kom precis på en sak....

Jag kom precis på att det idag är den sista september...Men vart har alla dagarna tagit vägen? September har liksom bara rusat förbi!!!


Mårten Trotzigs gränd. Foto:jag

läkarbesök och stadsvandring...

Jag började morgonen med genomgång utav tentan, men det känns färdigt nu så jag vill inte gå in och ändra för mycket. Sen åkte jag till min reumatolog och hade det vanliga var 3:e månads besöket.

Efter det hade jag tänk se om jag kunde se några utgrävningar av kloster på Riddarholmen men tyvärr gick det inte att se något. På vissa ställen låg det som stora bitar säckväv, jag kan tänka mig att det kanske fanns fynd där under, men det är inget som jag går och lyfter på. Så istället tog jag en promenad i vår vackra huvudstad. Jag gick igenom Gamla stan mot Slussen upp för "sista styvens trappa" (fast dom heter inte så längre) och bort mot Klara kyrka. En promenad på ungefär 2 timmar, med många fotopauser. Sen tog jag tunnelbanan hem från Medborgarplatsen och mötte upp min kära mamma i Farsta centrum. Hon skulle läsa igenom min hemtenta. Hon tyckte att jag hade gjort ett mycket bra jobb med tentan, vissa små ändringar kom vi överens om så att språket flöt bättre. Så nu är tentan ivägskickad. Nu håller jag tummarna för att jag i alla fall ska bli godkänd på denna, min första hemtenta på Högskolenivå.

Gamla stan är full av vackra hus och gränder. Den smalaste gränden är"Mårten Trotzigs gränd", här kan man stå och sträcka ut armarna och man når utan problem båda husen och när man tittar uppåt så ser det ut som om husen nästan går ihop...

Jag la även en liten peng hos "Järnpojken" han är en liten fin staty på Finksakyrkans gård.Sen gick upp mot Klarakyrka...

alla foton är tagna av: mig

nej nu tror jag att jag är klar....

Inatt var jag upp och gjorde de sista ändringarna i tentan, strök lite och skrev till lite. Men nu måste jag nog sluta ändra, annars finns risken att jag sitter här med en helt annan tenta och måste göra om allt imorgon och det är inte riktigt läge för det. Jag känner mig ju nöjd, så varför pilla för mycket....

snart klar....

Idag har jag skrivit ner det sista på tentan, just nu känner jag mig ganska färdig med den. Jag ska kolla upp två små saker som jag vill kunna förklara lite bättre bara sen får det vara. Risken om jag pillar för mycket med den nu är att jag börjar radera och skriver om och så blir det bara fel istället. Idag har min älskade dotter hjälpt mig med korrekturläsningen, det är så bra när man kan få hjälp och imorgon så ska min kära mamma få läsa igenom den. Om även mamma tycker att språket och svaren är bra så kommer jag att skicka in tentan redan imorgon kväll. Vi har till på fredag kväll på oss men det skulle vara skönt att få iväg den. Eftersom risken annars finns att jag börjar pilla i texten och sen blir missnöjd. I och för sig finns det en risk i att skicka in den tidigare och det är att jag skulle kunna komma på en jättebra grej på fredagen som jag skulle velat ha med men att det då är försent. Ja det tål att tänkas på, få se imorgon kväll hur jag gör. Nu ska jag krypa ner i soffan en stund innan jag ska sova.

Mellandottern drog med mig på gymmet idag, så jag körde 1 timme där. 10 minuter crosstrainer, 20 minuter cykel och 20 minuter styrketräning. Sen gjorde jag pilatesbollövningarna och stretching.


foto:jag

present till mig själv...

Idag köpte jag en present till mig själv, bara för att det går så bra nu. Jag har länge letat efter en snygg termosmugg och idag hittade jag den. På Cervera, snygg enkel mugg med silikonlock 129 kr. Jag är nämligen så fruktansvärt trött på att behöva köpa kaffe i pappersmugg varje gång i skolan, dels sliter det på vår miljö och dels blir pappmuggen så otroligt het att hålla i, mina fingrar klarar inte det. Så nu kan jag fylla på min termosmugg istället, mycket bra tycker jag.


foto:jag

stenciler och böcker på Engelska....

