Grattis mamma, i efterskott...

Grattis på födelsedagen finaste mamma (i efterskott).

foto:jag

Världens bästa mamma fyllde år i lördags och jag missade att gratulera min fina mamma här på bloggen då. Så jag tar igen det nu istället. Jag hade nog lite för mycket i huvudet då, jobb och ny inskickad tenta skyller jag på. Men jag kom ihåg att gratulera mamma via telefonen.

Min mamma är den bästa mamman man kan ha. Hon är engagerad, rättvis och alldeles underbar. Hon kämpar med näbbar och klor för de svaga i samhället och hon har alltid stått vid min sida, vad som än har hänt. Jag har alltid känt att hon har funnits där när jag behövt henne och jag vet att hon än idag alltid finns där för mig.
Hon är även en underbar mormor till alla sina barnbarn. Alla barn borde få ha en sådan fin mamma och mormor som vi har.

Mamma jag älskar dig!


min älskade mamma, jag och min älskade storasyster. 1972

vilken dag... mycket info många tankar...

Först började vi med en föreläsning om tidsbegrepp och historiesyner. Vi började med att prata om ifall vi kan resa i tiden och rent spontant svarar man ju nej på det, det gjorde vi också. Men sen började vi prata om att resa i tidszoner och då reser man ju faktiskt i tiden, om vi flyger till t.ex. Australien så ligger de vad är det 6-7 timmar framåt i tiden, då har vi ju faktiskt rest i tiden. Sen var det mycket abstrakta grejer också som vi pratade om som jag inte ens kan få ner på något vettigt sett. Men för hoppnings vis så klarnar det under kursens gång.

På eftermiddagen så hade vi ett informationsmöte angående våra val inför hösten, jag kommer att läsa Arkeologi men jag blev väldigt nyfiken på Historia och Etnologi också. Kan bli många år på högskolan om man ska läsa alla kurser som man vill och tycker är intressanta. jag kan förstå dom som läser år ut och år in, men jag kommer nog inte bli sådan. Jag vill börja jobba också och sen måste man faktiskt tänka på pensionspengar också. Det går inte att bara studera hela livet man måste tjäna ihop till sin pension också faktiskt.

Jag har faktiskt även sökt två sommarkurser, de är på distans och allt sköts via datorn.
Brottsplatsens arkeologi och Forntid i norden har jag sökt, de är på vardera 7,5 poäng så jag skulle kanske kunna läsa båda två men det beror lite på hur det blir med jobb. Jag vill jobba i sommar men jag skulle också gärna läsa en kurs i alla fall och då om jag ska välja bara en så vill jag helst läsa brottsplatsens arkeologi.


foto:jag

söndag, jobb och plugg...

Idag har jag jobbat kort dag bara 7-12 det kändes ganska lite men det var skönt. Nu ska jag se till att plugga lite inför morgondagens seminarium, fysikens och astronomins tidsbegrepp ska jag läsa om på engelska, det hade säkert varit svårt nog på svenska så tja varför inte, på´t via engelska.

Jobba 4 dagar i rad tröttar ut men ger klirr i kassan och det är ju bra. Men 4 dagar i rad kommer det nog inte bli i fortsättningen för jag måste hinna plugga ordentligt. Men de två första dagarna var introduktion och sedan frågade de i fredags om jag ville jobba och man kan inte precis börja med att tacka nej, då är nog risken minimal att de ringer sen. Men nu har jag fått in en fot och känner mig ganska säker på hela avdelningen.

Men som sagt ikväll blir det plugg om tidsbegrepp och slöa lite framför tv:n.


foto:jag

Nu vill jag ha barmark och sol, bilden ovanför är ifrån i höstas, nu vill jag ha vår och sedan sommar.

trött, så trött...

Jag är så trött, att man kan bli så trött av att jobba några timmar, det är lite märkligt faktiskt. Men i och för sig så har jag inte jobbat som Undersköterska på ett bra tag så det är mycket att komma ihåg och jag ska lära mig namn och utseende på de boende och på personalen. Klart man blir trött. Men det är ju roligt också.

Fast jag undrar en sak, pratar man inte med de boende i vanliga fall tro när man jobbar så här. Jag pratade med en kvinna idag medan jag matade henne och fick reda på många spännande saker, när jag berättade det här för den andra som jag jobbade med idag så blev hon förvånad för hon visste ingenting om den här kvinnan. Men hon har bott där länge och den andra i personalen har arbetat där ett bra tag och vet inte detta, ja där ser man. Kanske hör det inte till vanligheten att man faktiskt pratar med de boende men för mig faller det sig så naturligt. Jag kan inte stå och mata någon utan att prata med den personen, det känns ju jätte konstigt tycker jag. Så jag pratar på och berättar om mig och frågar massor av frågor och vill de/kan de svara så är väl det jätte trevligt tycker jag. Men det kanske beror på vilken personlighet man har och vilken inställning man har till sitt jobb och de boende, eller...

När jag kom hem idag vid 15 tiden så slocknade jag en stund på sängen och efter en timme bytte jag sängen mot soffan och slocknade där med. Men nu är jag uppe och nu ska jag ta en mugg kaffe så kanske jag vaknar ordentligt.
På´t igen imorgon nämligen, då ska jag jobba 7-12 och ska få vara i köket och fixa frukosten.


foto:jag

Ja just det, tentan är inskickad och klar och det känns bra. Jag tror att jag fick med de mest väsentliga.

en gammal sjöman...

Idag har jag hunnit prata lite med de boende. Jag älskar att kunna sitta och prata med äldre människor för de har alltid så mycket att berätta. På den här avdelningen så tar man det ganska lugnt med de boende och det ses som ett plus om man kan få lite extra tid för att hinna prata lite med de boende. Detta passar mig mycket bra. Idag följde jag med en herre ner till fotvården och då hann vi prata en hel del när vi gick i kulvertarna. Han är gammal sjöman och hade vart runt i de flesta länder. Men så speciellt tyckte inte han att det var. Nej ser ni, man la till i hamnen och uppsökte den närmsta baren och så tog man sig en jäkel och sen satt man kvar där tills det var lagom att segla till nästa hamn, berättade han. Ja där ser man, många barer hanns det med i alla fall kan jag tänka mig.

trött men glad...

Det gick galant även att jobba dag. Hjälpte de boende upp, duschade en av damerna och var behjälplig vid tvätt och allt flöt på bra. Det kändes som om jag hade gjort det här förra veckan. Kanske beror på att jag jobbade med det så länge men också för att jag har barn, jag är van att hjälpa till vid dusch, tvätt och matning från när döttrarna var små. De var så nöjda med mig att jag blev inboka imorgon och på söndag också. Det var en i personalen som var sjuk och istället för att börja ringa runt till andra timanställda så frågade de mig direkt och jag tackade ja. Så imorgon ska jag jobba 7-14 och på söndag 7-12, helt okej tider.

Tentan är genomläst och lite tillagt och ivägskickad. Känns bra, jag är nöjd med tentan. Jag tror att jag har fått med de mesta, utifrån hur jag tolkade frågorna. Så nu ska jag börja läsa nästa bok inför den nya kursen som börjar på måndag. Det är hårda bud...

första arbetspasset slut...

Nu har jag klarat mitt första arbetspass och det gick ju hur bra som helst. Det känns nästan som om jag inte gjort annat än att ha arbetat som Undersköterska, inte mycket förändringar sen jag jobbade sist. Jag har haft mycket trevligt och alla vad så snälla och rara, men nu är jag helt slut i benen. Jag är visst inte van att stå och gå så mycket. Och imorgon börjar jag jobba kl: 7.00 och det var det länge sedan jag gjorde. Varit vaken vid 7 brukar jag vara men jag brukar inte börja arbeta då. Men det ska nog gå bra.

Och nej jag ska så klart inte sluta plugga utan det här är ett extra jobb och ett sommarjobb. Jag måste ju arbeta i sommar när jag har "sommarlov" annars får jag inga pengar på hela sommaren.

snart dags...

