måste skriva av mig lite...

Det här med bostadsbyggen. Så fort det ska byggas nytt så finns det alltid invändningar och har väl alltid funnits. "Nej bygg inte här vi vill ha kvar vår natur" "Nej de där bygget passar inte in här" "Förorten kryper närmare" mm mm alltid samma sak. Bygg gärna bostäder men inte här där VI bor, ja så låter det ofta. Men vi vet alla att vi behöver fler bostäder folk måste ha någonstans att bo - men säger många ingen som behöver bostad har råd att bo i de nybyggda lägenheterna för de blir så dyra - men jo det finns folk som har råd faktiskt och tänker man ett varv extra så inser man att om det flyttar in folk som har råd att bo i dessa nybyggda lägenheter så lämnar oftast dessa människor lägenheter med bättre (lägre) hyra. Tex. kan vi fundera på detta med äldreboende (som nästan inte finns längre). Om flera äldre (som vill) kunde få plats på ett äldreboende eller servicehus så skulle deras lägenheter eller hus bli tomma och några andra kunde flytta in där, men som det är nu så är bostadsmarknaden stilla. Det finns många äldre som inget hellre vill än att få flytta till ett servicehus eller äldreboende men de nekas plats för det finns nästan inga - istället bor dessa äldre (ganska ofta ensamma) i allt för stora lägenheter där flera rum står stängda för att den äldre inte ens behöver alla rum själv. Tänk er en äldre kvinna eller man som bor i en 4:a (eller kanske till och med i en 5:a/6:a) och som egentligen antingen vill ha en mindre bostad eller få flytta in på ett anpassat boende. Tänk om denna människa kunde få flytta - då skulle det helt plötsligt finnas lägenheter som andra hade råd att flytta in i. Istället trängs familjer i för små lägenheter och de äldre bor i för stora lägenheter. 
 
Eller familjer som har råd att bo i dyrare lägenheter men som inte "hittar" något nybyggt att flytta in i - för jo det finns såklart människor som har råd att bo i dessa nybyggda lägenheter - om det då byggdes lite mer så skulle äldre lägenheter med billigare hyra lämnas till bostadsmarknaden. Om det byggdes mer - i och för sig så skulle jag helst önska att det kunde byggas lägenheter som alla hade råd att flytta in i men tyvärr fungerar det inte så - så skulle bostadsmarknaden börja röra på sig.
 
Men som det är nu så verkar ingen vilja ha de där nybyggda moderna husen byggda där de själva bor. Bygg gärna men inte här, låter det ofta. Men var ska det byggas då? Det går inte direkt att alla byggen utförs i Farsta, Tensta, Flemingsberg mm. Dels får det inte plats och dels så finns det väldigt många som aldrig skulle vilja flytta dit hur fina lägenheter eller hus de än byggdes där eftersom förorten (tyvärr) har så dåligt rykte. Ja förorten är inte alltid bra och trygg men den är inte heller alltid dålig och ful! Förorten med omnejd har fått ett rykte som den inte alltid förtjänar. Men vissa vill tex flytta ut utanför förorterna och storstaden och då måste det såklart byggas även där ute och det går inte att bara bygga villor överallt så att det ska "passa in i omgivningen".  
 
Men det klagas även här i Farsta där jag bor på att de nybyggda hyreshusen (och/eller bostadsrätterna) förstör naturen, utsikten mm. Så frågan blir då: var ska det byggas? Var ska alla bo? Om det i varje kommun klagas på nybyggen så blir det inga nya bostäder och bostadsmarknaden faller... Så samtidigt som vi alla (nästan) vill att folk ska ha någonstans att bo så vill väldigt många inte att det ska byggas nytt just där de bor och det här blir ett problem.
Allmänt | |
Upp