alla djuren som strosade runt där vi bodde.

Stugan vi hyrde vid Stigtomta låg så himla vackert.
De som hyrde ut hade en bondgård med kor och kalvar, höns och tuppar, pärlhöns, hästar, får och lamm, katter och hundar och bin.
De sålde ägg och honung - vilket jag helt missade att köpa med mig hem.
Det blev inte mycket ledigt nämligen, när vi hade grävt klart för dagen orkade vi nästan bara fixa mat och äta sen slappade vi vid grillplatsen ett tag innan vi gick och sov.
Men det var så underbart att stiga upp tidigt (jag var ofta först uppe och satte igång kaffet) på morgonen och titta ut och få se fåren och lammen beta precis utanför huset och hästarna som gick lösa runt vårt hus.
Så himla mysigt.


ett av lammen var "flasklamm" och det skuttade fram till oss direkt bara vi kom i närheten av hagen.


hästar, tuppar, lamm och kor hör inte till vanligheten att jag ser om morgnarna i alla fall.


hästarna var verkligen väldigt vackra och väldigt lugna och fina.


Martina var det den här bilden som du gillade så mycket?
Som du tyckte var Nangijala lik?


dessa djur fanns vid ett järnåldersgravfält som vi besökte.
Jag gillade inte riktigt att gå förbi alla de där korna/tjurkalvarna/fjolårskalvarna (eller vad de nu heter).
När vi kom och skulle gå förbi så ställde sig alla tjurkalvar/fjolårskalvar upp och studerades oss noga.
Usch det var mindre trevligt.

snart sommarlov...

Ikväll har jag min sista lektion för den här terminen sen börjar mitt sommarlov. Sommarlovet som kommer att gå åt till att arbeta, men jag börjar gå på schema först den 11 juni så jag tänkte försöka hinna bara göra ingenting nu ett tag. Antagligen kommer jag ta något/några pass om det behövs efter plånboken gärna vill att jag gör det.
Men det känns så skönt att skolan är slut för denna termin och att jag efter ikväll har lyckats ta hela 120 HP. Det trodde jag aldrig jag skulle lyckats med, då för två år sedan när jag började plugga. Nu är jag till och med sugen på att plugga på master/magister nivå i arkeologi - och nej det trodde jag inte heller att jag skulle vilja/kunna göra då när jag väldigt nervöst skickade in min ansökan till Södertörns högskola för 2,5 år sedan. Tänk vad livet kan ändras bara man vågar ta steget....


denna skönhet hittade en kurskamrat till mig. En Marlek!
Den är helt gjord i lera och har formats till denna fantastiska form under inlandsisen. Dessa marlekar använde man förr som amuletter eftersom man ansåg att dessa ovanliga ting måste innehålla någon sorts magi.
Och ja jag förstår dom verkligen. Denna marlek var helt slät och underbart fin och hittades mitt i husgrunder, därför tror man att denna har använts som en amulett.

utgrävning del:2...

Min berättelse från utgrävningen fortsätter. Jag och en av mina kurskamrater flyttade mellan tre olika schakt och ja vi var de enda som gjorde så - men vi ville testa så mycket som möjligt. Varför nöja sig med ett schakt när det finns fyra tänkte vi. Så vi började i schakt D gick sen till schakt A och slutade arbetet i schakt C. Så nu har vi provat gräva ut i slänt/backe med massor av stenar och annat svårt, en "dumphög" med fyllmassorna som fanns inuti Kastalen fram till restaureringen på 1940-talet och till sist var vi och grävde på byggnaden/huset. Klart man måste testa om man är ute som student.


allt ska ritas, mätas och fotas in.


några av fynden: en "tinningring", hästskosöm, gamla spikar, en medeltida bronsknapp m.m.


djurtänder grävde vi fram, från bl.a.: häst, ko och gris.
Jag grävde fram en av de två kotänder som hittades och jag trodde först att det var typ en barkbåt. Det såg precis ut som det, men eftersom jag visste att jag var nere på lager två - alltså 10 cm ner i marken så tänkte jag att det var bäst att fråga. Och jo det var en MÖJLIG kotand. Tester utvisar senare vilket djur den kom ifrån.
Alla djurtänder som vi hittade vittnar om att det funnits djur intill Kastalen och det kan ge en fingervisning om vilka sorts mat man ätit på Medeltiden.


det blev så hett. Efter lunch var det ibland nästan olidligt att sitta i solen, men eftersom grävandet var så roligt så glömde iaf jag av hettan (därav min bränna).


en av dagarna var det besöksdag. Det kom 40 personer från allmänheten för att kika på vad vi gjorde. Bara dagen innan hade en fotograf och en journalist vart och pratat med oss och fotat oss. Kanske var intresset därför lite större ute bland allmänheten.

Jag missade att köpa tidningen som utkom i lördags (tror jag det var) där vi var med, men kanske bor någon av er i Södermanland.
Skulle jag kanske kunna få köpa ett exemplar av Södermanlands lokaltidning via någon av er?
Skriv en kommentar i så fall så får ni min adress...
ett telefonsamtal senare...

Imorse ringde hon - kvinnan från FK angående vår ansökan om vårdbidrag. Ni kan läsa här om ansökan och det. En timme lite drygt pratade vi i telefonen, kvinnan från FK och jag. En mycket trevlig och sympatisk kvinna som ställde en hel del frågor men som ansåg att min skriftliga bilaga räckte långt för vad hon behövde veta. Hon skrev ner allt vi pratade om så nu ska hon renskriva allt och skicka vidare det så i mitten av juni hoppades hon på att vi skulle fått svar angående vårdbidraget.


vi är på gång - vi är laddade vi är klara...

en trevlig kväll - och bloggkärlek...

Tack för en mycket trevlig kväll - Ewa/tjejmorsan, Anna/En Mölnbobos liv, Martina/Ytterligare och Linda/från botten till toppen. Vi åt middag på restaurang Sahara och Ewa hade lyckats fixa en liten söt goodiebag från Midsona Sverige AB. Tack så jättemycket, innehållet passade mig perfekt - bilder på innehållet kommer upp under dagen.