Snart ska jag bege mig ner till bussen och åka till det nya jobbet. Det känns spännande, roligt och lite läskigt, allt på samma gång. Det ska bli roligt att se hur mycket som är sig likt och hur mycket som har förändrats sedan jag arbetade som Undersköterska sist. Mycket är säkert sig likt kan jag tänka mig men en del förändringar måste ha kommit till. Jag ger er en lägesrapport ikväll när jag kommer hem. Ha det bar så länge.

läget är under kontroll...

Jag känner att läget är under kontroll nu, både med tentan och med jobbet. Jag pratade precis med jobbet för att dubbelkolla tid och vad jag ska ha med mig och de hälsade mig så välkommen. Det kändes jättebra! Så nu har jag packat ner bekväma inneskor, hänglås och sedan ska jag ha med mig en middagslåda eftersom jag ska jobba kväll. Blir nog äggröra med räkor som jag tar med mig, det jag åt till lunch igår.Tentan är nästan klar, jag har några meningar som jag ska peta in idag och några referenser som ska läggas till sen är den egentligen klar. Men jag skickar inte in den förens imorgon eftermiddag/kväll, jag känner att den behöver ligga till sig lite.

För er som undrade under förra inlägget så är det som Undersköterska på ett korttidsboende jag ska jobba på, ikväll och imorgon. Jag ska få gå bredvid och få introduktion dessa två dagar och sedan om allt flyter på bra så ska jag bli timanställd där och även sommarjobbare, anställningspapper är redan skrivna så det är nog lugnt. Det skulle vara så himla bra. För just sommaren har jag oroat mig för eftersom jag inte får CSN eller något annat under sommaren så behöver jag verkligen ett sommarjobb och ett extrajobb skulle också vara väldigt bra.


foto:jag

Men först ska jag peta in lite mer i tentan och skriva in lite fotnoter och referenser.

tentaångest...

Tentan är i full gång och det går hyfsat bra, jag hade en förhoppning om att vara klar ikväll eftersom jag ska provjobba torsdag och fredag men den förhoppningen får jag nog grusa lite. Jag får nog låta tentan vara hemma i datorn tills på fredag kväll så att jag kan gå in och ändra och fylla på lite emellanåt. Jag har svarat på alla frågorna men jag känner ändå att tentan gärna får ligga till sig lite, det brukar alltid dyka upp något mer jag vill skriva ner eller något som jag kanske till och med vill ta bort. och jag behöver leta fram fler referenser ur kurslitteraturen. Slapp man det här med referenser så skulle det gå så mycket fortare att skriva en tenta men man måste ju hela tiden återkoppla till kurslitteraturen och det tar tid. Den bok som jag ska referera mest till är på engelska och jag ska bena ut ordentligt från vilka sidor som jag har hittat vilka saker och det tar sin lilla tid.

Imorgon ska jag som sagt provjobba och det känns både roligt och nervöst. Har plockat fram jobbsandalerna och ett lås till skåpet, ska bara skriva under tystnadspliktslappen och sen är jag redo. Mer om arbetet imorgon kväll efter första passet. Kl: 14.00 börjar jag arbeta och ska jobba kvällspass så jag slutar kl: 21.00 sen på fredag arbetar jag Kl: 7.00 - 14.00 och det blir en utmaning. Det var många år sedan som jag började arbeta så tidigt, uppe så tidigt har jag så klart varit men jag har inte behövt börja arbeta så tidigt på länge, men det ska nog gå bra. Men som sagt mer om det senare.


här sitter jag ock skriver tenta och letar referenser. foto:jag

så smarrig lunch och klåda...

Idag gjorde jag en "äggröra" till lunch med räkor och det blev så smarrigt.


foto:jag

"äggröra" recept:
2 hårdkokta ägg
1 avokado
lite purjolök
0,5 dl majonnäs
2 msk creme fraiche
salt, peppar och torkad chili, lite pressad citron

Hacka ägget i äggdelaren och skär avokadon i små kuber. Blanda allt och njut ihop med skalade räkor. Man kan säkert blanda i rödlök, gurka eller annat i också, men det var detta jag hade hemma idag. Av denna blandning orkade jag hälften så det finns kvar till imorgon, ska bara ta fram mer räkor. Det här ska jag ta med mig som middag imorgon tror jag då jag ska "provjobba".

Tack för era tips angående min kliande kropp. Ja det kan säkert bero på vintern men antagligen inte på torr hud, utan i så fall på torr inomhus luft och brist på sol och värme. Jag smörjer mig dagligen och maken brukar smörja ryggen åt ganska ofta. En ryggkliare i trä har jag och den är verkligen super bra just nu. Tyvärr tror jag själv att det är psoriasis som håller på att blomma upp. För huden känns lite knottrig och "bubblig" men det syns inga karakteristika psoriasisutslag än och jag hoppas att jag slipper dom. Men jag har det i släkten och jag har haft små problem med psoriasis förut, nu är det dock inga små problem utan hela ryggen och hela framsidan kliar.Jag får kanske försöka ringa min läkare och se om jag kan få Tavegyl utsrivet.


det kliar något otroligt...

Jag har fått en så otroligt jobbig klåda på kroppen, mest är det på ryggen och det är väl typiskt, där det kliar som mest kommer jag åt som minst. Det syns inget på huden men det kliar så jag snart blir tokig och det har gjort det nu ett bra tag. Imorse tog jag ett gäng allergitabletter vilket jag inte har gjort innan, får se om det kan dämpa klådan. Jag har inte alls tänkt på att testa "allergitablettmetoden" förut, men till slut så ramlade polletten ner och jag testar det i alla fall. Nu hoppas jag att det ska hjälpa i alla fall lite så att jag kan skriva på tentan utan att klia halvt ihjäl mig samtidigt.

idag fyller min styvpappa 6 år...

För ganska exakt 6 år sedan fick min älskade styvpappa ett par nya lungor. Han hade varit sjuk länge och stått i donationskön för ett par lungor länge och vi väntade och väntade. Han blev sämre och sämre och var kopplad till sin syrgas dygnet runt. Vi ville så gärna att han skulle få ett par nya lungor men på samma gång visste vi att när han får nya lungor så är det för att någon annan inte längre behöver sina. Det är så dubbelt det där. Man vill av hela sitt hjärta att ens älskade styvpappa ska få ett bra och fint liv med nya fina organ, men man vill inte önska livet ur någon annan.

Men så idag för 6 år sedan ringde de, det fanns ett par nya lungor som skulle passa honom bra. Så all väntan var äntligen över och min mamma och styvpappa kunde i ilfart ta sig ner till Sahlgrenska för att få genomgå en lungtransplantation och få 2 friska lungor. Operationen tog lång tid och vi väntade länge, sedan tillstötte det komplikationer som gjorde att vi trodde att vi skulle förlora honom. Men efter några veckor började hans kropp att samarbeta och återhämtningen kunde börja.

Nu fyller han alltså 6 år, för det var för 6 år sedan som han fick livet tillbaka.
Grattis älskade styvpappa.
Så här snygg blir man om man får låna någon av barnbarnens solbrillor.


foto:jag

Jag är beredd på att donera mina.
Är du beredd på att donera dina?


förlossningar i slutet av 1990-talet...

Ibland när jag tänker på min första förlossning och de nästkommande så känns det som om det hade kunnat utspela sig på typ 1800-talet eller något liknande, men det utspelade sig i mitten av 1990-talet. Att det i mitten av 1990-talet fungerar så på en förlossning är helt otroligt. De lyssnade inte på mig alls, den födande kvinnan. Nu kan ni läsa om en liknande berättelse inne på min väns nya blogg. Det är f*n helt otroligt hur slarvigt de (personalen på förlossningen) har betett sig, i våra fall.

Nu kan man ju se det som att vi ska vara glada för att vi fick friska barn och det lovar jag er att det är vi, men det ska inte gå till så här i vår tid. I min väns fall slutade det med en stroke, i mitt fall slutade det med ett katastrofsnitt och en rejäl infektion för både mig och min dotter.

