17 år sedan....

För precis 17 år sedan hade vi beräknat förlossningsdatum på vårat äldsta barn. Jag tänkte att jag självklart skulle få gå några dagar över tiden eftersom jag var förstföderska och allt, men att hon skulle komma först 17 dagar senare var inget jag hade räknat med. Det beräknade datumet kom och gick och flera dagar lades till, när jag hade gått 14 dagar över tiden var vi hos barnmorskan för kontroll. Jag nämnde lite i förbigåendet att jag hade en sådan konstig tryckande huvudvärk, så blodtrycket kontrollerades och äggvitan i urinen kontrollerades, ja jag hade fått havandeskapsförgiftning, blodtrycket var 130/85 och 3+ i protein i urinen. Barnmorskan skickade hem oss och sa att vi skulle invänta samtal från SÖS specialistmödravård. Vi hade knappt hunnit innanför dörren så ringde telefonen, specialistmödravården ville ha in mig omgående så jag skulle ta med en packad väska och komma in.

Ja sagt och gjort, tisdag den 17 augusti kom vi då in på SÖS specialistmödravård och jag blev undersökt. Barnet mådde bra men jag hade inga värkar och blodtrycket hade nu gått upp lite till 140/85, så jag skulle bli igångsatt bestämdes det. Min blivande make och jag tittade på varandra och sa: snart är vi föräldrar, haha vad naiva vi var.

Man började med att göra en induktion med gel men det hjälper knappt någonting, så det sätts dropp. Fram emot kvällen den 17 augusti tycker dom att vi ska avsluta droppet för natten och jag och maken ska få gå till en avdelning och sova. Jag kan lova att vi sov inte mycket den natten.

Den 18 augusti får jag då dropp igen, sammandragningarna kommer ordentligt och blodtrycket har sjunkit lite till 135/85. Vi håller på med dropp hela dagen, sammandragningarna kommer och går, ibland för tätt så att droppet måste sänkas ibland för svagt så att droppet måste höjas, hela dagen höll vi på. Var uppe och gick och försökte göra allt "rätt", använde TNS, försökte lustgas och vi tyckte att det här gick ju bra. Så kom kvällen och dom tycker vi ska försöka sova lite på natten, så droppet kopplas bort och vi får åka upp till samma avdelning som natten innan, nu började vi fundera lite. Vi sov lite båda två, jag fick smärtstillande och en sömntablett så jag var nog den av som sov bäst tror jag.

19 augusti bär det av ner på förlossningen igen, nytt dropp sätts och samma sak igen som dagen innan, ibland för svaga värkar ibland för starka. På eftermiddagen går vattnet efter att dom har undersökt mig, jag är öppen max 2 cm. Nu börjar jag bli lite trött. När kvällen kommer så försöker dom få oss att gå med på att åka upp till avdelningen och sova, men jag vägrar. Nu har jag börjat bli lite rädd, dels för att det känns som om det inte händer något fast kroppen jobbar som bara den hela tiden och dels för att fostervattnet har gått. Jag ville fortsätta. Dom kopplar på en EDA tillslut kl:02.10 efter ganska mycket tjat från min sida om att lustgasen ej hjälper. Lite hjälp får jag av EDA´n men inte mycket, jag upplever fortfarande en enorm smärta, men dom vill inte fylla på EDA`n så ofta som jag vill. Hela natten håller vi på med värkstimulerande dropp och EDA och min man är underbar. Han finns vid min sida hela tiden och stöttar mig, försöker få mig att dricka och talar i mitt ställe då jag ej kan prata själv på grund av smärtorna.

20 augusti, hela morgonen är en stor dimma ronden kommer och går men jag minns ingenting av den, jag minns ingenting av natten 19/20 augusti förutom att jag hade ont, ont, ont och ingenting hjälpte. Kl: 9.20 kommer Dr: Thomassen in och säger att vi får välja, sugklocka eller kejsarsnitt. Men sugklockan kan inte sättas innan jag är öppen mera, så vi väljer kejsarsnitt, jag känner att alla mina krafter är tömda nu. Jag rullas in på operation och då bedövningen för kejsarsnittet ska fyllas på så upptäcks det att EDA`n inte har tagit ordentligt, den sitter snett. Så en ny ryggbedövning sätts och jag får då äntligen förklaringen till varför smärtan inte ville ge med sig och varför jag ville ha påfyllning hela tiden i EDA`n.

