hemmagjord müsli...

Idag blev det en hel plåt med hemmagjord müsli tillagad här hemma.



Receptet är gjort på en höft, men ungefär så här:

1,5 liter (15 dl)havregryn
0,5 liter (5 dl) fiber havregryn
3 dl boveteflingor
3 dl hirsflingor
1,5 dl linfrön
2 dl solrosfrön
2 dl hackade hasselnötter
drygt 1 dl sesamfrön
ca: 3 msk nyponsoppepulver (OBS! bara pulvret)

Stänk på drygt 1 dl vatten i omgångar.
4 dl blandad torkad frukt (blandas i när allt svalnat) Jag hade idag melon, mango, kokos, ananas.

150 gr i ugnen drygt 1 timme.

Blanda alla gryn, frön och nyponsoppepulver och häll upp på en plåt. Stänk över lite vatten och in i ugnen. Sedan stänker man på lite mer vatten ungefär en gång i kvarten samtidigt som man blandar runt i müslin. Nyponsoppepulvret ger lite smak och sötma och vattnet hjälper till att göra "klumpar" så att det blir lite goda "start aktiga" klumpar i müslin.  Efter drygt 1 timme är det färdig rostad.
Ta ut och låt svalna, när det är svalt blandar du i den torkade frukten. Låt gärna müsliblandningen stå i plåten under natten så att den är helt kall när du sedan häller upp den på burkar, så slipper du fukt i burkarna.

Man kan sedan utgå från det här receptet men blanda i lite allt möjligt. Pumpafrön, melonkärna, rågflingor, olika sorters nötter m.m.

mat | |
#1 - - Anonym:

Mumsigt!



Kati

#2 - - Carina:

Hmmm, gott det ser ut!

På förskolan gjorde våran kokerska egen musli också men den var det nog kanel i för det luktade nybakade kanelbullar :)

#3 - - Barnens Hjältar:

Åh det har jag inte ens tänkt på att man kan göra själv. Det måste jag testa någon dag :-)

#4 - - Diana:

Mums! Mamma gjorde nån grymt god (och onyttig) musli när jag var liten, undras om hon har receptet kvar...

#5 - - Maya:

Aldrig gjort musli, men har flera recept som är min mormor gjorde för många år sedan, man kanske ska testa det där!

#6 - - Stattinskan:

Ser mumsigt ut och så mycket nyttigheter. Själv har jag aldrig nått i filen - jo, ibland tar jag lite sylt :-)

Gomorron

Upp