alla djuren som strosade runt där vi bodde.

Stugan vi hyrde vid Stigtomta låg så himla vackert.
De som hyrde ut hade en bondgård med kor och kalvar, höns och tuppar, pärlhöns, hästar, får och lamm, katter och hundar och bin.
De sålde ägg och honung - vilket jag helt missade att köpa med mig hem.
Det blev inte mycket ledigt nämligen, när vi hade grävt klart för dagen orkade vi nästan bara fixa mat och äta sen slappade vi vid grillplatsen ett tag innan vi gick och sov.
Men det var så underbart att stiga upp tidigt (jag var ofta först uppe och satte igång kaffet) på morgonen och titta ut och få se fåren och lammen beta precis utanför huset och hästarna som gick lösa runt vårt hus.
Så himla mysigt.


ett av lammen var "flasklamm" och det skuttade fram till oss direkt bara vi kom i närheten av hagen.


hästar, tuppar, lamm och kor hör inte till vanligheten att jag ser om morgnarna i alla fall.


hästarna var verkligen väldigt vackra och väldigt lugna och fina.


Martina var det den här bilden som du gillade så mycket?
Som du tyckte var Nangijala lik?


dessa djur fanns vid ett järnåldersgravfält som vi besökte.
Jag gillade inte riktigt att gå förbi alla de där korna/tjurkalvarna/fjolårskalvarna (eller vad de nu heter).
När vi kom och skulle gå förbi så ställde sig alla tjurkalvar/fjolårskalvar upp och studerades oss noga.
Usch det var mindre trevligt.
utgrävning/kilakastalen | | 7 kommentarer |

snart sommarlov...

Ikväll har jag min sista lektion för den här terminen sen börjar mitt sommarlov. Sommarlovet som kommer att gå åt till att arbeta, men jag börjar gå på schema först den 11 juni så jag tänkte försöka hinna bara göra ingenting nu ett tag. Antagligen kommer jag ta något/några pass om det behövs efter plånboken gärna vill att jag gör det.
Men det känns så skönt att skolan är slut för denna termin och att jag efter ikväll har lyckats ta hela 120 HP. Det trodde jag aldrig jag skulle lyckats med, då för två år sedan när jag började plugga. Nu är jag till och med sugen på att plugga på master/magister nivå i arkeologi - och nej det trodde jag inte heller att jag skulle vilja/kunna göra då när jag väldigt nervöst skickade in min ansökan till Södertörns högskola för 2,5 år sedan. Tänk vad livet kan ändras bara man vågar ta steget....


denna skönhet hittade en kurskamrat till mig. En Marlek!
Den är helt gjord i lera och har formats till denna fantastiska form under inlandsisen. Dessa marlekar använde man förr som amuletter eftersom man ansåg att dessa ovanliga ting måste innehålla någon sorts magi.
Och ja jag förstår dom verkligen. Denna marlek var helt slät och underbart fin och hittades mitt i husgrunder, därför tror man att denna har använts som en amulett.
arkeologi | | 6 kommentarer |

utgrävning del:2...

Min berättelse från utgrävningen fortsätter. Jag och en av mina kurskamrater flyttade mellan tre olika schakt och ja vi var de enda som gjorde så - men vi ville testa så mycket som möjligt. Varför nöja sig med ett schakt när det finns fyra tänkte vi. Så vi började i schakt D gick sen till schakt A och slutade arbetet i schakt C. Så nu har vi provat gräva ut i slänt/backe med massor av stenar och annat svårt, en "dumphög" med fyllmassorna som fanns inuti Kastalen fram till restaureringen på 1940-talet och till sist var vi och grävde på byggnaden/huset. Klart man måste testa om man är ute som student.


allt ska ritas, mätas och fotas in.


några av fynden: en "tinningring", hästskosöm, gamla spikar, en medeltida bronsknapp m.m.


djurtänder grävde vi fram, från bl.a.: häst, ko och gris.
Jag grävde fram en av de två kotänder som hittades och jag trodde först att det var typ en barkbåt. Det såg precis ut som det, men eftersom jag visste att jag var nere på lager två - alltså 10 cm ner i marken så tänkte jag att det var bäst att fråga. Och jo det var en MÖJLIG kotand. Tester utvisar senare vilket djur den kom ifrån.
Alla djurtänder som vi hittade vittnar om att det funnits djur intill Kastalen och det kan ge en fingervisning om vilka sorts mat man ätit på Medeltiden.


det blev så hett. Efter lunch var det ibland nästan olidligt att sitta i solen, men eftersom grävandet var så roligt så glömde iaf jag av hettan (därav min bränna).


en av dagarna var det besöksdag. Det kom 40 personer från allmänheten för att kika på vad vi gjorde. Bara dagen innan hade en fotograf och en journalist vart och pratat med oss och fotat oss. Kanske var intresset därför lite större ute bland allmänheten.

Jag missade att köpa tidningen som utkom i lördags (tror jag det var) där vi var med, men kanske bor någon av er i Södermanland.
Skulle jag kanske kunna få köpa ett exemplar av Södermanlands lokaltidning via någon av er?
Skriv en kommentar i så fall så får ni min adress...utgrävning/kilakastalen | | En kommentar |
Upp