kalkonmiddag på annandagen...

Ja så tillagade jag då kalkonen idag, annandagen. Mycket jobb och lång tid tog det men det var så värt det, för det blev så gott, såsen var nästan "att dö" för. Jag har skrivit ner receptet på ett litet kort så att jag ska komma ihåg nästa år hur jag gjorde. Jag blandade allt gott - eller ja nästan faktiskt.

Jag fyllde kalkonen med två äpplen, en citron, en vitlök, torkade aprikoser, torkade tranbär, torkade plommon, två gula lökar och en röd lök och örter, det som inte gick i kalkonen fick ligga utanför i formen. Salt och peppar och ingefära och en chili fick krydda det hela. Smör blandades med örter och kryddor och gneds in både under och över skinnet och sedan var den inne i lite mer än 5 timmar i ugnen på mellan 150 - 175 grader (jag sänkte lite mot slutet), jag tog ut och öste den varje timme. Såsen gjorde jag på skyn och vispgrädde, kokt potatis som fick stekas lite i ugnsformen som kalkonen legat i så att potatisen drog åt sig alla härliga smaker och sedan kokt brysselkål som fick värmas i smör och en typ an pancetta.






Så nu kan vi äta kalkonmåltider i en vecka minst...

Det här kan absolut bli en ny tradition hos oss, kalkon på annandagen. Då när man är lagom less på julmaten.
Jul | |
#1 - - Framtiden är vår - Ann-Sofie mamma till Isak:

Mm det såg verkligen mumsigt ut! Känner nästan doften hit. =P

Kram!

#2 - - Anonym:

Kalkon på annandagen är en tradition här i Borås... så och idag... ack vad mätta vi blev!



Kati

#3 - - Anonym:

mums va gott med kalkon,det är en maträtt som jag faktiskt aldrig har tillagat, må så gott

Upp