Så veckans bloggkärlek vill jag skicka till dessa underbara kvinnor!
Ewa, Anna, Martina och Linda.
Hade jag inte då för några år sedan börjat blogga så hade jag aldrig träffat dessa underbart fina kvinnor.


Maten var så god :)
Detta måste snart göras om.

Och ja jag föll för grupptrycket så nu har även jag Twitter.
Ni hittar mig på MLHeidling (tror jag)

utgrävning del:1.

Utgrävningen i Nyköping vid Kilakastalen påbörjades lördag den 19:e maj. Vi blev indelade i grupper och fick påbörja olika schakt. Första dagen skulle allt torvas av och det var det absolut tyngsta jobbet fysiskt. Vi skulle gräva 1*1 meter rutor och vi fick inte gå ner för djupt och kanterna skulle bli så raka och snygga som möjligt. Gruppen där jag ingick påbörjade ett schakt som låg i en slänt och det var inte helt lätt att gräva av torven där. 1*8 meter skulle vi få väck.


här påbörjar vi avtorvningen

Dag 2, söndag 20:e maj så skulle vi då få börja gräva. Eller gräva är nog fel ord att använda. Man ska "skrapa" sig ner max 5 centimeter i 1*1 meter rutorna och dokumentera allt som finns. Allt från jordens färg, konsistens, inslag av grus till eventuella fynd av bland annat bränd lera, lerklining och kalkputs. Sen när man har lyckats komma ner det första sticket så ska allt ritas in och fotas av.


vår lärare visade oss lite "grävteknik" första grävdagen.

Sen ska man fortsätta stick för stick till hela den yta som man ska gräva ut är nere i samma nivå, alltså max 5 centimeter. Efter att hela schaktet är nere i skikt 1 så ska hela schaktet med eventuella fynd och hur stenarna ligger ritas in på en schaktkarta och fotas av. Och det gäller att alla som arbetar vid samma utgrävning ritar samma symboler och beskriver jorden med samma sorts ord, så att hela utgrävningen sedan blir likartad helt oberoende på vilka som har grävt vart. Och att alla ritar in sin lilla 1'1 m ruta från samma väderstreck för sedan när hela utgrävningen är klar och allt ska sammanställas på museet så ska alla ritningar och foton kunna läggas ihop och ge en helhets bild av hela utgrävningsytan.


grävandet fortgår.

Vi hade även besök av en geolog som gick runt med oss och berättade om hur inlandsisen hade dragit fram och hur i landskapet man kan se hur inlandsisen har rört sig. Hur sprickor och räfflor i berg kan ge en fingervisning i hur inlandsisen har flyttat sig och rört sig framåt. Detta var väldigt givande då han även talade om vilka olika sorts berg- och stenarter som vi kan tänkas finna på just den plats där vi var. En pedagog från Sörmlandsmuseum var också ute och berätta för oss om sitt arbete. Hon åker runt i hela Sörmland och pratar om förhistorien med allt i från dagis, skolklasser till SFI-klasser. Hon lär ut om vår förhistoria genom pedagogik och detta arbete lät mycket lockande och spännande. Hon måste verkligen tänka till vid varje nytt tillfälle om hur hon ska lägga sig kunskapsmässigt så att alla som lyssnar kan ta del av det hon berättar.


här berättar pedagogen om sitt arbete och samtidigt så gräver och sållar vår lärare och museets utgrävningschef lite för att det ska framåt i arbetet medan vi "bara" lyssnar...

stugan med omnejd...

Ja nu är jag alltså hemma igen och ska försöka summera ihop alla dagarna här på bloggen. Jag hade ju tänkt att jag skulle ha uppdaterat varje kväll när jag hem till stugan men det visade sig vara omöjligt eftersom vi inte hade någon täckning alls i stugan med omnejd. Vi kunde inte ringa, sms:a, gå in på internet och alltså inte heller då blogga - så jag lade ner försöket att blogga varje kväll redan första kvällen. Så fort vi svängde in på grusvägen in mot stugan så försvann all täckning. Men vi har haft underbart fina dagar, soliga men jobbiga dagar och grymt heta dagar. Jag har bränt mig av solen ganska rejält och jag gör nu allt för att försöka få ner solsvedan som jag fått på högerarmen. Högerarm som jag gräver/kratsar/fixar med under hela utgrävningstiden, högerarm som konstant har varit exponerad för solen under hela dagar - den armen är solsvedd och värmeskadad och det försöker jag nu bli av med. Jag ska försöka sammanställa alla grävdagar men dagarna och bilderna flyter ihop lite så jag ska göra mitt bästa. Bilder på stugan med omnejd får ni nu så ska jag fixa kollage från utgrävningen under dagen tänkte jag.


stugan låg helt idyllisk mitt ute i ingenstans...

Stugan som vi fick hyra i Stigtomta var riktigt fin och välutrustad, så när som på att vi INTE kunde se på tv och inte hade något internet alls.
Men omgivningen var så vacker och stugan var riktigt fin.


hästar och får och lamm gick precis utanför huset och betade.


en dag gjorde vi en liten utflykt till ett järnåldersgravfält som var omgivet av rapsodlingar.
Det var så vackert!


och min Willvin väska måste jag försöka tvätta.
Den har fått följa med varje dag och den har gått från svart till grå....
Riktigt så illa som bilden visar är det inte, här låg solen på så det var svårt att få till färgen korrekt.
Men vet någon hur jag ska kunna tvätta denna Willvin väska?
Tvättmaskin, för hand eller hur ska jag få den ren igen?

hemma igen...

Nu är jag hemma igen från utgrävningen. Jag är trött, bränd av solen och myggbiten men nöjd. Återkommer med massor av bilder under morgondagen. Nu ska jag slappa med familjen och äta god Morsdags middag <3 tillagad av mellan dottern.


ja jag erkänner...