Snart kanske jag skriver om min 3:e och sista förlossning, ska bara få tid att skriva ner det.


Jag och mina underbara döttrar, dagen efter min sista/3:e förlossning.

snart släpps frågorna...

Snart, om 10 minuter släpps hemtentan. Kaffet är upphällt, frukosten ska väl snart fram och sen är det bara att börja. Antingen får ni höra av mig mycket eller inget alls på några dagar, beror helt på hemtentan.

Kommer det bli många frågor eller någon knepig uppgift som ska lösas eller hur kommer tentan se ut. Spänningen är olidlig...

vi saknar dig....

Den finaste mjukaste goaste hunden någonsin har lämnat oss idag.
Vi saknar dig.
foto:jag
Uppdatering: Det var svärföräldrarnas hund men han har funnits i våra liv i drygt 12 år och döttrarna har växt upp med denna mjuka fina kamrat. Men han hade varit sjuk ett tag, så tyvärr var det inte helt oväntat.

imorgon är det dags igen...

Kl:9.00 imorgonbitti så släpps frågorna till hemtentan. Spännande, läskigt och lite smått jobbigt. Jobbigt för jag har absolut ingen aning om vad tentan kommer innehålla så jag har inte kunnat plugga ordentligt inför släppet av frågor, det blir väl till att sitta och slå i böckerna när tentafrågorna släpps imorgonbitti. Först var det sagt att vi hade till onsdag kl:17 på oss med tentan, så jag bokade in prova-på-jobb-dagarna till torsdag och fredag bara för att då skulle jag ha gjort tentan, men i fredags fick vi reda på att vi får till på fredag kl:18 på oss. Där sprack min planering. Jag kommer väl behöva bli klar med tentan på onsdag kväll och så får jag finjustera på fredagen efter jobbet. Jag avskyr när planeringarna spricker. Och nu börjar nerverna komma ingör prova-på-jobb-dagarna också...


Dom här böckerna kommer jag snart sitta och slå i. foto:jag

drömmar i natten...

I natt hade jag en jätte jobbig dröm och den här drömmen kommer följa mig hela dagen. Även fast jag vet att det "bara" var en dröm så känns det som om det har hänt på riktigt. Jag avskyr när det blir så här, för hela dagen känns jobbig och oövervinnerlig. Jag kan inte låta bli att tänka på drömmen heller typiskt nog.


foto:jag

då gör vi ett nytt försök...

Då gör jag ett nytt försök med lchf från och med idag. Frukosten blev, bacon, färska champinjoner och äggrör, vatten och kaffe med en skvätt grädde.
Tack Svorskan och Kati för era peppande kommentarer och kloka råd och tack även ni andra som peppar och kommer med råd.
fot:jag

när dottern blir kanelbulle sugen...

Idag blev min äldsta dotter kanelbulle sugen så hon började baka. Och ja jag åt nygräddade kanelbullar och jag njöt. Så goda.
foto:jag

imorgon tar jag nya tag...

Imorgon ska jag ta nya tag, nu har jag svävat ut i helgen med kolhydrater och klassfest så nu är det dags. Nästa vecka, eller ja imorgon, så är det "hemma vecka" alltså hemtenta, så då passar det utmärkt att börja om med lchf. Jag trivs ju egentligen med lchf men ändå tryter motivationen ibland. Tack Kati för din härligt peppande kommentar, du fick mig på banan igen (tror jag).

Men Kati, kör du strikt lchf eller en mer GI-variant? Om du kör en GI-variant, hur ser din matdag ut då?


Vem vill inte "banta" med sådan här mat?

min väns nya blogg...

Min vän Gith har precis fixat en blogg, kika gärna in där och läs om hennes livsöde och annat smått och gott som säkert snart dyker upp. Vi träffades nere på Vintersol, Teneriffa, när vi båda var där på rehabilitering våren 2010.


Gith på Teneriffa, våren 2010.

fototriss...

Så var det dags för fototriss igen, den här gången är temat: Så här ser det ut där jag är nu...


Klassfest, 2 av 10 vågade komma utklädda, vi andra fegade ur.


Det är väldigt mörkt när man går hem på natten, kl:00.05 utanför skolan som finns där jag bor.


Fullmåne i natt också, månen är verkligen svår att fota bra...

Det var min fototriss för den här gången, för att se fler fototriss gå in här.

deckare...

Just nu läser jag Den svarta löparen av: Kristina Appelqvist och i den boken finns det en väldigt elak tjej som heter Marie-Louise. Lite taskirgt tycker jag, och hennes namn stavas precis som jag stavar mitt namn. Men jag är ju snäll...

bakfull på kolhydrater...

Just nu är jag inne i en rejäl svacka vad gäller lchf, antagligen beror svackan mest på att jag inte haft rätt mat hemma i ordentlig mängd. Igår kom det dock hem bra mat igen men ändå föll jag för en skål ostbågar och några godisbitar. Vikten och måtten står så klart fortfarande stilla så motivationen är inte precis på topp. Hade jag bara kunnat se mina ansträngningar på vågen eller måttbandet så hade det varit mycket enklare att hålla fast vid en bra kosthållning. Nu då jag inte ser något alls på vågen, förutom något hekto plus, så minskar motivationen för varje dag.

Men som vanligt då jag har ätit kolhydrater så vaknade jag med en enorm värk i ryggen och huvudet, ja jag blir liksom som bakfull på kolhydrater. Ändå känner jag mig inte riktigt motiverad att köra strikt lchf idag, det är motivationen det är fel på och min karaktär. Ikväll blir det antagligen klassfest, om jag orkar ge mig ut i kylan, och då lär jag falla för frestelser där. Just nu orkar jag varken tänka på vikten eller kroppen. Jag måste peppa mig själv att få tillbaka orken och lusten.

Kanske skulle jag försöka mig på en variant med GI, men jag vet inte riktigt. Förslag någon? En magsäcksoperation kanske skulle vara grejen? Eller inte, inte riktigt min grej. Eller vad f*n ska man göra när man inte lyckas hålla igen på maten...

hemkörning av mat, igen...

Idag kom det mat med hemkörning igen. 9 påsar blev det och det är underbart att slippa packa och bära alla dessa påsar själv. Tack Mataffären det fungerar så bra när man beställer mat från er.


alla påsarna inburna i köket.


skafferi och kyl blev fulla igen, och en hel diskbänk full med rotfrukter, frukt och grönt.
foto:jag

lättnad och glädje...

Idag efter gruppredovisningen, som för övrigt gick mycket bra, så fick vi tillbaka vårt förra grupparbete och vår individuella uppgift som vi hade skickat in på föregående kurs. Jag är så lättad och glad just nu för jag lyckades knipa hem ett VG, vilket är det högsta vi kan få just nu på våra kurser. Det känns så skönt. På de andra tre kurserna har jag fixat G och enligt lärarna så har jag legat bra till med mitt G, alltså nästan ett VG. Men nära skjuter ingen hare. Så nu när jag fixade ett VG på den här kursen är jag så stolt och lycklig. Nu ska jag bara njuta i helgen tror jag. Imorgon ska jag faktiskt på "klassfest" hemma hos en tjej i klassen och det ser jag fram emot (kom på bara att jag nog måste springa ner till bolaget idag).

På tisdag släpps hemtentan som vi ska skriva för den här kursen. Kl: 9.00 läggs tenta uppgiften ut på vår skolwebb så då sätter jag fart igen. Den ska sedan vara inne på fredag. Men jag måste nog försöka få den klar tidigare eftersom jag ska provjobba torsdag och fredag nästa vecka. Men det tar vi då, nu tar jag helg.


foto:jag

grupparbetet...

Jo jag kom igång ganska bra och fördelen med ett grupparbete är ju också att man inte är helt ensam om att lösa problemet/frågan. Man får många nya bra infallsvinklar man kan jobba med och alltid lär man sig något nytt under ett grupparbete.

