utgrävning del:2...

Min berättelse från utgrävningen fortsätter. Jag och en av mina kurskamrater flyttade mellan tre olika schakt och ja vi var de enda som gjorde så - men vi ville testa så mycket som möjligt. Varför nöja sig med ett schakt när det finns fyra tänkte vi. Så vi började i schakt D gick sen till schakt A och slutade arbetet i schakt C. Så nu har vi provat gräva ut i slänt/backe med massor av stenar och annat svårt, en "dumphög" med fyllmassorna som fanns inuti Kastalen fram till restaureringen på 1940-talet och till sist var vi och grävde på byggnaden/huset. Klart man måste testa om man är ute som student.


allt ska ritas, mätas och fotas in.


några av fynden: en "tinningring", hästskosöm, gamla spikar, en medeltida bronsknapp m.m.


djurtänder grävde vi fram, från bl.a.: häst, ko och gris.
Jag grävde fram en av de två kotänder som hittades och jag trodde först att det var typ en barkbåt. Det såg precis ut som det, men eftersom jag visste att jag var nere på lager två - alltså 10 cm ner i marken så tänkte jag att det var bäst att fråga. Och jo det var en MÖJLIG kotand. Tester utvisar senare vilket djur den kom ifrån.
Alla djurtänder som vi hittade vittnar om att det funnits djur intill Kastalen och det kan ge en fingervisning om vilka sorts mat man ätit på Medeltiden.


det blev så hett. Efter lunch var det ibland nästan olidligt att sitta i solen, men eftersom grävandet var så roligt så glömde iaf jag av hettan (därav min bränna).


en av dagarna var det besöksdag. Det kom 40 personer från allmänheten för att kika på vad vi gjorde. Bara dagen innan hade en fotograf och en journalist vart och pratat med oss och fotat oss. Kanske var intresset därför lite större ute bland allmänheten.

Jag missade att köpa tidningen som utkom i lördags (tror jag det var) där vi var med, men kanske bor någon av er i Södermanland.
Skulle jag kanske kunna få köpa ett exemplar av Södermanlands lokaltidning via någon av er?
Skriv en kommentar i så fall så får ni min adress...



utgrävning/kilakastalen | |
#1 - - Josefine:

Jag köpte tidningen, 2 exemplar, har inte gjort det än men hade tänkt scanna in den iaf så att folk har den i någon form, om ingen har någon tidning : )

Upp