Mardrömmen slog in, det är mycket litteratur på Engelska och det har jag hela livet bävat för, en av orsakerna till att jag inte har sökt högskola förut faktiskt. Jag har hela tiden tänkt att jag kommer inte fixa Engelskan på högskolan. Nu med facit i hand så är det svårt, jag tycker att det är jobbigt att läsa på engelska men jag fixar det i alla fall något så när, jag är inte helt "lost" när jag läser. I början var det jättesvårt att försöka läsa akademiska texter på engelska, men faktiskt så har jag märkt att det blir lite lättare, ord återkommer och jag ser nu snabbare vad texten verkligen handlar om, så det är väl ett stort framsteg. Nu ska jag återgå till mina engelska texter och göra klart den här hemtentan, 2 frågor kvar utav 11. Så just nu känns det ganska lugnt. På fredag ska hemtentan mailas in till läraren så jag har faktiskt 3 dagar på mig.


foto:jag

läget just nu....

Tentan går framåt! Just nu känns det ganska lugnt till och med.

Sitter och kollar lite på DN och hittar då en spännande artikel om att de just nu håller på att gräva fram 2 kloster i Gamla Stan i Stockholm. Så läckert. Så nu står jag i valet och kvalet, ska jag ta mig in dit och titta och låta tentan vila några timmar imorgon eller ska jag hoppas på att de håller på även i helgen så att jag kan åka in då. Tål att tänkas på.

Nu återgår jag till tentan. Jag råkade visst somna en stund när jag kom hem idag, i si så där 1,5 timme.


bild lånad från DN´s nätupplaga 28/9-10

lite larvigt stolt...

Just nu är jag lite larvigt stolt. Några av min klasskamrater har nämligen frågat mig om tentan via facebooks msn funktion. Känns ganska bra att dom ändå tror att jag kan svara, vilket jag faktiskt kunde också. I och för sig frågar dom säkert flera, men ändå.

självförtroendet går upp och ner....

Självförtroendet går upp och ner idag likt en hiss. Har suttit nästan hela dagen med hemtentan och vissa frågor fixar jag galant utan problem, så blomstrar självförtroendet. Sen kommer jag till en fråga som jag bara inte kan svara på, då sjunker självförtroendet lavindjupt. Det jag har mest problem med är frågorna som jag ska hitta svaren till i engelsk text. Alltså jag är verkligen kass på engelska. Men jag kommer igen, jag ska fixa detta. Får jag bara godkänt på första tentan så är jag överlycklig. Men jag kommer att bli gråhårig på kuppen.


dags att sätta igång igen då....

Kaffet är upphällt, ångesten ligger som en klump i magen och alla skolböcker är framlagda, nu är det dags att ta tag i hemtentan igen. Men ju längre in i tentan jag kommer desto svårare blir det. Just nu undrar jag verkligen vad jag har gett mig in på, det hade varit så mycket lättare om jag inte hade börjat plugga....men i och för sig också väldigt mycket tråkigare. Den här utbildningen har lyft mig på många sett, men just nu känner jag mig ganska låg och sänkt. Tänk om jag har missförstått allt och svarar helt uppåt väggarna fel på alla frågor. Också denna oro i magen som ligger som en klump i magtrakten och ihop med den låga självkänslan så gör det livet lite besvärligt. Jag tror alldeles för lite om mig själv....

Nej nu måste jag gaska upp mig och inse att det här är min absolut första hemtenta på högskolenivå som jag någonsin har gjort i mitt liv. Har jag nu missuppfattat allt så får jag väl göra om den sen... Men nu måste jag tro på mig själv och börja ta tag i frågorna istället. Så hej då så länge, jag återkommer senare idag...


foto: jag "jag ser ljuset i slutet av allén, kanske en symbolik med tentan"

hösten i bilder....

foton: jag

vi tog en tur till Farsta Gård...

Efter träning och pluggande så tog jag och mellandottern en promenad med kamerorna i högsta hugg. Vi var ute i drygt 1 timme och vi gick ganska mycket i skogen, det var så härligt. Vi har mycket mera natur och skog runt oss än vad man kan tro. Vi tog turen förbi vår fina Runsten också. Sen gick vi ner mot Farsta Gård som är en jätte fint bevarad gård från 1700-talet. Men man vet att människor bodde där långt tidigare. Det blev en promenad på ca; 3-4 km.


foto:jag Runsten i Farsta
"Tore och Sven läto resa stenen efter Vinjut, sin broder. Helgas son"


foto:jag  Farsta Gård.


Foto:jag. Ladan, Magasinet, Arbetar bostäder (tror jag det har varit) och gårdsplanen.

söndag är träningsdagen...

Idag fortsätter jag med hemtentan, jag kom 3 frågor igår. Men vi har hela veckan på oss och svaren ska vara relativt ingående och med egna ord, så det kommer att ta sin tid.

