon slags olustkänsla.

#10 - - Emily:

Jättefint ju, man blir lite nostalgisk (:

#11 - - soffie:

å där är så mysigt att strosa omkring,fina bilder du visar,

kramen

#12 - - mammakero:

Gamla Stan är verkligen ett område där man hör sus av gamla minnen överallt! Jag har aldrig bott i Gamla Stan (eller Stockholm) ändå känner jag att jag mår bra att strosa i gränderna...

Är oxå mycket nyfiken på vilka andra liv jag levat och vilka personer som följt mej. Jag kan namnge några, men knappast alla... Skulle vara jättetrevligt att veta om det jag känner kan stämma...

#13 - - Marie-Louise Grimlund:

Hejsan !

Ja det är bra att Du visar min födelsestad.Tänk jag bor så nära, men far sällan dit och ser mig om.I sommar kan jag göra det.Vill till Hammarby Sjöstad och titta.Har sett på bloggen en som bor där som fotat.40 min.på pendeln fast 20 min med buss innan.När Mamma levde for jag jämt förbi för hon bodde i Lidingö.Dog där också.2000.Mamma var också född i Stan.

Jag hade gärna bott där på -60talet men inte nu för mycket av allt.



Kram Mi

#14 - - heej:

hej. jag har letat efter ett cafe i gamla stan som jag var på förlängesen, där ingången var en lång brant trappa under marken, och medeltidskänsla där nere. minns också att toaletten är låst så man behöver nyckel för att gå in. är det cafe sten sture?

#15 - - heej:

mkt fint!

#16 - - Marie-Louise:

heej: Ja det är säkert Sten Sture som du har varit på. Det är mycket riktigt en lång trappa ner och toaletten behöver man be om nyckel till och den ligger lite på sidan om caféet. Stortorget i Gamla Stan ligger det på, Trångsund 10 (heter gatan).

#17 - - heej:

marie-louise: Har dem två ingångar, en huvudingång och en nödutgång som används som ingång?

Upp