Eller ja det kanske beror på att jag har haft turen att alltid (peppar peppar ta i trä) hamnat i bra grupper. Tyvärr vet jag att en del av mina klasskamrater har haft lite mindre tur med sina grupparbeten och då är det inte roligt med grupparbeten. Jag lär säkert också hamna i en sådan grupp någon gång nu under terminen då vi bara är 16 elever i min klass, så grupparbetena är inte så variernade gruppantalmässigt så att säga. Men så länge det fungerar med grupparbeten så känns det helt okej att ha dom.


foto:jag

Jag vill gärna ha vår snart så att vi kan sitta här ute och fika på rasterna.

tävling...

Jag är med och tävlar om ett hemligt pris inne hos Susanne hon har precis kommit upp i otroliga 20.000 besökare.tävla du med. Tävlingen är fram till kl:23.59 idag/torsdag.

analysera gamla ting och byggnader...

Jag sitter just nu med ett grupparbete som ska redovisas imorgon och jag ska anlysera gamla ting och byggnader. Men det står helt still i huvudet just nu. Jag vet inte vad jag ska skriva för något. Det löser sig säkert snart bara jag kommer igång ordentligt, men att det alltid ska vara så här vid grupparbeten. Man vill ju också göra så bra ifrån sig som möjligt eftersom vi är fler som blir "lidande" om man gör bort sig helt...

ett litet förtydligande om förra inlägget...

Det var egentligen inte jag som skrev något som hon irriterade sig på utan hon och två av mina andra vänner började ha en diskussion under min statusrad. Där diskuterade de att vi i Sverige har barn som behöver gå och sova hungriga, fattiga barnfamiljer och hemlöshet. De andra två tyckte att vi ska hjälpa våra egna först innan vi skickar iväg pengar till bistånd till andra länder och då tyckte hon att de var osympatiska m.m. När hon började chatta med mig och ville att jag skulle ta bort deras inlägg och jag inte gjorde det fort nog så tog hon bort mig som vän.

När hon började skriva att "föräldrarna är i dessa barns fall utan förmåga el vilja" så gick mina andra vänner så att säga i taket och diskussionen tog en rejäl fart. Jag försökte gå in och skriva att jag avslutar diskussionen och att personangrepp inte var tillåtna men det hjälpte väl inte ordentligt. (Visst jag skulle kanske ha tagit bort hela statusraden men jag ville/vill inte det.) Till saken hör att de alla tre gick till personangrepp mer eller mindre men hon som nu alltså tog bort mig som vän tyckte bara att de andra gick till personangrepp på henne, vilket inte riktigt stämde.

Hon ville alltså att jag skulle gå in och ta bort mina vänners synpunkter. När jag sa att hon kunde börja med att ta bort sina om hon kände att det hela spårat ur så tog hon alltså bort mig som vän.

Och jag kan inte riktigt tycka att det var "personangrepp". Ni som kan läsa på min FB-sida, vad tyckte/tycker ni?

facebook...

Oj mycket kan hända på facebook, ibland förvånas man. Jag la upp en statusrad som retade en person i min vänkrets så mycket att hon nu har tagit bort mig som vän, ja men så kan det gå. Jag står för min statusrad. Det blev en väldig diskussion kring min statusrad, jag var inte inblandad i diskussionen, och hon tyckte att jag skulle gå in och ta bort det mina andra vänner skrivit. Då jag inte gjorde det snabbt nog så tog hon bort mig, ja så kan det bli. Det gör mig ingenting, det var en gammal vän från låg- och mellanstadiet och jag har inte träffat henne på 26 år, så jag räknar henne inte riktigt till vän. Det är lite svårt det där med facebook för alla man lägger till blir ju ens vänner men jag anser att vissa i min vänlista bara är mina bekanta eller några jag känner och vet vilka det är. Inte har jag någon behållning av att ha en vän från låg- och mellanstadiet egentligen men det blir lätt så på FB att man lägger till alla sina gamla klasskompisar, varför vet jag inte egentligen. Ganska sjukt egentligen. En människa man inte träffat på 26 år är ju inte ens vän... Eller det tycker inte jag i alla fall.


foto på mig när jag var 5 eller 6 år.

jag försökte fånga...

Vi har fullmåne just nu och jag har försökt fånga den på bild. Det är inte det enklaste. Jag får inte till rätt inställningar på kameran för att få till det bra. Fotona under är väl de "bästa" av många försök.


foto:jag

om att vara trött...

Igår var jag så himla trött, jag kunde bara inte hålla mig vaken. Vid 19 tiden satt jag och somnade till i soffan hela tiden och vid 20 tiden fick jag nog och gick och sov. Jag var så trött. Vid 22.30 var jag upp en sväng på toa och tänkte att det var ju dumt det här att gå och sova så tidigt hur ska nu natten bli. Jo den blev sovande. Jag sov hela natten till lite innan 7 imorse. Helt otroligt egentligen, hur trött kan man vara. Jag sov alltså nästan 11 timmar i natt.


ja vad ska man säga...

SL hör verkligen inte ihop med snö och vinter. Nu har det flera morgnar varit kalabalik på bussen som jag tar på morgonen. Dels har den varit rejält försenad och fullproppad med passagerare och dels stannar den vid fel hållplats så att vi allihopa får springa över ett övergångsställe med rödljus och kraftig trafik för att hinna med den. Nu har jag ringt SL både imorse och nu i eftermiddags, men jag får inga bra svar. Snart händer det väl en olycka där på det hala övergångsstället, men då kanske det händer något. Då kanske SL gör något åt att deras förare inte är informerade om att det på grund av halkan ska vara hållplatsbyte. På SL´s hemsida är det så fint uppdaterat om hållplatsbyte på grund av halka och det ska enligt hemsidan vara så hela februari ändå stannar bussen på fel hållplats både på morgonen och eftermiddagen...


foto:jag

alla hjärtans dag...

Alla hjärtans dag är det idag, det är inget vi firar så där jätteordentligt men lite choklad slinker ner och jag tänker inte på lchf idag. Så imorgon kommer jag INTE ställa mig någon våg för då har säkert gått upp massor.


foto:jag

uppdatering om lchf...

Jag kör fortfarande min lchf "diet" och mår bra av det, fast vikten står fortafarnde still. Jag vet att det inte ska ses som en bantningsmetod men jag vill faktiskt gå ner i vikt också. Inte bara må bra, hahaha...det lät det där va.

Jag tänkte testa att dra ner på mejeriprodukterna från och med imorgon och se om viktnedgången kommer igång. Eller okej jag kanske väljer tisdag eftersom det är alla hjärtans dag imorgon och då lär det nog slinka mer lite choklad tror jag.

fototriss...

Fototrissen idag är konst eller konstigt, vill ni se fler fototrissar så gå in här.

Här kommer min tolkning:


foto:jag


foto:jag


foto:jag

På mina fönster här hemma har vi just nu konst, alla is- och snökristaller som har bildats på fönsterna gör dessa till konstverk.

boktips...

Boken Själakistan av: Ann Rosman var helt klart mycket läsvärd. Jag kan verkligen rekommendera den. Inte bara för deckargåtan som faktiskt var riktigt bra och snyggt upplagd utan för all historia man får på köpet, även om jag gissade vem mördaren var ganska tidigt så kom säkerheten över vem det var inte förens på slutet. Så själva intrigen och handlingen är verkligen bra skriven. Men det jag gillar mest med boken är den utförliga historiebeskrivningen som man får, hur häxprocessen kunde gått till och om forntida bolämningar och hade jag bott i Marstrand med omnejd så hade jag fått många promenader under läsandets gång. Jag hade gått ut och kikat om all historia som skrivs i boken har förankring till verkligheten. Det känns som väldigt "sant" när man läser den, så nu ska jag googla Marstrand och se om jag kan läsa på om historia och det är nog ett gott betyg till en bok.


tack, jag är nog normal...

