nedräkning...

På söndag lyfter planet ner mot Spanien och min klimatvård som jag skrev om i mitt förra inlägg (<--länk). Idag jobbar jag mitt sista kvällspass på flera veckor och imorgon fredag är sista dagen jag jobbar innan resan. Så nu börjar nedräkningen på allvar. Jag har packat men vet med mig själv att jag kommer att packa om minst en gång i helgen. Det är alltid något som jag redan packat ner som jag kommer finna onödigt och något annat som åker ner i resväskan istället. Det här med att det är 2 arbetspass kvar stressar mig lite eftersom det känns som om det är en del som jag måste hinna med på jobbet innan jag åker - men jag ska försöka släppa det. Jag har faktiskt kollegor som kan ta över mina arbetsområden! Jag måste inte klara allt. Det är faktiskt en av fördelarna med att arbeta inom vården, vi är fler som har samma ansvarsområde och vi ska alltid "ta över" efter det förra arbetspasset. Ikväll när jag kommer så tar ju jag och min kollega över efter dagpasset och ikväll så tar nattpersonalen över efter oss - och så rullar det på inom vården. Varje "arbetslag" (oavsett tid på dygnet) tar över efter det förra "arbetslaget" och liksom fortsätter med det som det förra "arbetslaget" kanske inte hann med. Ja men ni förstår hur jag menar eller hur?
 
Så nu är det 4 dagar kvar innan resan och jag känner mig ganska lugn. Faktum är att resfebern nästan har släppt och det har att göra med att jag nu nästan har fixat allt inför resan. Försäkringskassan är nästan klar, räkningarna lägger jag in i helgen, packningen är (nästan) klar, jobbet sköter sig självt, transport till Arlanda är fixad, fickpengar växlade och biljetterna utskriva. Ja så ni ser det mesta är färdigt. Så nu snart kan jag liksom luta mig tillbaka och bara ta det lugnt.
 
Dessa bilder är från minklimatvårdsresa 2013.
Även dessa bilder är från 2013.
 
haha bjuder på denna roliga bild, den är från en häftig båtresa jag och några vänner som jag lärde känna 2013 tog en av kvällarna då 2013 i Spanien... 
 
Nu när dagarna rusar iväg här hemma inför resan så slår det mig att dagarna kommer rusa iväg lika fort där nere. De 4 veckorna där nere kommer gå sjukt fort - i alla fall ibland. Vissa dagar där nere kommer gå långsamt (de dagar som hemlängtan till familjen kommer - för ja såklart kommer de dagarna) eller de dagar som själen kommer ikapp och saknade eller sorgen över något/någon kommer och jag blir ledsen och låg där nere (för ja jag vet att de dagarna också kommer där nere det gör de alltid - det är som om själen kommer ikapp när jag får ta hand om bara mig själv). Men för det mesta kommer dagarna att rusa iväg även där nere i Spanien...
Benalmadena, Familj, klimatvård, reumatism | | En kommentar |

reumatism och mående...

Just nu har jag ont, väldigt ont till och med. Reumatismen känns ordentligt och det har den gjort länge nu. Låsningen i bröstkorgen/skulderbladen har blivit konstant - den känns hela tiden. Ibland har jag så ont runt bröstryggen/skulderbladen att jag mår fysiskt illa och idag på jobbet var en sådan dag. Som tur är har jag extra värktabletter på jobbet som jag idag fick lov att ta. Även höfterna strejkar och gör ont. Det "knäpper" i höger höft när jag går men jag har i alla fall inte börjat halta igen så den där kortisonsprutan som jag fick för några veckor sen har nog hjälpt en del. Jag vet att jag antagligen skulle behöva säga till mina kollegor de dagar som är extra svåra men jag har svårt för det. Jag jobbar på och biter ihop vilket så klart inte alltid är bra. Men jag anser att min reutism inte ska gå ut över mitt jobb - jag vill ju jobba. Vi är alla olika och det är så jag fungerar. Jag gör det jag ska på jobbet och det jag är inplanerad på sen går jag hem och lägger mig i soffan och tar igen mig. 
 
På söndag lyfter planet ner mot Spanien och min klimatvård (rehabilitering för min reumatism) och jag har då 4 veckor framför mig med behandlingar och träning. Faktiskt bävar jag lite för detta om jag ska vara helt ärlig. Det är ingen semester direkt att åka på dessa resor. Det är träning och behandlingar varje vardag 9.00 - 17.00 och jag vet att första veckan ja då är jag helt slut på kvällen. Även på helgerna blir det träning fast kanske inte i bassäng och så utan mer självträning så som promenader, lite träning i gymmet och kanske några längder simning i bassängen. Jag har packat ner många böcker för jag vet att på kvällen kommer jag bara orka läsa. Det sociala får komma senare när kroppen liksom vant sig och behandlingarna börjar hjälpa. Antagligen har jag en låsning i skulderpartiet - vilket jag ofta får - och den låsningen hoppas jag det går att "låsa upp" med hjälp av sjukgymnastik. Antagligen kommer huvudvärken som jag har varje dag att släppa då också. 
 