Ja jag erkänner innan någon annan i min familj gör det - ja jag har nog f*n resfeber. Just nu springer jag runt här hemma som en yr höna och svamlar om vad jag ska packa. Men du har väl skrivit ner allt svarar familjen, JA klart jag har men tänk om jag glömmer något... Eller packar ner något helt onödigt. Ska man t.ex ha med sig sin morgonrock liksom, alltså jag vet inte. Jag vet bara att jag måste ha kläder som fungerar i ALLA väder, varma kläder, kalla kläder, regnkläder ja men ni förstår. Och så har jag dator + laddare, kamera + laddare, mobil + laddare m.m. så halva väskan är full med tekniska prylar just nu. Men om jag glömmer något så kan jag ju faktiskt handla där, det är ju inte så att vi ska ut i urskogen. Vi ska till Nyköping och jag tror nog att det kanske finns en risk att det finns affärer även där - hihihi. Eller vad tror ni?

Men nej nu stänger jag väskan och bär ut den i hallen och sen slänger jag mig i soffan och sätter på en film.


och ni får kika på lite backsippor.

Jag kommer försöka blogga varje dag med uppdateringar om hur utgrävningen fortlöper men jag kommer nog inte kunna komma in och kommentera hos er så ofta.
Men det märker jag, det beror på hur uppkopplingen är och hur trött jag är...

snart bär det iväg...

På fredag åker vi. Till den hyrda stugan och den arkeologiska utgrävningen. Som jag väntat och längtat efter detta och nu är dagen snart här. Sen när vi väl är där så lär väl dagarna flyga förbi och så sitter jag här hemma igen, lite snopen över att allt är slut.

Idag kollade jag vädret de kommande 10 dagarna och det ser ut som om vi kommer få regn under några dagar. Jaha blir till att köpa gummistövlar och regnkläder alltså - jag hade i min enfald hoppats på att slippa göra det.

Södertörns Högskolas hemsida så kommer vi (elever och lärare)att uppdatera med vad som händer vid utgrävningen varje dag. Ni kan kika in där om ni vill - HÄR. Jag kommer även försöka blogga varje dag/kväll - men jag vet inte än hur uppkoppling och så fungerar där borta.


bilderna har jag lånat från Södertörn Högskolas hemsida.
På bilden ser man utgrävningsplatsen och vissa av de fynd som gjordes vid den första lilla utgrävningen som gjordes redan 2007.


aldrig har jag väl...

...blivit så glad över fjällande fötter. Nu har det börjat fjälla lite lite under fötterna. Men imorse efter att jag hade badat så filade jag fötterna och då lossnade det mycket, så baby-foot har nog gjort nytta iaf. Fast jag trodde och hade sett bilder på att det fjällade så himla mycket, så jag trodde inte riktigt mitt hjälpte. Men nu kanske jag snart har lena fina fötter...


grattis till mina svärföräldrar...

Idag säger jag Grattis till mina älskade svärföräldrar.
Idag firar dom sin bröllopsdag -
och dom har vart gifta i 48 år.

Tänk er gifta i 48 år det är helt underbart.
Det är längre än vad jag är gammal.


Här är mina fina svärföräldrar <3

nej inte idag heller...

Nej inte idag heller!
Jag fjällar ingenting under fötterna efter min baby-foot behandling.
Lite lite mjukare har jag kanske blivit men jag är fortfarande torr och lite hård om hälarna.
Kanske borde jag testa en omgång till?
Ja jag vet faktiskt inte....


Ja jag har mejlat Myza, som är dom jag köpte det ifrån.
Jag ska höra av mig igen om drygt en vecka om inget hänt tills dess.

tog en tavegyl igår....

Igår kväll tog jag en Tavegyl mot klådan, ville testa igen och se.
Och visst blev jag av med klådan - sov riktigt bra i natt.
Men så är jag så där trött idag.
Så idag sover jag nästan hela dagen.
Jag blir som *dagen-efter* när jag tar Tavegyl....


Och ja - jag längtar til värmen och solen...

jag hoppas ni förstår...

Jag dömmer ingen i mitt förra inlägg.
Jag förklarar varför jag inte bloggar så mycket om mina barn.
Jag hoppas ni förstår det.

De flesta av oss (med barn) som bloggar är vuxna
och vi gör våra egna val här i livet....

det här att gnälla...

Jag har lite funderingar på det här att gnälla. Jag är medlem på en FB sida där vi skriver om Vintersol Teneriffa. Jag har haft förmånen (om man kan skriva så) att få åka dit en gång och har nu sökt ny resa till hösten. Min reumatism behöver dessa vårdresor och det är absolut ingen semester när man är där. Det är hård träning varje vardag och sedan ska man helst träna efter sitt egna program på helgen och efter 4 veckor på Vintersol (eller annan utlandsvårds anläggning - jag har varit på ytterligare två anläggningar) så har jag byggt upp min kropp så den mår riktigt bra i säkert upp till ett halvår.

För er som inte vet så har jag en reumatisk sjukdom, eller egentligen två. Jag har Psoriasisartrit och Bechterew vilket medför att jag har smärtor i kroppen dygnet runt även på natten - jag vaknar flera gånger per natt eftersom det gör ont att ligga för länge på samma punkt.

Men eftersom jag har dessa sjukdomar så har jag fått förmånen att söka utlandsvård genom min reumatolog och detta har jag fått beviljat 3 gånger på ca: 10 år. Man får detta beviljat via sitt landsting och man betalar samma summa som om man var inlagd på sjukhus här hemma i Sverige. Nu skulle ju jag hellre slippa ha mina sjukdomar och min värk än att åka på dessa resor men eftersom jag nu är sjuk så behöver jag åka på dessa resor ibland.