Tack för era peppande kommentarer, jag är nog ganska normal alltså ändå. Skönt att höra att jag inte är ensam om att få dessa j***a utbrott på familjen. Och nu mår jag bättre, humöret har lugnat sig.


foto:jag

Just det jag glömde ju visa er, vi hade sol ute idag men jag kom aldrig ut på någon promenad för jag tittade på tv, någon BBC-kanal visade flera program efter varandra om utgrävningar av vikingagravar på Island...
Mycket spännande och intressant.

mitt humör...

Ibland blir jag bara så j***a sur, irriterad och tvär på allt och ingenting utan någon egentligt anledning och det är fruktansvärt jobbigt. Jag vill inte vara tjurig och tvär mot min familj men ibland har jag bara lust att skrika rakt ut och skälla på alla och dra hemifrån. Det bara kommer över mig, helt plötsligt. Om jag ändå visste vad det var/är som utlöser det dåliga humöret, då skulle jag ju kunna undvika dom sakerna men nej jag vet faktiskt inte varför jag ibland bara får ett så j***a dåligt humör.

Vad jag vet är att det INTE beror på vilken "period" jag befinner mig i under månadens gång. Utan det dåliga humöret kan komma när som helst på månaden. Och det liksom kommer ur tomma intet, det är nästan som om det dåliga humöret smäller ner i huvudet på mig.

En tanke jag har är att jag kanske får dess utbrott när jag är hungrig, men jag vet inte riktigt, det är inte alltid innan maten jag blir så här. Idag fick jag ett för någon timme sedan, jag fick bara en känsla av att ingen i familjen gör någonting här hemma någon gång, men så är inte riktigt fallet. De flesta här hemma hjälps åt. Men jag får denna känsla liksom bara på någon sekund och sen sitter den där, tills jag får tjura och skälla av mig lite.

Är det någon av er andra som känner igen sig i detta? Vet ni vad era utbrott beror på? Hur gör ni för att eventuellt stoppa dessa utbrott?

Jag blir nämligen så trött och less på mig själv som blir så här...

kladdkaka igen...

Så var det fredag igen och jag kände för lite fredagsmys. Så jag rörde ihop en kladdkaka igen med hasselnötsmjöl istället för vetemjöl. Och jag kan bara inte förstå hur jag kunde ha i 3 dl strösocker i smeten förut. Jag har tyvärr inte hunnit köpa Stevia eller Sukrin ännu så jag körde en fusk lchf-variant med strösocker i, men jag tog knappt 1 dl strösocker istället för 3 dl som det står i receptet, och jag malde hasselnötter till ett fint mjöl och hade i istället för vetemjöl.

Kladdkaka:
2 ägg
knappt 1 dl socker
4 msk kakao
1 nypa salt
100 gr smör
lite vaniljpulver
2 dl hasselnötsmjöl

Smält smöret och blanda alla de övriga ingredienserna i en bunke, häll på smöret och rör om. Mal gärna lite extra hasselnötter så kan du ströa formen med hasselnötsmjöl. In i ugnen på 150 grader i ca: 35 minuter. Idag hade jag en chokladglasyr på också.

100 gr mörk choklad
knappt 1 dl grädde
15 gr smör

Blanda ner ingredienserna i en bunke som tål att användas över vattenbad. Ställ den över vattenbad och låt allt smälta ihop, rör under tiden med en slickepott. Häll över glasyren på den färdiga lite avsvalnade kladdkakan. Njut med vispad grädde. Jag provade chokladgrädden idag som Arla har i sitt sortiment, det är fler kolhydrater i men eftersom man inte tar så jätte mycket tyckte jag det var okej att använda den och den var väldigt god.


foto:jag

Det är verkligen svårt att fota mat inomhus när det börjat bli mörkt. Men den här gången hann jag fota innan jag åt upp den i alla fall.

han har avgått, seger till det Egyptiska folket!!!

Det är ett glädjande besked att Mubarak har avgått. Nu hoppas jag på demokrati och fred och frihet för det egyptiska folket. Jag ryser när jag ser deras segerglädje och jag är rörs till tårar av deras glädje, det är underbart.


bilder lånade från Expressen

lugnet råder...

Nu har lugnet lagt sig utomhus, plogbilarna har plogat färdigt och allt känns så där lugnt och stilla ute som det bara kan kännas efter ett oväder. De upplogade gångvägarna ute blev ganska djupa. Jag använde "utomhus" inställningen på kameran och då blev bilderna så här blåaktiga, fast ganska snygga tycker jag. Jag redigerar ju aldrig mina bilder utan lägger upp fotona som de är.

Den nya snöhögen som skapades idag utav portplogad snö från vår parkering, fotot gör den inte riktigt rättvis, den ser enorm ut nämligen.

foto:jag

fick hämta...

Igår när jag fick min beställda mat så fattades det två varor, dessa varor kom idag. Tyvärr hade chauffören kört fast precis vid infarten till vår parkering så de ringde mig och frågade om jag kunde gå ner och hämta sakerna, självklart kunde jag det. Som kompensation att de missat att packa ner de två varorna igår så fick jag tre chokladkakor Lindt mörkchoklad 70% och 86%, tack snälla mataffären, det passade mig perfekt.


foto:jag.
Det syns inte så bra på fotot men bilen längst ner i backen är mataffärens och han satt fast rejält, jag hoppas han kommit loss nu.

Det är så mycket snö ute nu så det är inte klokt, bilarna är helt insnöade på parkeringen och inga plogbilar syns till ute så man får pulsa fram i snön. Men jag tog med mig kameran ut när jag pulsade ner till bilen som hade mina varor så jag bjuder på lite snöbilder.
foto:jag

Utanför vår port håller Fortum på att byta några kablar eller vad det nu är, i dagens snöoväder så står det helt still. Varför börjar man med ett "vägarbete" mitt i vintern undrar jag, det vet vi ju att det snöar här under vinterhalvåret.

Tack lejonkvinnan, jag ska se om jag kanske ska dra ner på mejeriprodukterna lite. Sen ska läsa lite i mina nya lchf-tidningar som jag fick med posten igår, så kanske jag får lite fler tips på att få igång viktnedgången.


snö snö snö...

Just när det började kännas lite vårlikt så får vi ett bakslag med råge. Här har det under de senaste 12 timmarna snöat drygt 2 dm. Nu vet ju jag att det aldrig blir vår i februari och jag var beredd på bakslag, men det här, nja det var kanske lite väl mycket snö på en gång kan jag tycka. Alla bussar är inställda i Stockholm med omnejd, t-banan har rejäla förseningar och pendeltågen likaså och att ta sig fram med bil kan inte heller vara så lätt eftersom det just nu inte tycks plogas någonstans.


foto:jag

Vi som hade tänkt att ta ner allt "julpynt" från balkongen i helgen eftersom all snö hade töat bort, men tji fick vi nu är snön tillbaka med råge. Och ser ni snöyran i bakgrunden, jag stannar nog inne hela dagen idag tror jag.


foto:jag

Vår katt Misse var mycket nyfiken när jag öppnade balkongdörren för att fota, men hon vågade bara ta två steg ut i snön sen gick hon in igen. Fast det blev två fina tassavtryck i snön som jag har försökt fånga på bild.

En fråga till er andra som kör lchf: Varför står jag still viktmässigt? Nu är jag inne på 3:e veckan med stillastående vikt (nej jag har inte tagit måtten den här veckan ännu). Vad gör jag för fel? För något fel måste jag nästan göra. Jag vill inte byta diet för jag trivs oerhört bra med lchf maten och min värk i kroppen har blivit så mycket mindre/bättre sedan jag började med lchf, likaså min mage som alltid gjorde ont förut är nu helt bra, men jag vill faktiskt gå ner i vikt också. Har ni kört fast i viktnedgången någon gång och ifall ni gjort det hur tog ni er därifrån?

fiskgryta/soppa...

Min mellandotter gjorde middag idag och det blev fiskgryta. Hon gjorde en speciell lchf variant till mig och det blev jättegott. De andra åt fiskgryta gjord på matlagningsgrädde och hade ris till, jag fick alltså en gjord på helfeta mejeriprodukter och lite mer som en soppa och sen hade jag en klick creme fraiche i vid servering och det var underbart gott. Man kan göra samma bas och ha i kycklingfilé i bitar istället och då så klart utesluta tigerräkorna, men kanske krydda med curry eller någon annan bra kycklingkrydda.