Värmen, träningen och behandlingarna brukar vara riktigt bra för mig och min onda kropp och jag brukar sen efter resan att klara vinterhalvåret ganska bra. Jag har inte varit sjukskriven för min reumatism på väldigt många år och det är så jag vill ha det. Jag vill inte behöva bli sjukskriven på grund av reumatismen och med hjälp av klimatvården så har jag klarat mig ganska bra i många år. Just nu känner jag att jag är på gränsen så det är verkligen bra att jag fick beviljad klimatvård i år, förra året fick jag avslag på min ansökan och det har känts. Nu hoppas jag som sagt att kroppen ska få må bra efter resan så att jag klarar vinterhalvåret bra. 
 
Och ja jag vet att även jag får gnälla och klaga ibland - men det ligger liksom inte för mig. Jag är en sån där som biter ihop och gnetar på! 
Benalmadena, Sjukdom, klimatvård, reumatism | | Kommentera |

livet med reumatism...

Idag är jag ledig från jobbet och hade såklart tänkt få sova på morgonen (efter att ha vaknat ett flertal gånger under natten pga värk precis som jag alltid gör varje natt, jag minns inte ens längre när jag sov en hel natt utan att vakna) men vaknar av värk i kroppen vid 7.30. Försöker somna om men det går inte så det är lika bra att jag ger mig och gå upp. Jag äter lite frukost och tar en extra värktablett i hopp om att den ska hjälpa, efter 45 minuter ungefär så känner jag faktiskt att den värktabletten nog nästan gjort sitt jobb så jag passar på att gå och lägga mig igen. Lyckas faktiskt somna om en stund och vaknar sen vid 10 tiden och känner att jag är nästan smärtfri i kroppen - det är så ovanligt att jag bara blir liggande i sängen för att få känna känslan av en nästan smärtfri kropp. Livet med reumatism är inte roligt och att ständigt ha värk i kroppen tär på mig - även tröttheten som följer av att ha en inflammation i kroppen ständigt tär på mig. Att ständigt ha ont någonstans i kroppen och att jämt känna mig trött tär på både min fysik och mitt psyke. Jag orkar aldrig göra det där lilla extra som jag så gärena skulle vilja göra. Jag orkar jobba mina 75% (knappt måste jag erkänna just nu är kroppen ganska slut) men sen orkar jag nästan inget mer efter jobbet är jag så trött i kropp och själ att jag helst skulle vilja åka hem och lägga mig i soffan varje dag men livet fungerar inte så utan väldigt ofta får jag bara bita ihop och göra det där som måste göras. 
 
Jag skulle så gärna vilja orka träna ordentligt - jag vet att min reumatiska kropp behöver det men jag orkar inte utföra det - och jag skulle så gärna vilja orka göra de där extra sakerna som alla gör. Träffa vänner, städa (jag orkar inte ens städa mitt egna hem ordentligt just nu), promenera långpromenader med Java m.m. Men jag orkar inte det där extra efter att jag har arbetat mina timmar.
 
En annan jobbig sak med reumatism är att min sjukdom inte syns utåt så det syns inte att jag "sjuk" och har ständig värk. Ibland kan det synas då jag har så ont i höfterna att jag haltar men oftast syns ingenting av min reumatism utåt...
 
Om 17 dagar så ska jag åka iväg på Klimatvårdresa för min reumatism och jag hoppas innerligt att jag efter den resan känner mig piggare och bättre både i kropp och själ. För just nu känner jag mig bara slut. Under 28 dagar så ska jag få träna i varmvattenbassäng, träna i varmt väder utomhus, få behandlingar av sjukgymnast, arbetsterapeut och läkare och jag kommer få vila. Jag behöver inte varje dag gå till jobbet, laga mat, städa, bädda ja men ni vet allt det som man normalt gör i "det vanliga" livet - det slipper jag under 28 dagar. I 28 dagar får jag tänka bara på mig själv och försöka bygga upp kroppen på nytt och sen hoppas jag att jag kommer hem med extra energi som kommer räcka över vintern i alla fall.....
 
Det kommer bli mycket träning under dessa 28 dagar vilket är väldigt bra -
men det blir även vila vilket jag verkligen behöver...
 
 
Sjukdom, klimatvård, reumatism | | Kommentera |
Upp