Idag ska jag och mellandottern i alla fall ner och träna. Kanske kör vi Yoga idag, kanske inte. Vi får se lite. Vi har nämligen prov/hemtenta båda två så vi kanske nöjer oss med "vanlig" träning idag.

Kanske lyckas jag även få in en promenad idag, ute i höstluften.

Uppdatering: Nu börjar kroppen må bra av sprutan igen. Klarade av att cykla 1,2 mil på 32 minuter. Körde sedan ett kort styrkepass och pilatesbollövningarna. Och stretching såklart. Nu plugga. Kanske blir det en promenad i eftermiddag.

hemtentan har påbörjats...

Nu är vi snart klara med den första "kursen" på 7,5 poäng, så nu är det dags för hemtenta. Denna har jag nu idag påbörjat och faktiskt redan besvarat 2 av 11 frågor. Så det är väl bara att fortsätta. Ju fortare jag har svarat på alla frågor ju snabbare kan jag sen sätta mig och få ned det till en snygg och bra och begriplig tenta.

Trevlig helg på er alla. Som ni säkert förstår kommer jag nog att vara lite osynlig under helgen, det gäller nog tyvärr era sidor också. Jag kikar säkert in och läser hos er men jag vet inte om jag har tid att kommentera hos alla.

forntidsstigen igen....

Ja så gick jag då forntidsstigen igen ute i Hallunda idag, mycket trevligt och mycket jobbigt. Vi gick en omvänd väg idag och vi stannade och tittade lite längre på varje sak. Läraren förklarade lite mera ingående om hur man kan se ute i naturen att det finns en gammal grav, ett stenröse m.m. Jag trodde att vi skulle vara många som hade kamera med oss idag men det var bara jag den här gången också. Herre gud tar folk inte kort? Eller är jag bloggtokig som fotar allt? Men vilken trevlig klass jag har hamnat i, det är underbart. Jag som ändå kom in drygt 3 veckor senare än alla andra känner mig ändå som en i gänget och alla är så lättpratade. Det kanske i och för sig handlar om att vi alla har liknande intressen? Men jag är så himla nöjd med mig själv att jag verkligen vågade ta steget och maila om den här utbildningen. Sen fick vi alla frågorna inför hemtentan också, så den ska jag börja kolla på imorgon har jag tänkt. Idag ska jag lägga bort allt som har med skola att göra och bara ha fredag och gärna se en film eller två. Men imorgon så börjar jag, 11 frågor var det och varje fråga ska ha ungefär ett svar på en halv A4 sida.

Ikväll blir det tacos och fredagsmys!


foto:jag. Stenröse i Hallunda


foto:jag. Hällristningar i Hallunda/ Fittja

föräldramöte på fryshuset...

Ja då har jag varit på det första "riktiga" föräldramötet på fryshuset. Jag trivs verkligen med att vi valde den skolan till yngsta dottern. Skolan är just nu väldigt liten, det är 2 st åk:6 klasser och 2 st åk:7 klasser, sammanlagt är dom 84 elever. Det känns lite tryggt och fint så där. Föräldramötet var bra men lite långt, vi höll på i över 2 timmar och det blir lite jobbigt att sitta still så länge. Jag fick kryp i benen och ont i rumpan och ryggen, men vad gör man inte liksom. Sen blev det lite sånt där tjafs om säkerhet till och från skolan m.m. saker som vi föräldrar har vetat om hela tiden men som vissa alltså börjar klaga på nu. Jag förstår inte riktigt varför faktiskt, våra barn är inte jätte små, dom fixar trafik och de har trafikvett (min dotter har det iaf), vi (föräldrar och barn) har själv sökt oss till den här skolan och vi visste redan innan hur resvägen skulle bli. Men det är väl så på föräldramöten att det alltid måste klagas på något. Sen var det tjafs om mobilanvändning, alltså från föräldrarnas sida, när väl lärarna fick en syl i vädret så framkommer det att mobiler är inget problem i skolan. Eleverna vet vad som gäller och håller sig till skolans regler, som faktiskt eleverna själva har varit med och utformat. Dom har verkligen satt upp mycket bra regler tyckte jag. Men dom återkommer jag till en annan dag. Men det känns bra att eleverna är så delaktiga i sin skola och sitt lärande att de faktiskt får utforma reglerna själva.