Fiskgryta/soppa:

finhackad gullök
finhackad röd paprika
lite riven morot
chili
valfri fiskfilé i bitar
några tigerräkor
grädde
smör
salt
peppar
lite pressad apelsin

Smält smöret och fräs runt löken och grönsaker, ha i chili och kryddor. Späd på med grädde och eventuellt vatten och koka upp, ha i den pressade apelsinen. Lägg i fisken och tigerräkorna och låt puttra i några minuter så att fisken och räkorna blir genomkokta.
Det var mycket gott, men som vanligt så glömde jag att ta bild på maten. Fast jag har lunch kvar till imorgon så ni får kanske en bild på min lunch imorgon.


försöker njuta av...

Idag unnar jag mig att göra ingenting. Har precis packat upp maten som kom hem idag med leverans, det är så himla smidigt att beställa mat hemifrån via datorn och sedan få allt packat, hemkört och uppburet in i hallen. Det är lyx för mig. Ska nu sätta mig i soffan med en mugg kaffe och min deckare och njuta lite av "ledigheten", en tvättmaskin får gå under tiden. Tyvärr känns det som om jag skolkar, fast jag inte gör det. Jag har kollat igenom arbetet inför nästa skolvecka och jag kommer gå igenom det igen, ändå känns det som om jag skolkar bara för att jag läser annat än kurslitteratur. Fast samtidigt njuter jag, det var länge sedan som jag hade tid att läsa en deckare.

Tyvärr har jag fortfarande inte bloggvanan inne så jag fotade såklart inte alla matkassar som kom hem med matleveransen, inte fotade jag det fulla bordet med all mat på heller. Men jag kan bjuda på ett foto av kylskåpet, tyvärr ingen före och efter bild, utan bara en bild på mitt nyfyllda kylskåp.


foto:jag

Så nu finns det ägg, grädde, bacon, färskost och annan lchf-mat i kylen. Plus mjölk, juice, ost och massor av annat som vi alla i familjen äter av. (nej jag dricker inte juicen och äter inte pizza från pizza-kit) fast det lever ju fyra personer till i den här familjen som jag måste tänka på.


träning...

Jag orkade mig ner till gymmet nu ikväll, min mellandotter frågade om jag skulle med ner så visst efter lite övertalning så. Innan jag gick ner hade jag en begynnande huvud- och ryggvärk så jag kände absolut inte för att gå ner och träna först, men jag vet ju att i alla fall huvudvärken brukar släppa under träningspasset, bara jag kommer iväg. Och ja det gjorde den idag också. Jag körde 35 minuters snabbpromenad på löpbandet och cykel i 10 minuter. Nu ska jag stretcha och köra lite pilatesboll hemma för på gymmet var "stretch hörnan" helt full med folk. Så ibland är det tur att man har lite redskap hemma.


foto:jag

Just nu längtar jag till sommar och sol. Tänk när tiden är inne så att jag kan få åka till mamma och I och plocka korgen full av fina grönsaker och frukter från koloniträdgården. Det längtar jag till just nu.

deckare...

Det blev Själakistan av: Ann Rosman som får läsas först. Återkommer med recension.


bild lånad av google

Jag borde få rabatt på Bokus snart så mycket som jag länkar till dom i mina inlägg... ;)

tävling...

Jag tävlar hos enkoppkaffe om ett designat busskortsfodral. Om du också vill tävla kan du göra det här.


”Jag är med och tävlar hos enkoppkaffe.se
om ett bussfodral från Cover Collection UF


"långledig" ...

Nu är det inte skoldag förens på måndag då vi ska ses för att ha grupparbetet så det känns som jag är långledig. Okej, jag måste läsa inför grupparbetet och förbereda lite men ändå. Jag kanske till och med ska försöka passa på att läsa en deckare eller två nu innan måndag. jag hämtade ut ett paket på posten nyss från Bokus som innehöll kurslitteratur och 3 deckare i pocket form. Så nu får jag köra ole dole doff och se vilken deckare jag börjar med.


extrajobb...

Var på anställningsintervju idag (tur att magen bara var jobbig igår kanske något jag ätit) och fick skriva kontrakt direkt. Väldigt otippat och lite nervöst. Jag ska provjobba 24 och 25/2 och ifall vi trivs med varandra så har jag extrajobb och sommarjobb, så jag hoppas verkligen att de kommer bli nöjda med mig. Det är som Undersköterska på Stortorps äldreboende/korttidsboende. Kruxet är väl att jag faktiskt inte har arbetat som Undersköterska på mer än 10 år, men det ska förhoppningsvis gå bra. Jag får gå bredvid under 2 pass och sen finns det ju alltid personal som jag kan fråga om jag glömmer något.

Så snälla ni, ni kan väl hålla tummarna för att dom vill ha mig även efter mina provdagar.

fototriss...

Veckans tema i fototriss är tunna. Inte det enklaste temat, men jag ska försöka.Tunna skivor citrusfrukter. Några redan torkade, andra bara skurna.
Dessa torkade citrusfrukter användes som pynt i julas.Tunna torkade skivor kiwi.Tunna skivor Rättika. Användes till rättikagratängen vi åt i helgen.
foto:jag

För att se fler triss i bilder på temat tunna kika in här.

mår lite bättre...

Idag mår jag lite bättre, magen sköter sig nästan som den ska. Men jag är hemma idag från grupparbetet vi skulle ha, jag vill inte riskera att smitta någon av mina kurskamrater om det nu skulle vara magsjuka. Om det inte blir värre nu under dagen, ska äta lite nu och se, så blir det skolan imorgon för då har det gått i alla fall 24 timmar. Blir jag värre får jag lov att stanna hemma imorgon från seminariet, inte så roligt eftersom jag då måste lämna in en skriftlig uppgift på två A4 sidor, men är man sjuk så är man.

Dagen får alltså utvisa hur det blir, nu ska jag plugga i all fall liggande i soffan.

magvärk...

Jag har så ont i magen just nu, har haft magknip typ hela dagen. Jag vet inte om det är magsjuka eller något som jag ätit. Så nu hoppas jag att det ger med sig snart...

100% lakrits...

Jag skrev om den 100% lakritsen som jag har hittat men glömde tyvärr skriva vart jag fann den.

Renée Voltare är det som saluför den. I Farsta centrum har Renée Voltare öppnat en affär och där hittade jag lakritsen, men man ska kunna beställa den via internet. Den innehåller dock kolhydrater men eftersom smaken är så kraftig så behöver man bara någon enstaka liten lakritspastill för att stilla lakritssuget, så kolhydratmängden borde bli knappt märkbar. Kolhydrater är 26 gr på 100gr, men en påse innehåller 40 gr och det ska mycket till för att man ska kunna få i sig hela påsen direkt. Jag tar kanske 2 små lakritspastiller när jag är sugen och det räcker för att stilla suget. Så jag kan inte tänka mig att den lilla dos man äter ger någon märkbar kolhydrat chock.


bild lånad från Renée Voltare´s sida.

jag fuskade igår...

Igår fuskade jag med dieten och får lida för det idag. Vaknade med en morgonstelhet från helvetet och ryggslutet tar kål på mig idag. Att det kan bli sådan skillnad i kroppen bara för att jag åt kolhydrater igår, ganska otroligt egentligen.

Jag hade ingen Hallumiost kvar så jag suktade på familjens OLW påsar och föll. Jag åt OLW stjärnor och hjärtan och när jag ändå var igång så tog jag två smörgåsar på brödet gott-och-gräddat. Det var väldigt gott men var det värt värken jag har idag, nej det var inte värt det. Men om man inte testar så vet man inte heller hur det blir. Nu har jag haft uppehåll med kolhydrater i fem veckor och jag känner på kroppen att det är bra även fast vikten står still och när jag nu testade igår att äta kolhydrater i väldig mängd så känner jag ändå mer hur bra kroppen faktiskt mår utav att vara utan kolhydrater i mängder.