Kl:10.45 kommer hon då äntligen, våran underbart fina flicka: Emelie. 51 cm lång och 3985 gr tung. Pappa får gå iväg med sin fina dotter och göra henne i ordning medan dom syr ihop mig. På grund av illaluktande fostervatten sprutar dom mig med Zinacef och tvättar ur ordentligt. 1 timme senare får jag äntligen träffa min dotter, då ligger hon tryggt i sin pappas famn inne på vårat rum på förlossningen, vägd, mätt och påklädd.

Märligt att man kan minnas allt på samma gång som man inte minns någonting. Så upplever jag att dessa dagar var, jag minna allt men ändå ingenting.

Uppdatering: När jag fick min 3:e dotter så upptäcktes det att mitt bäcken var allt för trångt för att kunna föda "naturligt", det berättar jag om senare. Men det hade varit bra om det upptäckts vid det 1:a kejsarsnittet....

förlossningar | |
#1 - - SOFFIE:

usch vilken väntan det blev innan ni äntligen fick er fina dotter till er,

min dotter blir med 17 iår undrar vart dessa år har tagit vägen ?

ha en goo kväll

#2 - - Lotta:

Jag som har beklagat mig över att jag fick ligga med värkar i 8 timmar. I och för sig fullt öppen med tre minuter mellan värkarna, men du fick ju lida i många dygn. En stor pojke födde jag 22 augusti 15 dagar över tiden för 24 år sedan, 4400 och 54 lång som två dagar senare var 56cm när de rätat ut honom. Tänk vilken gåva:-)

#3 - - Agneta:

oj, det var allt en tuff och smärtsam väntan ni fick på erat första barn. Jag har nog haft en väldig "tur" som bara väntat några få timmar på båda, dessutom kom de några samt någon vecka innan BF. Men smärtan kommer jag ihåg, och då ha det som du i flera dagar...hu, jag ryser!

#4 - - maria:

Det var en lång väntan tills hon kom ut. Då har jag garanterat haft "lätta" förlossningar...



Själva har vi haft kalas för våran Viktor som blir 3 år idag :)



Må så gott !

#5 - - Marie-Louise:

Tack för era fina kommentarer.



Ja det blev en lång väntan, men den väntan var hon väl värd :) Men det känns inte riktigt som om det var 17 år sedan, herre gud vart tar tiden vägen, ibland känns det som om det var igår vi kämpade oss igenom detta. Och ja det var en pärs, mer om de andra 2 förlossningar kommer senare.

Lotta: Det var en rejäl pojke du fick :)

#6 - - Edvinsmamma - Nu också mamma till lill Tore ♥:

Så jobbigt att du fick vänta så länge...inte alls roligt att ligga med smärta och det måste kännas lite "snopet" att dom kommer efter så lång tid och erbjuder snitt. Tur att det gick bra och att en liten frisk Emilie kom ut :)



Det är några som frågat vad dom "guldiga" nålarna betyder på tavlan. Och jag har ingen aning, har faktiskt inte sett det förens jag fått frågan på bloggen (kanske jaga bara haft ögon för Tores gröna nål?) Men jag ska försöka ta reda på det, för jag är också lite nyfiken :)



Kram - Elin

#7 - - Gun:

Oj vilken långdragen förlossning! Jag hade också havandeskapsförgiftning med min dotter, men när man väl satt igång mig tog det bara 12 timmar alltihopa, och jag gick inte över tiden heller, men var inlagd på sjukhus i sex dagar innan de satte igång.

#8 - - inger stark:

Oj, oj Marie-Louise, så väl jag minns detta. Så rädd jag var, livrädd, hade ju erfarenhet av att det kan gå åt h-vete. Till slut vågade jag inte ringa, Annette fick ringa. jag var helt slut, kunde inte tänka. Så kom hon då till sist och alla, hela familjen åkte upp till SÖS, kommer du ihåg när du , Jens och Emlan rullades ur hissen (ja inte Jens, han gick själv) och där var vi allihopa. Du såg lite matt ut när du såg oss. Min älskade unge, men vilken lä'ttnad att se er båda två. Ni kunde ha dött!!

#9 - - Marie-Louise:

*Mamma/Inger*: Ja ni var verkligen oroliga. Vi som var mitt uppe i det förstod inte riktigt allvaret med det hela, vi bara kämpade på. Och ja herre gud vad slut jag var när ni stod där utanför hissen, just då önskade jag er dit pepparn växer, men nu är jag glad och tacksam över kärleken ni visade oss. Puss & Kram

#10 - - Emma - mamma till Meja och Alvin:

Oj vilken utdragen igångsättning. Tur att det till slut kom ut ett underverk :)

#11 - - pubes:

oj vilken jobbig förlossning! menmen, 17 år senare å hon mår bra, det är ju huvudsaken! :)

Upp