Men åter till denna FB grupp. Igår gick det diskussioner om ifall inte chefen för Vintersol har för mycket betalt, att lokalerna är slitna m.m. Och jag bara kände: Vad f*n måste det alltid gnällas! Chefer har väl (nästan) alltid ganska bra betalt och det är väl en stor fördel just för cheferna. Och ja visst skulle det behöva rustas upp men detta görs också fortlöpande - men kanske inte i så snabb takt som vissa anser att det borde. Och då när jag läste denna tråd så började jag fundera på det här med att gnälla. Jag är en sådan person som ofta "gillar läget" - det ska ganska mycket till för att jag ska gnälla. Kanske är det så att jag ofta "gillar läget" just för att jag är "handikappad" och har nog av det onda i kroppen dygnet runt - detta kanske gör att jag ofta försöker se ljusglimtarna i livet på ett annat sätt än vad ICKE sjuka kanske gör (de mest negativa kommentarerna i denna FB tråd var skrivna av en anhörig till en sjuk och alltså inte någon sjuk själv). Ja det är en fundering som jag har iaf...

Jag har skrivit lite om min senaste vistelse som jag hade på Vintersol våren 2010, om ni vill kan ni gå in och läsa HÄR.


Träning i bassäng och på land och jag som inte ville vara med på bild...

real-life hos Yohanna...

Nu är det dags för real-life hos Yohanna igen...

Temat för veckan är FÅFÄNGA!


- Är ni överens med ert utseende?
Nej det kan jag ju inte skryta med. Läs bara här när jag bekänner mig som en tjockis.

- Bryr ni er egentligen?
Ja tyvärr så gör jag nog det allt för mycket. För mycket för mitt eget bästa, så mycket att jag kan bli deprimerad faktiskt.

- Är det viktigt att vara snygg?
Både JA och NEJ. Det beror på vad "att vara snygg" innefattar. Jag skulle önska att jag var helt nöjd med hur jag ser ut nu, men tyvärr gör jag inte det och eftersom jag inte är nöjd så är det svårt att KÄNNA sig snygg även om man är snygg kanske i andras ögon. Är man sen inte snygg i sina egna ögon så blir det i alla fall fel...

- Och sticker det lite i er fåfänga också ibland?
Ja ofta! Ja jag vill gå ner i vikt, jag skulle till och med kunna tänka mig en magsäcksoperation och vem vet det kanske är på gång - mer om det en annan gång. Jag skulle gärna göra något åt de "urammade" brösten och den "efter gravid" hängande magen - det sticker jag inte undan med. Så ja jag är fåfäng - mer än vad jag egentligen vill vara. Och JA jag skulle gärna vilja vara så där snygg så att andra vänder sig om för att beundra mig - vem skulle inte vilja vara så snygg ;) hihihi.

Jag älskar mina tre döttrar över allt annat och jag anser att det ska få synas på en kropp efter graviditeter och amningar. Min kropp har kunnat bära dessa tre underbara döttrar och det är jag enormt tacksam och stolt över!

Men jag skulle gärna tappa 20-30 kilo i vikt och lyfta brösten lite... Men jag vägrar att gömma mig i vassen om somrarna - vill jag bada så gör jag det även med övervikt och inte tipptopp kropp! Och i bikini - faktiskt! Det kanske man inte tror om mig när jag skriver mina bekännelser om vikten men jag skulle aldrig gömma mig på en badstrand eller strunta i att bada med mina döttrar bara för att jag är tjock!

Läs fler real-life här hos Yohanna...


Men visst så här ser jag gärna ut igen - detta var sommaren 1992. 19 år gammal var jag - skulle precis fylla 20 och jag träffade min älskade man då den sommaren. Och JA vi är fortfarande gifta :)

är så trött idag...

Jag kom hem från jobbet vid 13-tiden och däckade nästan direkt i soffan och sov säkert 2 timmar. Var sen trött fram tills nyligen - hade vid 19-tiden kunnat gå och sova för natten men nu kom lite ork tillbaka. Tyckte det var lite konstigt först att jag var så trött, jag har ju bara jobbat två dagar. Men så slog det mig - jag jobbade till 21 igår och började 07 imorse - gick alltså upp 05.45 imorse så det är väl inte så konstigt att jag är trött då. Funderade i eftermiddags på hur jag ska klara av 9 dagars arkeologisk utgrävning men kom på att det lär ju gå - jag behöver ju i alla fall inte gå upp 05.45 då....

Gick i alla fall ut med två boende idag på promenad. Det var ju så härligt väder.
Och alla behöver vi få komma ut och känna på våren.
Jag och en av de boende plockade blommor så hon fick en egenhändigt plockad bukett på sängbordet - det gjorde henne så lycklig.
Tänk så lite man behöver göra för att någon annan ska kunna få må bra och bli lycklig...


jag är besviken...

bloggminglet så köpte jag en "Baby-foot"
och för fem dagar sedan använde jag dom.
(jag vet att det står 5-7 dagar, men något borde väl hänt nu tycker jag).

2 timmar hade jag dom på fötterna och jag gjorde precis som det stod att man
skulle göra före och efter användningen.
Men ingenting har hänt!
Jag fjällar inte ens under fötterna.
Jag är så besviken!
Fick jag kanske ett par som var utan verksamt ämne undrar jag?

Tur i oturen så var den lite billigare i alla fall under bloggminglet....


ritläxan avklarad...

Nu har jag gjort min ritläxa.
Inget speciellt egentligen.

Bara att rita av konturerna och få in "rätt" mått.
En "ruta" som man ritar av/gräver ut är 1*1 meter.
och vi skulle rita den i 1:20, så 1 dm blir 5 mm på pappret.
Så jag fick mäta bordet, stolen, tallriken, besticken m.m.
och sedan bara föra över konturerna på millimeter pappret.


Detta är min ritning - den får duga.
Är lite som när man ska planera ommöblering eller när man ska flytta in i nytt.
När man ritar in möbler utifrån dörrar, fönster och väggar...

tävling hos Larsens liv...

Jag tävlar hos Larsens liv om ett paket från Scand Choco.


Cati Cup Green skulle jag vilja vinna.

En sådan här smart och snygg mugg skulle passa mycket bra när jag sen ska arbeta som arkeolog.
Att kunna ha varmt thé i en snygg mugg när man arbetar ute skulle vara ren lyx.

Jag tävlar även om en navelpiercing hos Larsens liv.
Den piercingen skulle jag om jag vann vilja ge till någon av mina döttrar.Titta in hos Larsens liv om du också vill tävla.

läxa: ritövning...