Så idag blir det hårda bud igen. Nu blir det lchf på hög nivå igen, en liten avstickare så där under helgen men nu tillbaka igen. Återkommer med hur kroppen mår om några dagar.

bäckaskogskvinnan/barumskvinnan...

Bäckaskogskvinnan och Barumskvinnan är samma kvinna, hon hittades i Barum men skogen heter Bäckaskogen (tror jag det är). När hon hittade år 1939 trodde man först att det var en skelettlämning av en pojke. Skelettet var från en människa som var 151 cm lång och smalt byggd, med i graven fanns fiske- och jaktredskap, därför "antog" man att skelettet tillhörde en pojke. Men år 1971 kunde man med hjälp av en skelettanalys fastställa att det rörde sig om en kvinna eftersom man kunde se på bäckenet att hon hade fött barn. Hon hade fött barn och av tänderna att döma var hon mellan 35-45 år gammal då hon dog. En kol-14 datering har fastställt att hon dog omkring 6730 år f Kr, alltså för närmare 9000 år sedan.

Detta är nog ett av mina favorit "fynd". Jag har länge fascinerats av denna kvinna. Dels tycker jag det är spännande att man först antog att hon var en pojke, dels av längden på skelettet att döma och utifrån redskapen som fanns med i graven och dels för att hon har samma längd som mig. Snacka om dåligt genustänk de hade förr eftersom de år 1939 alltså inte tyckte att kvinnor varken fiskade eller jagade. Att hon senare fick upprättelse fascinerar mig också och jag skulle inte bli förvånad om fler liknande "upprättelser" i framtiden dyker upp. För nuförtiden tänker vi annorlunda, i alla fall många av oss. Jag kan inte riktigt tänka mig att man nuförtiden direkt tror att ett fynd är en man eller kvinna utifrån vad för redskap som finns med i graven, eller jag hoppas verkligen att så inte är fallet. Utan innan man bestämmer kön och ålder så görs många olika tester och kontroller.

Bilderna jag tog igår på historiska museet:


foto:jag

Man har med hjälp av en rekonstruktion kunnat få till ansiktet, som man tror att hon kan ha sett ut. Klicka på länken så kan ni se filmen om hur de gjorde.

Om jag ska vara lite kritisk så tycker jag att de borde "satt" på henne en mantel eller liknande så att hon inte ser halshuggen ut, för det har hon verkligen inte blivit. Hennes skelett är helt intakt och välbevarat. Om man nu väljer att bara göra en rekonstruktion av ansiktet så kan man väl ändå "klä på" henne. Och så som dom har arrangerat hennes skelett, jag tycker det blir för kliniskt. Hon hittades i en grop så när hon begravdes var det ombonat och fint och då kan hon väl få ha det lite ombonat och fint nu också. Eller är jag kanske bara känslig? Jag skulle i alla fall opinera mig emot en liknande exponering om jag i framtiden var med om att anordna en utställning. Jag tycker att ett skelett ska visas omtanke och vördnad för det har faktiskt varit en levande människa en gång i tiden. Och kanske ska man tänka på hur man själv skulle vilja bli omhändertagen om man själv blev ett föremål på ett museum eller liknande. Eller om man själv blir uppgrävd om vi säger 500 år....

gratäng på Rättika...

Jag testade att göra gratäng på rättika idag och vad gott det blev. Receptet hittade jag den här kokboken. Eftersom jag är så himla snäll så gjorde jag en liten potatisgratäng till familjen så dom kunde välja, men faktiskt så tyckte de (de som vågade smaka) att den med rättika var lika god som den vanliga potatisgratängen och det är ett bra betyg.
Så vem vet, nästa gång kanske jag bara gör med rättika...

1 rättika (jag vet inte vikten tyvärr men den var ganska stor)
2 dl riven ost
0,5 dl grädde
1 vitlöksklyfta
salt och peppar.

Blanda den pressade vitlöken i grädden så fördelas det bättre sen i gratängen.
Skiva en rättika tunt (jag skalade min innan) och koka i lättsaltat vatten i 20-30 minuter. Låt ånga av och varva sen rättikan med riven ost i en smord gratängform. Häll över grädde med pressad vitlök, salt och peppar och in i ugnen 200 g i ca: 25 minuter.


foto:jag

Ikväll gör jag nog Hallumisnurror. Hallumiost i stavar som jag virar bacon runt och grillar av i ugnen. ca: 225 g i 10 minuter. Det blir ett gott snacks till tv:n.


foto:jag

kladdkaka som är lite mer lchf ...

Jag omarbetade mitt kladdkakerecept så att det blev lite mer lchf. Istället för vetemjöl använde jag malda hasselnötter och sen minskade jag rejält på sockret. Nästa gånga ska jag försöka ha i Stevia, ett sorts sötningsmedel som fungerar bra vid lchf (har dock inte hittat det än). Så det nya receptet är inte helt lchf men bättre än innan i alla fall (tror jag).

Kladdkakereceptet:

2 ägg
1 dl strösocker (originalreceptet har 3 dl strösocker)(här ska jag sen byta ut till typ Stevia eller annat)
1 nypa salt
4 msk kakao
2 dl hasselnötsmjöl (jag malde hasselnötter i min nötkvarn) (originalreceptet har 1,5 dl vetemjöl)
100 gr smältsmör
1/2 tsk vaniljpulver (bara från vaniljstänger)

Rör ihop allt och häll i smörad och bröad form (jag hade hasselnötsmjöl i formen) in i 150 grader varm ugn i ca:35 minuter. Servera med vispad grädde.

Det här receptet kan man sen omarbeta hur som helst egentligen. Ibland har vi hackad mörkchoklad i så att man får lite chokladbitar också, kokos kan man också ha i, eller kanske mald mandel. Går alltså att göra om i det oändliga. Bild får ni kanske senare, jag glömde att ta bild på min fint upplagda kladdkakebit med vispgrädde på. Om det är någon som är duktig på att räkna ut kolhydratvärdet så får ni gärna göra det på det här receptet, kanske både med det strösocker som är i denna gång och hur det blir om man använder t.ex. Stevia.


kladdkakan var fösvinnande god, ni kanske får en bättre bild senare ikväll. foto:jag

fota på museum...

På de flesta museum får man faktiskt fota, om man inte använder blixt och stativ. Utan det ska vara amatörfoton så att säga. Oftast står det på museets hemsida om man får fota annars kan man bara fråga i kassan. Jag trodde inte heller man fick fota på museum förut men jag har lärt mig nu att det får man faktiskt oftast göra. Just på Historiska museet så är det bara i guldrummet man inte får fota och nere i arkiven. Vi var ner i arkiven idag och jag hade så gärna fotat där så ni skulle få se men det fick jag alltså inte. Kan ni tänka er att det finns mer än tre miljoner föremål arkiverade nere på Historiska museets arkiv och endast 7000 - 8000 av dessa föremål används vid utställningar. Och så är det på alla museum. Ofta finns det sen ännu mer arkivmaterial på andra platser som museet har tillgång till att använda, men som alltså förvaras på annat håll. Tänk vilken guldgruva de sitter på när de handlar om vårt kulturarv.


foto:jag

Imorgon ska jag nog skriva lite om Bäckaskogskvinnan, jag har fotat hennes kvarlevor idag (usch det lät lite hemskt faktiskt). Så bilder kommer.

ja jag tog med kameran...

Ja lite bloggskadad är man kanske, jag tog med kameran till historiska museet och det fanns så klart ganska mycket att fota. Ett smakprov:foto:jag.  Ovanstående foton är från Historiska museets forntids utställning.
foto:jag. Bilderna ovanför är från Historiska museets vikingautställning.


historiska museet...

Idag ska vi till historiska museet med klassen, vi ska kika på forntids utställningen (tror jag det var). Så nu är jag i valet och kvalet om jag ska bära med mig kameran, man får fota inne på museet nämligen, eller ska jag nöja mig med att fota med mobilen. Ibland är det så skönt att åka iväg utan väska tycker jag, men jag har någon timme på mig att fundera innan jag måste åka.