Men nog med gnäll. Vi har fått lära oss om deras nya datorer som dom ska få hem nästa vecka, vi har nu inloggningsuppgifter för att kunna kolla över nätet närvaro, frånvaro, läxor, prov m.m. Och musikprofilfröken har pratat lite.

Så på det hela taget var det ett bra möte. Nu ska jag gå och sova, för imorgon är det skola och promenad ute i Hallunda igen. Fast den här gången är det med en annan lärare och med min nya klass. Jag ska ta kameran med mig igen och den här gången tror jag faktiskt att vi kommer vara fler med kamera. Så sov gott, jag hör av mig efter vandringen imorgon.


foto:jag

lite roligheter så här en torsdagsmorgon...

1. Ta närmaste bok och slå upp sidan 18, rad 4 - vad står där?
- Tänk på: Klarar du fler 10 armhävningar på knä bör du testa att göra (har en hemmatränings bok liggande vid datorn)

2. Sträck ut din vänstra arm så långt du kan, vad rör du vid?

- En vägg

3. Vad var det senaste du såg på tv?

- Berg flyttar in på tv4

4. Utan att se efter, gissa vad klockan är:

- 9.00 (klockan var: 9.13)

5. Bortsett från datorn, vad hör du just nu?
- Kokar kaffe och rostar bröd, frukostdags.

6. När var du senast utomhus och vad gjorde du då?

- Igår, jag var på gymmet och tränade

7. Vad tittade du på innan du började svara på den här undersökningen?

- Min yngsta dotter som skulle gå till skolan, jag sa hej då i dörren

8. Vad har du på dig?

- mjukisbyxor, strumpor, bh och en stor tröja

9. Drömde du något inatt? I så fall - vad?

- Ja det gjorde jag säkert, men jag kommer faktiskt inte ihåg vad jag drömde

10. När skrattade du senast?

- Igår vid middagen

11. Vad finns på väggarna i rummet där du är nu?

- bokhyllor fulla med böcker och dvd-filmer

12. Har du sett något konstigt på sistone?

- Nej det tror jag inte

13. Vilken var den senaste film du såg?
- Alice i Underlandet (den nya)

14. Berätta något om dig själv som folk inte känner till.
- Jag började tjuvröka som 13-åring, jag tyckte att jag var väldigt tuff då. Men sen slutade jag att röka då jag väntade min första dotter, då var jag 20 år. Sen har jag feströkt, rökt på utlandsvårdsresor m.m. men aldrig börjat ordentligt igen i alla fall

15. Om du kunde förändra EN sak i världen, utan att ta hänsyn till politik och skuldkänslor, vad skulle det vara?
- Att alla barn fick en lycklig barndom

16. Tycker du om att dansa?
-Ja, om det är rätt musik

17. Skulle du någonsin överväga att bo utomlands?
- Ja absolut. Min dröm är ett hus i Spanien där min man och jag kan bo när vi är gamla och pensionärer. Så kan barnen och barnbarnen komma ner och vara hos oss i värmen

18. Vad vill du att Gud ska säga när du kommer till pärleporten?
- Oj det tog lång tid innan du kom ;)

Det här har jag "lånat" av Svorskan. Låna den ni också om ni vill :)

läxor kan väcka upp minnen...

Min äldsta dotter har en Engelskaläxa där hon ska nämna något barndomsminne som kan ha gjort henne till den hon är idag. Så vi började spåna lite hon och jag, jag drog till med att det största som hänt måste ju varit då hon blev storasyster, men vi spånar vidare.

Så kom jag ihåg när hon var runt 4 år och lyckades slå upp hakan så att vi fick åka till sjukhuset för att limma ihop det. Det var lite kalabalik innan vi kom iväg och i taxin till sjukhuset så hade hon en handduk under hakan som hon lyckades bloda igenom, detta tyckte hon så klart var otäckt, med allt blod. Sen får vi ganska snabbt träffa en läkare som inte tycker att det behöver sys eftersom sårkanterna visst redan hade börjat läka ihop, nej man ska istället limma ihop hakan. Ett lila lim kommer dom med och det ser väldigt spännande ut tycker dottern, ända tills de penslar på det och hon gallskriker. Då säger läkaren: Ja det kan svida lite ;)
Men i alla fall vi får ta en taxi och åka hem igen och i den taxin kan jag helt plötsligt inte betala med mitt kort, han har en gammal sorts terminal, så jag behöver komma till en bankomat. Problemet är att dottern har somnat så gott. Taxichauffören tycker att jag gott kan lämna henne i taxin medan jag går över gatan för att ta ut pengar, men jag vägrar, jag lämnar inte mitt barn i en taxi mitt i natten inne i stan med en taxichaufför som jag inte vet ett smack om. Så jag tar med mig dottern ut, har henne hängande över axeln och lyckas ändå med konststycket att ta ut pengar. När jag går tillbaka till taxin så glor chauffören på mig och han ser ut att tycka att jag är helt knäpp. Jaha, du litar inte på mig, säger han när jag placerat dottern ordentligt i bilstolen (som jag hade med hemifrån) och vi börjar åka. Nej, svarar jag och är sen tyst tills vi kommer hem.

