ungas rätt vid reklamationer...

Idag skriver Aftonbladet om ungas rätt vid reklamationer av varor, eller om jag ska skriva rätt och riktigt ICKE rätt vid reklamationer. Barn och unga som vill byta t.ex trasiga varor/kläder får inte samma konsumenträtt som vuxna får. Tyvärr är jag alltför bekant med det här problemen. Mina döttrar vet oftast sina skyldigheter och rättigheter och i fall de är osäkra så frågar de oss, min man och mig. Vid byte av trasiga, krympa eller helt enkelt felköpta varor så har de aldrig fått samma bemötande i butiken om de gått in själva som det bemötandet vi fått om jag varit med, tyvärr. Varför behandlar affärerna barn och unga på det här sättet? Det är ju att luras. Vi har oftast 14 dagars bytesrätt vid köp i våra affärer (ska vara något mycket speciellt om detta ej gäller) och dessa 14 dagar gäller även vid felköp. enda kravet är att kvittot är med. Om man ska reklamera en vara som är trasig, felsydd, inte klarade tvätten m.m. så har vi reklamationsrätt. Vid dessa fall behöver inte ens kvitto medtagas, men man ska kunna bevisa att varan är inhandlad i den butikskedja man är inne på. Har du t.ex en tröja från H&M som gått sönder (vid normalt slitage) men inget kvitto kvar så ska du få reklamera den om det går att bevisa att den är därifrån och det brukar ju synas ganska direkt, bara att kolla på tvättlappen. Men går en tonåring in i affären och vill reklamera denna blir hon/han ifrågasatt i hur plagget har använts, var inte storleken lite liten för dig m.m. Men om jag som vuxen går in med samma tröja och vill göra en reklamation så brukar det aldrig vara några problem. Detta har upprört mig många gånger och nu kan vi alltså även läsa om det i Aftonbladet idag, ja det var på tiden!
Allmänt | |
#1 - - Nett:

Skrämmande att de inte blir bemötta på samma sätt, fattar de inte att det finns en reklamationsrätt och vägrar de barnen detta så tar de bara med sig en föräldrer till affären.

#2 - - Kristina:

Dessvärre är det nog inte enbart i dessa sammanhang som de blir särbehandlade på ett negativt sätt. Jag tycker mig se sådana saker hela tiden och det gör mig riktigt förbannad. Sedan gnäller vi vuxna på att barn/ungdomar inte visar någon respekt, tror jag det - som illa som vi uppför oss mot dem!

#3 - - diana:

Verkligen bra att detta tas upp.

#4 - - Lotta:

Bra att någon uppmärksamma detta i media. Har hänt mina barn också, men om jag går dit med samma vara har det inte varit några problem.

God fortsättning på det nya året!

Kram

#5 - - Nett:

Tycker oxå att man skall vara restriktiv, eller åtminstonde tänka på vad man skriver och det man skriver om är något man måste stå för. :)

#6 - - MAMMAS KRYPIN:

Tack så mycket! styrka behövs! kram

#7 - - maria:

vad bra att det uppmärksammas i media. jag hade ingen riktig koll på detta och jag tror inte mina stora barn varit med om det...

må så gott ! kram

#8 - - Ulrika:

Verkligen bra att det tagits upp nu. Har inte tänkt att det problemet fanns ens, men det är ju inte klokt att det är så.

Bra som sagt, att media skrivit om det nu.

Kram och godnatt fina du.

#9 - - Pia:

Det är helt enkelt för j*vligt!! :o(

Sv: Ja visst är slurfa en himla bra ord!!! :o)

#10 - - Fnulan:

Men herregud vad ska dom lära sig av detta??? Suck alltså, ska inte vi vara förebilder???

Stackars barn/ungdomar som inte får samma rättigheter som konsumenter



sv; visst är köket underbart! Fick Mira i julklapp =)

#11 - - Erika:

Nej, men trist att det ska vara så. Affärerna borde ju istället tänka på att det är unga kunder som förhoppningsvis ska fortsätta vara kunder långt tid framöver. Bra att dina flickor står på sig.



sv; javisst var programmet bra och det var många tårar som kom här...

Kram Erika

#12 - - Sussi:

Det är bra konstigt det där..

Det är trist att det är så. Om undommar blir behandlade så, kommer dom säkerligen inte tillbaka för att handla där fler gånger. Vilka är det då som förlorar på det i längden? Dom borde tänka lite längre..



Ha en bra dag

#13 - - Camilla:

Vad bra att det tas upp. Jag har aldrig haft det problemet,men jag kan tänka mig att det är vanligt.

Ha nu en bra dag!

Kram på dig!

#14 - - Ama de casa:

Visst behandlar affärerna de unga annorlunda. Bra att det tas upp!

#15 - - Agneta:

det har jag inte tänkt på, men å andra sidan så har det ju alltid varit jag eller Per som skött sådana saker än sålänge. Men bra att det tas upp!

Upp