Imorse fick jag sovmorgon och jag älskar verkligen att ha sovmorgon.

Funderingar kring vikten och dieten har jag också. jag trivs väldigt bra med maten, kroppen mår fortfarande bra men vikten står helt still. Senaste veckan har jag gått upp +0,2 och det känns ju trist. Måtten är de samma som förra veckan. Så nu börjar jag fundera på om jag ska hålla ut 2 månader till eller om jag ska lägga om kosten. Ska jag kanske lägga till nyttiga, bra och långsamma kolhydrater och dra ner på fettet eller ska jag stå ut i två månader till, det är frågan? Och jag mår ju som sagt fortfarande bra i kroppen och det betyder ju väldigt mycket men vikten betyder också mycket faktiskt. Jag vill inte vara så här stor längre, jag ser inte mig själv som så här stor, så varje gång jag speglar mig blir jag besviken. Att det här med vikt och utseende ska vara så viktigt, herre gud jag är ju vuxen så jag borde inte bry mig. Men det gör jag så klart. Jag vill inte vara den tjocka...


foto taget på Stadsmuseet. foto:jag

helgen som var...

Helgen som var hade jag ju inga kursböcker att läsa så jag rotade runt i min bokhylla. Hittade tyvärr ingen deckare, vilket jag verkligen längtar efter att få läsa, men jag hittade en annan spännande bok.


foto:jag

Den här boken har jag haft i bokhyllan ett tag och jag vet faktiskt inte varför jag inte har läst den tidigare. Den är väldigt bra. Den handlar om kvinnor i forntidens Sverige eller närmare bestämt Norden/Skandinavien. Boken är skriven av en kvinnlig Arkeolog: Catharina Ingelman-Sundberg. Allt i boken är baserat på vad man har hittat under utgrävningar och utefter det skriver hon sen om hur kvinnor (antagligen) levde i Norden/Skandinavien från år: 5000 f.Kr - 900 e.Kr. Tyvärr finns det inte många skriftkällor från denna tid och de som finns tar inte upp kvinnor och barns liv så mycket, några få runstenar och "runpinnar" finns men inte är det många. Men gravar, boplatser och annat har hjälpt till att lägga pusslet om hur kvinnors liv kan ha sett ut. Är man intresserad av kvinnohistoria så kan jag varmt rekommendera den här boken.


foto:jag

En annan sak, jag vet att jag är lite knasig, men är inte den här bilden vacker. Det är framsidan på en av mina nya kursböcker och jag blir lycklig bara jag ser framsidan av boken. Det här är min dröm. Att få gräva fram liknande föremål och sen lägga pusslet om hur människorna har levt just där på den boplatsen för x antal år sedan.

idag kom böckerna...

Vad skönt det är när gnäll hjälper... Idag kom nämligen min böcker, så nu ska jag läsa ikapp.

Jag fick en fråga om jag har letat efter begagnade böcker på t.ex. Tradera och ja det har jag gjort. Problemet är att den här utbildningen är helt ny, vi är de första eleverna som går den och lärarna väljer ut böcker som de tycker är bra som undervisningsböcker. Därför har jag faktiskt inte lyckats hitta några begagnade böcker, ännu. Eller jo jag hittade två böcker på Tradera inför en kurs men dels hade jag inte hunnit få hem dom i tid för auktionen var för lång och dels hade priset blivit högre än vad boken i nypris kostade. Men jag har tänkt att jag ska sälja en del av böckerna sen. Nästa höst börjar ju en ny kull på den här utbildningen och eventuellt säljer jag böckerna till någon av eleverna då eller så lägger jag ut dom på Tradera, jag får se. Vissa böcker kommer jag även att sparar eftersom jag inser att de kommer att vara bra att ha kvar inför kommande studier och inför kommande arbeten.

Men i helgen ska jag alltså läsa ikapp massor, så får ni inga kommentarer från mig i helgen så vet ni varför. Det är för att jag har lagt näsan i böckerna och råläser.


dagens bokskörd. foto:jag

Tre av dessa böcker kommer jag nog garanterat att behålla i alla fall tills jag är helt färdigutbildad, det är nämligen böcker om arkeologi. Den fjärde boken handlar om museum och dess ting och det kan också vara bra att ha kvar.

kurslitteratur...

Just nu är jag grymt less på kurslitteratur. Jag gjorde en beställning för 15 dagar sedan och då tyckte jag att jag verkligen var ute i god tid men nej det var jag alltså inte för jag har inte fått böckerna än. Den ena boken ska vi ha läst till imorgon men det har ju inte jag kunnat gjort, en annan bok skulle vi ha läst till idag. Nu hoppas jag att jag får böckerna imorgon eller senast fredag så att jag kan läsa ikapp i helgen. Men jag blir så trött. För det är så mycket enklare att hänga med på föreläsningarna och kunna ställa vettiga frågor om man har läst litteraturen. Så nu har två föreläsningar liksom bara gått mig förbi för att jag inte vart påläst innan och det gör mig förbannad.

Nästa delkurs börjar om tre veckor och jag har beställt böcker inför den kursen för en vecka sen, så till dess borde jag väl i alla fall ha fått alla böcker. Hoppas jag.

Kurslitteratur är inte heller så himla billiga så man vill helst ha dom i tid så att man får användning för dom. Som det är nu för mig så känns det som om två böcker är lite bortkastade nu. jag får väl hoppas att jag har användning för böckerna vid hemtentan sen.


foto:jag

Så här ser det ut dom dagar jag inte är i skolan. Ja under de delkurser som jag har böcker till...

stånga huvdet i väggen...

Hur länge ska man stånga huvudet i väggen innan man blir för blodig och kanske ger upp? Ja den frågan ställer jag mig ibland. Ibland känns det som om jag inte gör annat än stångar huvudet i denna jävla vägg och just nu orkar jag inte mer. Jag skulle behöva en paus, en andningspaus, sen kan jag stångas igen...

Men det blir ingen paus och jag vet att jag kommer stånga huvudet i väggen igen och igen och igen, för jag ger inte upp....

Så enkelt och så svårt är det!


foto:jag

den hemliga miljonären, kanal5...

Kanal5 visar just nu ett program som heter den hemliga miljonären. Jag tycker faktiskt det är ett ganska bra program. Tv tittarna får reda på lite fakta om medel inkomster och liknande och sedan får man se lite olika ideella verksamheter som finns.

Men jag tycker att det är lite skrämmande när vuxna människor säger att de inte visste att det finns fattigdom i Sverige. Ja du välkommen till verkligheten har jag lust att säga då. Det är lätt att bo på Djursholm, i Saltsjöbaden eller på liknande ställen och inte veta hur verkligheten ser ut för en stor del av Sveriges befolkning.

Men det jag faktiskt gillar mest med det här tv-programmet är att man märker att dessa miljonärer öppnar upp sig och förstår hur livet kan vara. Dessa miljonärer ska sedan donera pengar till de ändamål som de känner mest för och det är ju en fin gest. Kanske kan ett sådant här program även få vissa tv-tittare att inse hur en del lever och har det här i Sverige och det vore ju bra.

borttagna inlägg...

Ni som var in här och läste igår ser att några inlägg är borttagna. Det blev så knasigt och irriterande när de nästkommande inläggen handlade om att vi inte ångrar vår resa till Egypten och det kändes bara jobbigt, så jag beslutade mig för att ta bort alla inläggen. Ursprungsinlägget hade jag dock kunnat tänkt mig att ha kvar, det var ett bra inlägg tycker jag själv, men när jag i mitt irriterade tillstånd igår kväll tog bort inläggen valde jag att ta bort alla. Något jag idag kan ångra lite men gjort är gjort och alla tre inläggen kastades igår. Kanske skriver jag ett nytt inlägg idag, jag får se, jag har inte bestämt mig än.


foto:jag

RSS 2.0