Kan detta då ha gjort henne till den hon är idag, dottern? Ja på sett och vis så tror jag det. Visst, det kan tyckas att jag är en hönsmamma, en överbeskyddande mamma, men jag skulle aldrig lämna mitt barn i en osäker situation. Jag har ofta fått höra att jag är en överbeskyddande mamma, men jag är hellre det än en mamma som inte "bryr" sig om.
Eller som jag skrev till dottern på msn: "ja du har kanske en överbeskyddande mamma som alltid vill dig det bästa, som aldrig skulle kunna tänka sig att lämna dig i "farliga/osäkra" situationer." Och det är klart att det på något sett har format henne och hennes syskon. För jag skulle aldrig lämna dom i en sådan sist, i en situation som var osäker eller farlig.

träning...

Dottern drog med på träning idag, jag hade tänkt att gå igår men jag orkade bara inte. Det märks i kroppen att jag tog min spruta igår, idag orkade jag bara cykla 15 minuter och kom 5 km, sen ställde jag mig på löpbandet och promenerade i 15 minuter, ganska sakta gick det, kom drygt 1,2 km. Och nu har jag grymt ont i benen....

Jag hoppas att effekten utav sprutan har kickat in till imorgon så att jag får känna mig pigg igen. Det är så jobbigt att behöva må så här igen, jag som nästan har vant mig vid att ha mera ork och att ha lite mindre värk.

lite knepig lukt...

Det enda negativa som vi har upptäckt med Proactiv Clear Skin Protect är att vissa utav produkterna luktar lite konstigt. Ansiktsmasken luktar faktiskt riktigt illa, men den är skön och jag tror att den hjälper, även ansiktsvattnet luktar lite illa.
Men det är väldigt dryga produkter. Vi är 3 personer på dessa produkter (en beställd omgång ska räcka till 1 person i ca:2 månader) och vi har inte behövt använda mycket alls, det räcker med så lite av varje produkt att nu efter ca: 10 dagar har vi inte ens använt upp en tredjedel av innehållet i flaskorna.

känner mig lite smått "borta"...

Alltså idag känner jag mig lite "dagen efter" fast jag har inte haft någon "dagen före". Igår tog jag min Humira spruta och jag har märkt att jag dagen efter är väldigt trött och lite groggy. Idag sov jag till kl:11 och det var inte riktigt meningen, men jag ställde ingen väckarklocka igår och då blev det så här. Men jag blir hjälpt av den här sprutan, utan den hade jag aldrig klarat av att tex, cykla så mycket nere på gymmet, Yoga, plugga m.m. så den hjälper mig mycket, men just dagen efter blir jag så trött utav den. DEt finns säkert en mycket bra och enkel förklaring till det.

Jag hade tänkt att jag skulle ha åkt till Historiska museet idag, men jag får ta det en annan dag helt enkelt. Kanske imorgon eller till helgen. Jag vill se deras utställning om Sveriges historia genom tiderna, främst vill jag se utställningen om forntiden, men det beror främst på att det är det vi just nu läser om i skolan, men jag tror att hela utställningen är väldigt sevärd.

Nej nu måste jag få i mig kaffe och en smörgås så att jag blir lite människa igen.

tips....

Nu har min förtsa Goodiebag kommit i brevlådan. Där i låg en liten burk från NIvea, en liten burk från Lumelle och en liten provflaska med parfymen CK one. Så nu ska här testas.

Sen har vi, jag och döttrarna, nu testat Proactiv Clear Skin Program i drygt 1 vecka och vi är nöjda allihopa. Ansiktshuden blir ren och mjuk och jag har inte fått några utslag eller acne utav denna produkt. Jag brukar alltid få utslag eller acne utav rengöringsprodukter, men den här gången klarade jag mig alltså.

