feminist - eller bara lika värde på alla!

Jag brukar aldrig kalla mig själv för feminist - varför vet jag inte riktigt men jag gör bara inte det. Jag tänker nog helt enkelt inte ens på att det kanske är just precis det jag är - feminist. För mig är det så självklart att ALLA kvinnor som män, gamla som unga, svarta som vita ska ha samma rättigheter i livet - det är en sak som jag är född till - det är inget som är konstigt för mig.
 
Min mamma har alltid vart en kvinna som kämpat för de svagare i samhället. Hon har alltid (som jag minns) vart politiskt aktiv, gått första majtåg, kämpat för allas rätt i samhället och ja kanske har många kallat henne kvinnosakskvinna - för mig är hon "bara" mamma. En mamma som har gett mig vettiga värderingar här i livet, som har fått mig att öppna upp ögonen för orättvisor och som fått mig att anse att alla har samma rätt till ett bra liv. Och att alla har samma rätt till sin historia!
 
I och med den uppväxt som jag haft så märker jag nu när jag studerar till arkeolog att jag blir upprörd över så många saker. T.ex. det här att vår historia bygger på kungar/män, och att normen inom vår historia är vita män av medel- och överklass. Var i historien syns kvinnorna, barnen eller de arbetande männen? Inte ens drottningarna får så mycket plats i historien - främst för att de är just kvinnor - en drottning kan vi dock ganska mycket om och det är drottning Kristina - men hon uppfostrades till att leda vårt land som en man/kung. Är det därför vi hört så mycket om henne? Ja jag tror ju det, men säker är jag såklart inte. Var i historien finns alla människor som har arbetat för dessa kungligheter? Som krigade och stöp för/med dom? Som odlade deras mat, lagade deras mat, sydde deras kläder, städade deras slott m.m. Listan kan göras oändligt lång...
 
Yrket Arkeolog har främst vart ett mansyrke och det märks i många texter om utgrävningar som jag tagit del av. Här lyfts männen fram främst de rika eller krigande männen och finner man på en kvinnograv som är rikt smyckad så tillskrev man den här kvinnan som någon mäktig mans hustru. Varför kan inte kvinnan själv varit mäktig och framgångsrik? Vad säger att den sociala statusen såg likadan ut på järnåldern som den gör i dag eller ändå värre som den såg ut på 1800-talet.
 
Jag ska nu påbörja min C-uppsats på Högskolan och jag ska försöka se hur genuset är fördelat i museernas utställningar. Är det någon skillnad på hur män, kvinnor och barn ställs ut i våra museum? Ställs främst män och manliga attribut ut mer/oftare? Hur ser utställningsmaterialet ut - finns det lika mycket kvinnoattribut som mansattribut att ställa ut? Hur slutmaterialet kommer att se ut vet jag såklart inte än men det ska bli spännande att få "rota" runt lite i det här. Och ja jag kommer säkert hamna i facket genusarkeologer sen när jag är klar men det gör inget jag hör gärna dit...
 
kvinnor (och ett barn) på museum i Stockholm.
 
Män/kungar och mansfiguriner på museum i Stockholm.
 
Visst är väl kvinnors och mäns historia lika viktig?
Jag menar inte att kvinnors historia är viktigare - jag menar bara att den är lika viktig!
Det ena i en utställning kan inte utesluta det andra.
Ett samhälle är (nästan) alltid uppbyggt på kvinnor, män och barn -
då ska väl allas historia få lyftas fram...
livet | |
#1 - - inger stark:

Bra där, visst är du feminist! det har du varit länge. tack för din beskrivning av mig, den känns mycket smickrande, det är så jag vill uppfattas, som en berinnande rödstrumpa. Puss på dig, det kommer att bli en bra och spännande uppsats.

#2 - - SOLAN:

De är rätt. För visst syns de väldigt lite ang kungarna och deras närmaste i familjen. Det säga att Gustav Vasa dyrka sin fru och många av de saker han gjort va för att hon ville det. Men som sagt. De framkommer väldigt vagt. De kommer säkert bli en spännande uppsatts.

#3 - - Anna:

Låter jätteintressant!
Blir nyfiken :-)
Anna

#4 - - Johanna - Tvåbarnsmamman mitt i kaoset:

Ush, ja men se nu ska du iaf op:a och det kommer gå och bli så bra! :D

Kramar

Upp