Vi har som läxa inför utgrävningen att rita av en del av vårt köksbord.
1*1 meter ska vi rita av och föra över på speciellt millimeterpapper.
Jag ska försöka göra min hemuppgift imorgon för sen ska jag jobba i helgen.Jag ska föra över vår måltid från idag tänkte jag på millimeterpappret.
tallrikar, bestick, syltburkar m.m.
och så ska det vara en förklarande text på det jag ritar av.
Måttbandet visar på ett ungefär hur mycket en meter är åt vardera håll (mest en hjälp för mig).
Kanske får ni se resultatet imorgon  - kanske inte...

middagsidéerna tryter...

Ja när middagsidéerna tryter så kan man ju alltid göra våfflor.


blev riktigt gott.

Och sen måste jag komma ihåg att köpa blomjord i helgen.
Våra gurkplantor växer oss snart ut ur huset och de behöver få ny jord och större kruka...


när livet är kaos...

Vad gör man när livet är kaos?
När vardagslivet inte fungerar optimalt?
När man tappar bort varandra i allt detta och bara är trött och ledsen?
Måste få hjälp nu!
Direkt, helst idag!

Måste vara kryptisk men skulle helst bara vilja skrika rakt ut av frustration, trötthet och sorg.


Gamla Stan - jag älskar den stadsdelen.

nu närmar det sig...

Nu närmar sig slutet av terminen och sommarjobb är inbokat. Nästa fredag - 18:e maj - åker jag och mina kurskamrater iväg på utgrävning i Nyköping. En Medeltida Kastal ska vi gräva i. 10 dagar kommer vi vara borta och gräva och jag ska ta med kamera och dator så uppdateringar kommer ni att få om ni vill ha. Bilder kanske på utgrävningens gång....

Sen har jag fått några sommarveckor inbokade nu som sommarjobb. 7-8 veckor kommer jag jobba på schema sen får jag nog försöka få lite fler timmar i juni i alla fall. Tyvärr kommer maj inte innefatta så många timmars jobb så junilönen kan bli skral men jag fick just reda på att när man går på schema under sommaren så blir man månadsanställd så jag borde få en halv lön i juni sa schemaläggaren. Hoppas verkligen det - det skulle underlätta något enormt.Just det, jag har fixat Instagram vet inte än hur man följer någon.
Någon av er som vet?
Jag heter Mizan39 (har jag för mig - återkommer om jag skrivit fel)...

utmanad av Emelie...

Jag antar Emelies utmaning...

5 bästa Hollywood-hunkarna enligt mig:
(alla bilder lånade från google)1 - Vin Disel


2 - Joel Kinnaman


3 - Mads Mikkelsen


4 - Wentworth Miller


5 - Amaury Nolasco

Första platsen är helt klart given att gå till Vin Disel - de andra är inte säkert att de verkligen kommer i den ordning jag nu skrev in den.
De fick komma in på listan efter hur de kom upp när jag sökte.

Men ja jag gillar nog BAD BOY stilen....

Vill du också anta utmaningen lämna då gärna en kommentar här hos mig och hos Emelie.

drinkbok till salu...

Som examensarbete har min äldsta dotter och hennes klasskompis komponerat ihop en drinkbok.

Alla recept är testade (av dem själva), fotade och designade av dem själva.
Vill ni köpa en, 200 kr + frakt = 224 kr,
så kan ni väl kika in hos min äldsta dotter och lämna en kommentar om att ni vill ha en.
Så får hon ta kontakt med er.
Absolut senast fredag måste hon veta hur många som vill beställa/köpa - för då ska de skickas iväg på en ny omgång tryckning.


alla foton i boken är tagen av min dotter och designen och layouten är fixad av klasskompisen och min dotter.
Provsmakat drinkrecepten har de gjort ihop :)


magnetkamera undersökning...

Idag gjorde min äldsta dotter en magnetkamera undersökning på höfter, bröstrygg, ländrygg, nacke och axlar - 1,5 timme tog det. Hon var helt otrolig hon gnällde inte en gång utan somnade nästan där inne i röret - kanske fördelen med att vara tonåring (man somnar typ vart som helst). Själv satt jag i samma rum rakt upp och ner på en stol och försökte läsa tidningar med hörselkåpor på öronen. Tyvärr får ni inga bilder eftersom vi inte fick ha med någon mobil eller dylikt in dit utan allt skulle låsas in i skåpet där hon bytte om.
Men 1,5 timme i en magnetkamera "tunnel" hade jag inte grejat utan lugnande, jag tycker sådant där är grymt otäckt, men hon fixade det utan problem. Hon genomled denna undersökning eftersom hon utreds för samma sorts reumatism som jag har....

Efter undersökningen så bestämde vi oss för att ta en promenad - det slutade med att vi gick från Odenplan till Slussen. En ganska rejäl promenad men jösses vad vi han prata om allt möjligt. Underbart!


Gränder i gamla Stan, Blommor som doftade underbart och militärövning.
Är det någon som vet vad det är för sorts blommor? dom doftade ljuvligt.

real-life hos Yohanna...

Nu kör vi en real-life hos Yohanna.

Vilket stjärntecken är du? Jag är Lejon

Tror du på horoskop och stjärntecknens inflytanden över våra liv? Ja till en viss del kanske.

Är du ett typiskt stjärntecken? Nja jag vet inte riktigt. Jag är även född förtidigt så hur räknas det då funderar jag. är man det stjärntecken man "föds" i eller är man kanske det stjärntecken man "borde fötts" i? Jag är i alla fall född i lejonet.

När jag var tonåring så fixade min mamma ett horoskop till mig som jag fortfarande har kvar och ja det stämmer till viss del skrämmande bra.

Stjärntecknet Lejonets egenskaper (hittat här)


"Lejonet är handlingskraftig och bestämd, trivs med uppmärksamhet och värdesätter kvalitet. I relationer är Lejonet varm och lojal. Att få ta emot eller ge andra uppskattning är viktigt för denna stolta och generösa karaktär. En smula fåfänga hör till bilden, likaså smak och stilkänsla. Lejonet föredrar traditionell uppvaktning och förväntar sig respekt.