Uppdatering: alla ni som vill ha en egen Goodie bag, klicka er dit via min länk så kan ni också få en. Det kostar ingenting, det ända du måste göra är att ge feadback på de varor du får hem. (jag hoppas att ni läser även mitt andra inlägg från idag, det handlar om våran kulturhistoria)foto:jag

föreläsningen igår....

Igår hade vi en mycket bra föreläsning, igen. Alla föreläsningar och seminarium håller så otroligt hög klass och är så spännande och bra. Men igår var nog ändå den bästa, vi fick både se och hålla/känna på "saker" som är över 1500 år gamla. Det var ett mycket vackert halsband från 700-talet som har legat som en "offergåva" i en kvinnograv, gjort av glaskulor i olika kulörer. Sen fick vi känna på några porslinsskärvor från 500-talet som har grävts upp vid en boplats, mycket fint utsmyckat och sist men inte minst så fick vi hålla i en flintyxa. Jag tror att flintyxan var från 700-talet, men jag är inte helt säker där. Yxan var tungt och otroligt len och fin. Men jag glömde att fota av föremålen, så klantigt. Men under den här kursen så lär det komma fler tillfällen.

Vi har i Sverige ett stort antal uppgrävda föremål liggande i museikällare och ute vid Nackareservatet så förvaras det visst också en stor andel arkeologiska fynd. Mycket lite fynd visas upp på museum, de flesta uppgrävda fynden "göms" undan och arkiveras. Är det verkligen rätt? Ska vi gräva upp intressanta kulturskatter och sen inte låta alla ta del av detta? Vem tillhör kulturskatten kan man fråga sig. Är det museet som "äger" detta eller är det vi invånare/medborgare som äger dessa fynd? Är det rätt att förvara uppgrävda skelettdelar i en trång och mörk källare eller ska man kanske ombegrava vissa skelett? Detta diskuterade vi igår på lektionen. Och vi har absolut inga slutgiltiga svar, långt ifrån, men då jag fick reda på mängden uppgrävda fynd som "vi" (invånarna) aldrig kommer att få ta del av så början i alla fall jag att fundera. Är det rätt att göra så här? Hur skulle man kunna "sprida" kunskapen om alla dessa fynd till alla? Hur kan man använda dessa fynd för att lära ut om hur våra förfäder levde?

Visste ni tex, att silverskatten som grävdes upp i Vårby Gård år 1871 innehöll massor av silvermynt från Mellanöstern?  Eller att man tog för givet att skelettet man grävde upp 1939 var ett fynd av en man eftersom det fanns fiske- och jaktredskap nedlagda i graven, inte kunde en kvinna fiska och jaga? Idag vet vi att detta skelett tillhört en kvinna som levde för mer än 9000 år sedan. Hon var runt 40 år gammal då hon dog och hon har fött barn, detta kan man se utifrån skelettet.

Men hur många feltolkningar kan det ha gjorts? Och kan man tolka fynd från förr utefter hur vi idag tolkar saker och ting? Eller måste vi kanske ha ett mycket vidare synsett då vi tittar på saker från förr?


bilder på Bäckaskogskvinnan, som jag "lånat" från Historiska Museet´s hemsida.


men vart är vi på väg....

Nu så här efter valet så undrar jag, vad händer?

Unga, som inte ens fått rösta själva på grund av för låg ålder, bråkar på facebook för att de tycker olika, jag hoppas innerligt att det stannar där och att det inte blir värre. Vi ska väl ändå respektera att vi tycker olika. Och en tonåring ska väl inte behöva stå till svars för vad mamma eller pappa har röstat på i det här valet? Nej usch, det är läskigt faktiskt hur det har blivit. Tycker man inte "rätt" så är man ute i blåsväder som ung idag. Jag stöttar dom ungdomar som vågar stå för sin åsikt, men jag önskar att de är lite mer försiktiga, för deras egna skull. Just nu kan/får man inte "tycka" vad som helst, tycker man "fel" då ligger man risigt till. Skrämmande men sant.

jaha det var det....

Ja då var valet klart, alla röster är räknade (eller ja det finns väl förtidsröster som inte är räknade än men det hjälps nog inte) och vi har alltså fått en borgerlig regering igen. Detta har aldrig förut hänt i Sverige, detta är första gången som en borgerlig regering går till omval, ja jag skulle ljuga om jag sa att jag var glad över detta. Men tyvärr är det inget att göra något åt, Svenska folket har sagt sitt. Det var i alla fall ett valdeltagande på 81 % och det är bra (självklart vill man ha 100% men det kommer nog aldrig gå).

