en annan sak med fb...

Det finns en annan sak med fb som jag nog inte riktigt tänkt på som gör att jag ibland känner att jag borde vara lite restriktiv med vad jag diskuterar där, nämligen skärmdumpar. Skärmdumpar som andra kan ta på ens diskussioner (kommentarer) och sedan sprida utan den samlade informationen om vad diskussionen egentligen handlade om. Citat kan ryckas ur sitt sammanhang och bli totalt felaktiga. Detta har jag inte riktigt tänkt på förut om jag ska vara ärlig - men lika väl som bilder man lägger upp på internet lika väl kan citat och diskussioner delas vidare...
På samma gång som jag känner att det är lite otäckt om mina meningar i en diskussion rycks ur sitt sammanhang och sprids så känner jag på samma gång att det kan inte få mig att tystna helt. Vi (alla) måste nog lite oftare våga ta diskussioner på just fb - för om vi alla scrollar förbi och tänker att "men vad fan skriver människan" och sedan inte tar diskussionen så lär än mer skit spridas på internet. Vissa saker/fajter måste vi kanske ta tänker jag. Vissa saker kan inte få stå helt oemotsagda!
 
Jag är tex med i en grupp på fb där folk lägger upp bilder på sina stökiga hem. Jag skulle aldrig dela med mig av en bild där och anledningen till att jag inte skulle göra det är just att vissa bilder därifrån sedan sprids. Det har hänt flera gånger tyvärr. Men jag är gärna med i gruppen och tittar så slipper jag känslan av att det bara är mitt hem som är stökigt - men som sagt jag lägger inte upp några egna bilder...
Detsamma kan hända med lösryckta meningar ur en diskussion om de sprids och delas felaktigt. Det vet vi alla hur det kan bli om man bara får höra en sida av saken eller lösryckta meningar ur ett samtal - det blir helt fel. Ofta missar vi hela poängen och sedan står den som ej fått komma till tals som syndabock eller tvärtom den som kommit till tals blir syndabock. 
 
Men även om mina meningar och diskussioner kan skärmdumpas och spridas vidare så känner jag att vissa saker kan jag inte låta vara oemotsagda. Tex som jag skrev om i mitt förra inlägg när man börjar diskutera våldtäkter och vår abortlag i samma mening då kan jag inte låta det vara oemotsagt. När man börjar skriva att vi inte alls har så stora problem ute i vissa av våra förorter och sen inte riktigt kan förklara varför man anser förorterna lugnare än vad vissa av oss upplever - ja då måste jag få ta den diskussionen. När man skriver att det är överdrivet hur vissa (främst unga män) beter sig mot polis, ambulans, brandkår och andra yrkesgrupper så känner jag att den diskussionen kanske vi måste ta. Mycket av hur man upplever detta beror ju på var man bor, vilken tid man måste vara utomhus, vilket närområde man har runt omkring sig, om man kan åka bil hem sent på kvällen/natten eller kanske bli skjutsad eller ta taxi eller om man måste åka hem kommunalt hem, vilket kön man har, vilken ålder man har och faktiskt vilken inkomst man har (höginkomsttagare bor mer sällan i dessa områden nämligen). Det är lätt att säga att folk inte behöver vara rädda men om man då inte bor i ett av våra problemområden då ser man kanske inte riktigt samma sanning som vissa andra av oss ser... För jo vi har områden där polis, ambulans, brandkår mm inte kan åka in direkt på ett larm utan måste invänta förstärkning och så vill väl ingen av oss ha det? Men så länge vissa då säger att "så är det absolut inte, det finns inga sådana områden i Sverige" så kommer vi inte komma någonvart med dessa problem, när folk som kanske inte ens bor i dessa områden säger så här så förminskar man problemen och man förminskar sina medmänniskor som lever i dessa områden och upplever detta. Vore det inte bättre om vi alla kunde ta ett krafttag mot sånt här så att vi kan göra något åt problemet istället? Och nej kanske händer inget efter en diskussion på fb men ska vi bara låta saker vara för det? Ska vi bara låta andra tycka och tänka utan att säga vår egna mening? 
 
Allmänt | |
Upp