Solen härskar över detta karismatiska eldtecken. På motsvarande sätt som solen är centrum i vårt solsystem blir ofta Lejonet en centralgestalt, både i sociala och yrkesmässiga sammanhang. Vi finner många präglade av Lejonets tecken på ledande, ansvarsfulla poster. God organisations- och planeringsförmåga är kännetecknande. Lejonet ställer höga krav, på sig själv och andra, och uppnår ofta goda resultat.

Lejonet trivs i glada och festliga sammanhang, gärna pompa och ståt. En kreativ natur som satsar till 100 procent när något ska presteras eller genomföras. Lejonet ogillar amatörmässighet och gör inga halvhjärtade insatser. Men samtidigt har denna kraftfulla ledarnatur, utrustad med viljestyrka och pondus, inga problem med att koppla av och njuta när tillfälle ges. Lejonet trivs lika bra i hängmattan som på toppen av karriärstegen.

Lyx och glamour, komfort och njutningar tilltalar denna livsnjutare. Men ett Lejon som inte får utlopp för sin kreativitet och sitt behov av uppmärksamhet, kan bli en aning styrande. Lejonet är principfast och viljestark. Trots behov av beröm och social stimulans har Lejonet stark integritet. En som kan ryta till när det behövs."

Ja det kanske stämmer. Nu ska jag leta upp det jag fick som tonåring så återkommer jag med vad som står där - det som stämmer.

fototriss...

Veckans fototriss har temat: så här ser det ut där jag är idag.
Ni får tre bilder från igår när jag var på äventyr -
det var så otroligt vacker natur och våren hade kommit långt.
Vi rörde oss runt Mälaren.


Åsa gravfält med skeppssättning - Strängnäs.


Naturen när den är som vackrast i vårt land.


backsippor - så vackra!

Det var min fototriss från gårdagens utflykt - vill ni se fler tolkningar av temat -
kika in på fototriss.
Kikar ni in här hos mig får ni se fler bilder från gårdagens utflykt.

exkursion med arkeologikursen....

Dagen har alltså gått i arkeologins tecken/fotspår.

Vi har vart runt och tittat på gravfält med skeppsättningar, Vårfruberga klosterruin, Sigurdsristningen vid Ramsundsberget, Stenby fornborg från mellersta järnåldern, äldre järnåldersgravfält och stensättningar/husgrunder.

Exkursionen har alltså främst hållit sig runt yngre och äldre järnåldern men även lite bronsåldern.

Ni får en bildbomb och imorgon kanske jag orkar skriva ner lite mer fakta om allt vi sett idag.


Gravfält med skeppssättning - alltså stenar i form av skepp runt gravarna.


Gravfält med gravhögar. I alla de små och stora högar ni ser finns det en eller flera gravar.Klosterruinen av Vårfruberga kloster på Fogdö. Ruin av ett Nunnekloster vilket man ser eftersom klostret ligger till norr om klosterkyrkan. Munkkloster har alltså tvärt om - klosterbyggnaderna till söder om klosterkyrkan.


Sigurdsristningen vid Ramsundsberget. En hel runristning på en berghäll, som en hällristning i runor. 


Stensättningar/husgrunder sk: "brobyhus" och äldre järnåldersgravfält med mittblocksgravar.
Naturen i vårt land är helt magisk. Särskilt så här på våren då allt börjar komma till liv ute i naturen.
Imorgon får ni kanske en arkeologilektion...
Som ni vet är de ljust grå orden klickbara länkar som gör att ni kommer vidare till andra intressanta sidor där ni kan läsa mer om det finns på bilderna.
utflykt i arkeologins tecken...

Snart bär det iväg på utflykt i arkeologins spår.
Hela dagen ska vi (jag och mina kurskamrater) åka runt och kika på arkeologiska lämningar.
Så nu hoppas jag att vädret klarnar upp snart.


i rabatten utanför huset så blommar snart tulpanerna...
Bilder på dagens utflykt kommer under kvällen.

utmaning från tjejmorsan...

Jag har fått en utmaning från tjejmorsan/Ewa - hon fick sin via Brassemamman...

Ewa har gett mig 8 frågor att besvara men jag tar ytterligare två frågor från de hon besvarade eftersom de frågorna var så roliga...

1. Vad gör dig lycklig? Helt klart gör min familj mig lycklig. Men jag är även lycklig att jag vågade påbörja min utbildning till Arkeolog - att jag vågade tro på mig själv och tog steget ut i det okända. Det gör mig stolt över mig själv och lycklig.

2. Vart går din drömresa? Jag älskar ju Spanien och då framför allt Teneriffa. Men andra drömresmål är: Mexiko, Cuba, Sydamerika och gärna Egypten igen (när de INTE är diktatur där längre) m.m.

3. Ditt bästa mormor/morfar - farmor/farfar minne? Jag har aldrig fått äran att träffa min morfar eftersom han gick bort långt innan jag föddes. Men jag var alltid hos min älskade mormor på sommarloven och även vissa helger och andra lov. Hennes trädgård var förtrollad tyckte jag när jag var barn, det fanns en speciell sten där som jag alltid lekte vid och där kunde jag leka en hel dag ensam. Även lyckan att få gå och plocka jordgubbar, plommon rabarber och liknande var obeskrivbar för en förortsunge som mig (jag är uppväxt i förorten Husby som ligger norr om Stockholm). Min farmor och farfar träffade jag också relativt ofta men mest bara någon dag varannan helg - då när jag var hos min pappa - så mina minnen från dom är inte lika starka som minnena från min älskade mormor.

4. Din snyggaste "gå bort klädsel"? När jag "går bort" så får mina efterlevande välja vad jag ska ha på mig... Nej förlåt skämt åt sido, jag går nästan aldrig bort så jag har inga favorit kläder för dessa få tillfällen.

5. Ditt bästa partyminne? Jag vet faktiskt inte riktigt. Det blev många partyn när jag var ung. Men det bästa minnet måste ju vara från partyt då jag träffade min blivande make.