Och Sverigedemokraterna tog sig in i riksdagen med hela 5,7%. Ett rasistiskt parti säger vissa, ett nationalistiskt parti säger andra, jag vet allvarligt talat inte riktigt. Sverigedemokraterna är inte precis ett parti som jag har läst in mig på om jag säger så. Men vi får inte glömma att det är vi, Svenska folket, som har röstat in detta parti och jag tror att de främst ökade så mycket på grund av allt missnöje som finns ute bland folket. Många röstade nog på dom för att de är missnöjda med de andra partierna, ett dumt drag anser jag, men ändå är dom alltså nu inne i riksdagen.

Men Moderaterna fick inte en majoritetsregering så nu får vi se hur detta kommer bli. Vilka kommer dom att samarbeta med? Kommer Miljöpartiet att vilja samarbeta med Moderaterna? Kommer Sverigedemokraterna använda sig av sin vågmästarroll? Ja frågorna är många, svaren få. Vi får helt enkelt vänta och se. Och ja vi får ha en borgerlig regering i ytterligare 4 år, vad kommer att hända under dessa 4 år, det är frågan?

söndag betyder Yoga....

Mellandottern och jag har börjat gå på Yoga varje söndag eftermiddag. Först kör vi vårat "vanliga" gympass och efter det kör vi ett pass Yoga och det är så skönt. Man kunde ju tänka sig att man inte skulle orka med Yoga efteråt men det fungerar utmärkt bra faktiskt.

Jag märkte idag att jag har förbättrats med cyklingen på bara 2 veckor. För 2 veckor sedan cyklade jag 1 mil (10 km) på ca: 31 minuter, idag cyklade jag 1 mil på 25,5 minuter utan att superspurtcykla alltså, utan jag håller ungefär samma nivå på ork och puls som för 2 veckor sedan, fast jag har ökat motståndet faktiskt. För 2 veckor sedan hade jag 4 i motstånd, idag pendlade jag mellan 5 och 10 i motstånd, beroende på backe/terräng.

Yogan är verkligen superbra för mig och min onda kropp. När jag vaknar på morgnarna, varje morgon, så har jag sådan smärta i ryggen att jag bara inte kan ta djupa andetag. Jag andas endast ner till brösten då, efter ungefär 15 minuter uppe så kan jag börja andas djupt. Det här har ju med min reumatism att göra och jag tror att Yogan är jättebra för det här. Kanske ska jag försöka göra några yogaövningar på morgonen i sängen, kanske kan jag då få igång ryggen och andningen snabbare. Jag ska testa det imorgon faktiskt så får jag se. För under yogan så märker jag också att jag ju längre lektionen går ju djupare andetag tar jag och det blir som en strålande skön värme bak i ryggen utav vissa yogaövningar.

då har vi röstat, jag hoppas att ni också gjort det....

Ja nu har maken och jag varit och lagt vår röst, så nu är det väl bara att hålla tummarna. Vi får ha en liten valvaka här hemma ikväll och bänka oss framför tv:n. Vi röstar helt olika, så det kan bli en mycket spännande kväll här hemma.

Ända sedan jag första gången fick rösta så har jag röstat, varje gång. Jag går alltid iväg och röstar på valdagen, jag tycker att det hör till på något sett. Jag vill gärna klä upp mig lite och känna mig fin när jag ska gå och rösta, för att få rösta är en stor sak tycker jag. Det är min medborgerliga rättighet och skyldighet att gå och lägga MIN röst. Min röst är viktig, lika viktig som din och alla andras.

Jag brukar alltid gå ner och rösta efter lunch, vid 13 tiden ungefär och det har ALDRIG varit kö in i vallokalen, aldrig. Jag har alltid bara kunnat glida in och lägga min röst. Men döm om min förvåning när vi var ner idag, det var kö in i vallokalen och det var kö för att få ställa sig bakom valskynket för att få kunna lägga ner sin röst i kuvertet. Detta måste väl ändå betyda att valdeltagandet har ökat i år? Att soffliggarna är färre i år än andra valår? Jag hoppas verkligen att valdeltagandet har ökat markant i år och gärna slagit rekord. Att alla har förstått att deras röst är viktig.


bild: google

imorgon ska VI rösta....

Imorgon är det valdag och jag hoppas verkligen att ALLA som får rösta kommer att göra det också. Det är både en rättighet och skyldighet som vi har tycker jag.

Ni som har läst här ett tag kan nog räkna ut vart jag står i valet. Om ni har läst mina svar på frågorna som jag fick utav er så vet ni vart jag står. Jag tänker rösta för ett mer solidariskt samhälle.

