julen närmar sig...

Igår kväll gjorde jag hemmagjord Wienernougat och så kokade jag knäck. Den hemmagjorda Wienernougaten blev faktiskt till och med godare än den man köper. 
 
Receptet: Wienernougat hittade jag här

100 g flagad mandel 
250 g nougat 
150 g mörk choklad 

Rosta mandeln i en torr stekpanna så de får lite färg, se till så de inte bränns. Smält chokladen och nougaten i en skål över vattenbad. Rör sedan ner den flagade mandeln och rör runt. Häll upp i en bakpappersklädd form - jag använde en sådan där ugnsform som man gör frallor/bröd i (avlång ganska hög). Ställ in i kylen och låt stelna och skär sedan upp i lagom stora bitar. Förvara kallt i en burk med lock. 

Wienernougat 
 
Recept: Knäck
 
2 dl grädde
2 dl sirap
2 dl strösocker 
1 msk smör
50 gr flagad mandel
 
Koka allt tills det är ca: 122 gr (kolla med kökstermometer eller gör kulprov). Rör ner smöret.
Rosta mandel i en torr stekpanna och rör sedan ner den i den färdiga knäcken. Fyll i knäckformarna med en matsked. Min fina knäckkastrull har jag ärvt från min mamma och jag tror nästan att hon fått den från sin mamma. Det är en kastrull i emalj med tjock botten som håller värmen länge. Så knäcken håller sig "rinnande" länge och en hinner fylla i alla knäckformar innan den börjat stelna - vilket är helt perfekt. Den här kastrullen har det alltid kokats knäck i i hela mitt liv och jag använder den bara när jag kokar knäck. 
 
Knäck
 

 

Familj, Jul, mat | |
Upp