6. Vilken är din favoritparfym? Jag gillar Puma den rosa. Men många parfymer eller dofter kan väcka minnen till liv. Atrix handkräm = min mormor, Anais Anais = min ungdoms parfym, motorolja = pappa, Fenjal classic = mamma m.m.

7. Har du en ungdomskärlek du aldrig glömmer? Ja det är väl klart att jag har ;) det har väl alla....

8. Hur och var bor du om 10 år? Jag tror att jag kommer bo kvar här i vår 5:a i Farsta och att vi kommer ha inrett ett rum som datorrum och sedan ett eller kanske två rum till gäst/barnbarnsrum - beroende på om alla tre barnen har flyttat ut då.

9. Vad är den största förändringen i ditt liv? Mina barn är den absolut största förändringen i mitt liv. Utan mina barn och min man vore jag inte jag. Men även mina utbildningar som jag har läst och som jag nu läser, mina olika arbeten i livet har också gjort mig till den jag är. Egentligen betyder ju allt som händer i livet mycket eftersom det formar oss till dom vi är nu...

10. Det bästa med att blogga? Alla nya "vänner" man hittar och att jag får utlopp för att få skriva av mig.

Som ni redan vet är de ljust grå orden länkar, så klicka på dom och ni kommer vidare till inlägg som bättre förklarar vad jag menar!

Jag skickar utmaningen vidare till: Yohanna i Las Palmas, Bigmarlin, Soffie69, Ninni. Svara på de 10 frågorna som jag har svarat på eller hitta på egna frågor. Kommentera gärna här om du sedan gjort utmaningen så jag kan läsa era svar.


Här har ni min älskade familj - alla är vi lite halvgalna ;)

läser bok och svarar på mejl...

Idag har jag nästan bara legat på soffan och läst bok och så har jag haft mejlkontakt med hotellchefen på Rica Talk hotell Älvsjö.

Boken heter "Den glömda trädgården" av: Kate Morton och den är helt underbar. Den handlar om tre generationer kvinnor vars liv vävs samman genom släktskap - eller inte - det vet man inte riktigt än.


boken jag läser just nu

Angående hotellchefen så - nej vi har väl inte riktigt blivit överens - än. Vad det handlar om går att läsa här hos mig och här hos Ewa.  Återkommer.

äntligen hemma...

Dagen började tidigt med ett läkarbesök hos min reumatolog där det slutade med att jag fick två sprutor kortison - en i varje höft. För fy attan vad ont jag har i höfterna och sedan strålar det ner i låren och när hon klämde så hoppade jag högt av smärta, så ja det fick bli kortisonsprutor på det. Faktiskt lite jobbigt att sen vara i skolan hela dagen och inte kunna lägga sig och vila. Men det gick och det var inget som skulle skada sa reumatologen. Hon sprutade inte in kortisonet i leden utan i muskeln och runt muskelfästena så det gjorde absolut ingenting om jag gick och belastade höfterna idag enligt henne. men nu är jag helt slut i höfterna och bedövningen som medföljer sprutan har släppt så nu spänner kortisonet en aning. Men jag vet ju att det blir bättre om ett dygn eller två - om hon har träffat rätt vilket jag faktiskt tror hon gjort - eller ja det kändes som det i alla fall.

Men ja skolan en hel lång dag. Först genomgång av grupparbetet och lunch, sedan redovisning och den gick riktigt bra. Vi i min grupp var riktigt nöjda med vår insats. Sen hade vi "håltimme" i närmare 3 timmar så vi han bli riktigt less och vi han äta middag - så lunch och middag i skolan på en och samma dag det är bra jobbat.

På kvällen nu hade vi en superbra genomgång om den kommande utgrävningen. Åh det ska bli så jäkla roligt! Nu ser jag verkligen fram emot detta. Mer detaljer får ni imorgon när jag har orkat läsa in mig på allt och lyckas få ner det här också. Återkommer. Nu blir det soffan med en mugg thé och något tv-program.

Jo just det, hotellchefen för Rica Talk hotell har hört av sig angående "frukostmarodörerna"och jag har nu mejlat honom. Får se om det kommer något svar imorgon...


Tänk att jag aldrig har tänkt på alla olika figurer som finns runt om "bögringen"/"spottkoppen" på
T-centralen. Såg dom för första gången i lördags när jag väntade på ett gäng bloggvänner.

idag blir en lång dag...

Dagen börjar med ett läkarbesök hos min reumatolog, nu får jag väl veta om mitt D-vitamin har ökat. Det var ju super lågt för 3 månader sedan.

Sen ska jag iväg till skolan och möta upp några kurskamrater som jag har ett grupparbete med, vi ska gå igenom dagens redovisning. Så ja sen blir det redovisning av grupparbetet och efter de 3 timmar som vi har på oss alla grupper får vi "håltimme" 2 timmar tills nästa delkurs börjar. Ikväll börjar nämligen delkursen som ska leda oss fram till den arkeologiska utgrävningen nu i slutet av maj och de som läser arkeologi B på kvällstid ska vara med och gräva - så därför börjar vår nya delkurs ikväll. Så att vi - dag- och kvällskursarna - får samma information om vad som ska hända när vi ska gräva.

Så ikväll är jag väl hemma till 20.00 om jag har tur och bussarna går som det är tänkt. Då ska jag knåpa ihop ett inlägg om hur redovisningen gick och kanske vet jag lite mer om utgrävningen då.


en tjockis bekännelse...

Ja jag är en tjockis!
Och jag gillar det INTE.
Min bild av mig själv stämmer inte överens med bilden jag ser när jag tittar mig själv i spegeln eller som nu, när det kommer upp några foton lite då och då där jag är med.
Usch jag avskyr att se den där tjockisen som är jag!

Som tjockis är jag inte mig själv, jag blir en tyst inbunden kvinna som inte vågar och vill visa upp mig. Jag vill inte ta upp extra plats eftersom jag redan tar så stor plats. Karaoke skulle jag aldrig som tjockis ens komma på tanken att ställa upp på inte heller att dansa eller att offentligt försöka mig på Zumba. Att fråga om andra bloggare vill fotas med mig vågar och vill jag inte - för jag vill inte synas på foto och jag tror inte att andra vill synas med mig. Usch så hemskt detta låter - men ja precis så är det. Detta är min sanning om mig själv. Och den gör ont.

Varje gång jag som tjockis äter så känns det som om jag blir iakttagen. Ja men det är klart att HON är tjock, HON som äter så mycket och som äter det där - så tror jag att ALLA tänker när de ser mig äta. Och så äter jag lite till - i min ensamhet - för att trösta mig! Jag hatar att vara tjock men har fastnat här i tjockisvärlden. Jag vet inte hur jag ska ta mig ut. Ja men ät mindre och bättre mat då - tänker nog många nu. Ja visst skulle jag kunna äta mindre och bättre mat - men det är inte så lätt. Livet och ätandet är inte så lätt. Som en osäker kvinna med noll självförtroende så är det inte så lätt att "bara" ta tag i sitt ätande och äta mindre och bättre - det finns så mycket under ytan som INGEN vet om. Det finns så många sorger som gömmer sig under all denna vikt och nej livet blir inte lättare bara för att man är smal, men för mig skulle många saker förändras och bli lättare om jag blev smal (eller iaf mindre än jag är nu).

Ja där fick ni min tjockisbekännelse....

frukostmarodörerna på hotellet...

Ja hur ska man börja, hur ska man kunna få ner detta så att det låter rätt och riktigt? Hur ska jag formulera mig så att ni förstår? Knepigt blir det, men jag försöker.

Hotellfrukost - en sak man/jag längtar efter när jag väl bor på hotell. Trötta och lite slitna så går vi, Ewa och jag, ner till frukostmatsalen och möts direkt av ett stort kaos. Det är fullt överallt - alla platser är upptagna och ingen hotellpersonal syns till som kan vara behjälpliga med extra stolar eller liknande. Vi lyckas till slut att krångla oss längst in i matsalen där det faktiskt - döm om vår förvåning - finns lediga platser vid ett bord så vi sätter oss så klart där. Men får direkt höra att dessa platser är "bokade", hela bordet är "bokat" och de andra kommer "snart" - säger två stackars barn som sitter vid detta stora bord själva. Jaja säger vi, vi ska bara äta lite snabbt så går vi sen. Då dyker pappan i familjen upp och han blir så förbannad över att vi sitter där - på hans "bokade" platser. Han ska minsann sitta där med hela sin familj/släkt för de träffas minsann aldrig och nu ska dom äntligen få äta frukost ihop. Men hans familj/släkt har inte kommit än så vi sitter kvar, lite sura men bestämda över att vi faktiskt också måste få äta frukost sittande. Pappan börjar nu ringa från sin mobil för att kontrollera när hans familj/släkt ska komma och vi hör då att de kommer från mässan (som inhyste Jehovasvittnen denna helg) och alltså inte ens är gäster på hotellet.

Här måste jag göra ett inlägg riktat mot hotellet Rica Talk hotell - hur kan det komma sig att ni som hotell tar in betalande frukostgäster (utifrån) när inte ens era egna hotellgäster får ordentlig plats? Är det inte hotellets gäster som först och främst ska få ordentlig plats vid sin frukost? Borde det inte vara så att man tar in betalande frukostgäster utifrån (för vi hotellgäster har också faktiskt betalt för vår frukost) vid mån av plats? Detta förstörde faktiskt avslutet på ett riktigt trevligt dygn.

Men vi återgår till frukostmarodörerna. Pappan lägger på och säger till mig att dom andra kommer nu, dom står och betalar, så ni måste flytta på er det här är vårt bord - vi betalar faktiskt för vår frukost och vi träffar aldrig varandra. Vi betalar också för vår frukost svarar jag och ja vi träffar inte heller varandra så ofta, så nej vi sitter kvar. Under dessa utspel från pappans sida så är vi, Ewa och jag, aldrig tillsammans vid bordet, vi är och hämtar frukost och kaffe i omgångar - för att slippa behöva bli av med våra platser. Så denna pappa skäller bara på oss en och en, när vi sitter där båda två säger han inte ett knyst utan blänger bara på oss. Men våra bloggvänner vid bordet bakom hör denna diskussion som vi för så de säger till oss att vi kan ta våra stolar och sätta oss vid deras bord istället, dom kan dra ihop sig. Så det gör vi såklart. Vi tar våra stolar och byter bord och då får vi onda ögon kastade mot oss. Vi har ju tagit deras stolar!

Till saken hör också att Ewa har frågat personalen om man verkligen får "boka/hålla" ett helt bord och NEJ det får man inte! Här kan man ju kanske tycka att hotellets personal skulle kunna infinna sig och tala om detta för denna pappa men det gör de alltså inte. Utan det är vi som får framföra detta till pappan att man inte får boka plats och han blir då bara argare på oss för att vi ens lagt oss i detta med "hans" bord.

Under den resterande frukosten så försöker vi såklart ha trevligt men vi har brännande blickar och pekande fingrar emot oss hela tiden. Familjen/släkten som nu äntligen sitter vid samma bord (de fick nya stolar av personalen) sitter och blänger och pekar på oss hela frukosten igenom. Man kan ju som hotellgäst undra lite också varför det inte togs fram några extra stolar till oss - hotellets gäster - när det så uppenbart var helt överfullt i matsalen? Är det kanske så att de utifrån betalande gästerna är "viktigare" för hotellet än vad vi hotellgäster är?

Denna incidens gjorde att vi, Ewa och jag, helt tappade sugen på att äta en stor och härlig hotellfrukost. Vi nöjde oss med det som vi redan plockat ihop på vår tallrik och visst de enda som blir lidande utav detta är ju vi själva. Men ibland tappar man lusten att ens tillgodose sitt egna behov... (ni får inte ens en bild på frukosten - för det finns ingen).

Ja Martina - detta var min historia om frukostmarodörerna.
Ewa kommer nog upp med en egen snart - tror jag.

RSS 2.0