En fundering som jag har, när man röstar på Alliansen så känns det som om man tänker mest på sig själv och sin egna plånbok, en ganska kortsiktig tankegång tycker jag. Inte tänker man på sjukskrivna, arbetslösa, handikappade m.m. Men tänker man på hur det skulle bli om man själv blev sjuk eller handikappad någon dag? Tänk så lätt det är att råka ut för en olycka, tex, en bilolycka som kanske gör dig förlamad och icke arbetsför, har man tänkt på hur det kommer att se ut i plånboken då? Eller om man skulle bli arbetslös, vad händer då? Eller om ens barn drabbas av en sjukdom och du måste vara hemma och vårda ett svårt sjukt barn, hur blir tillvaron då?

Jag tycker i och för sig att man får rösta på vad som helst, bara man röstar. För vi har ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet och vi får faktiskt tycka vad vi vill i vårat samhälle. Därför är det också helt upp till var och en hur den personen röstar. Men jag skulle verkligen önska att ALLA som är röstberättigade verkligen går och röstar imorgon, om man inte redan har förröstat. Så snälla ni, gå och rösta.


foto:jag

jag kommer vara upptagen hela helgen....

Jag ska läsa ut en Arkeologibok i helgen som är på Engelska. Alltså jag är superdålig på engelska, så jag kommer att vara upptagen hela helgen med detta. Föreläsningen är på måndag morgon kl:10.00 och då skulle det vara bra om jag hade lyckats komma igenom boken. Ni kan väl önska mig lycka till, så återkommer jag väl imorgon kanske med hur det går.


foto:jag

nej fredagsmys och sen sova...

Imorse var jag så galet trött när klockan ringde, jag fattade först inte att det var klockan som ringde. Det är visst jobbigt att plugga har jag märkt, men även galet roligt.

Idag var det föreläsning igen och nu är jag liksom packad med information och helt slut, igen. Så nu blir det fredagsmys och sen sova. Ingen väckarklocka imorgon.

Måste bara förklara, Änglatrumpeten i förra inlägget är inte min. Det är min älskade mamma och styvfar som har denna vackra blomma på sin kolonistugelott. Även blomman här under är deras.


foto:jag

helt slut...

Jag var ner och tränade idag igen, cyklade 1,3 mil på 35 minuter idag och körde sedan roddmaskin 5 minuter. Jag är helt slut nu känner jag, jag lär sova gott i natt.

Det här var 3:e passet den här veckan som vi var ner på gymmet de stora döttrarna och jag. Sammanlagt har jag under dessa 3 pass cyklat 3 mil ungefär och vi har lovat varandra att det ska bli minst 1 pass till den här veckan, kanske 2. Sen brukar jag alltid köra mitt pilatesbollprogram nere på gymmet också, det är på ungefär 10 minuter men idag gör jag det nu hemma framför tv:n.

Sov gott alla bloggvänner.


foto:jag.

jag ska bara, sa Alfons Åberg....

Jag tror att jag fick höra för många Alfons Åberg sagor som barn. Jag har nämligen en stor tendens till att tänka: jag ska bara...innan jag sätter igång med något.

Idag ska jag läsa en bok inför föreläsningen imorgon, men jag har redan hunnit: sätta igång en tvätt, köra en diskmaskin, fylla i en hälsodeklarations undersökning som jag fått i brevlådan, packat Tradera varor. Nu måste jag sätta mig och läsa, jag ska bara....


bild: google

uppdatering angående våra morgnar....

Tack för era tips och uppmuntrande ord angående mitt inlägg om våra morgnar här hemma. Nu har vi börjat göra så här att jag faktiskt ligger kvar och sover dom morgnar som jag inte behöver ge mig iväg. Då slipper vi tjata och gnälla och skälla på varandra på morgnarna. Jag slipper gå upp för tidigt och dom slipper min tjuriga uppsyn, så vi vinner allihopa på detta. Nu får alla ta sitt eget ansvar med att äta frukost, klä på sig och allt sådant i tid och att ge sig av hemifrån i tid för att hinna till skolan. Det känns mycket skönt faktiskt.


foto:jag

det var lysande idag....

Lektionen idag var så bra, eller okej seminarium heter det, fint ska det låta på högskolan vill jag lova. Här har vi inte lektioner, här har vi seminarium och föreläsningar....

Nej men jag var inne på helt rätt spår och det var skönt att få höra det. Jag blir lite orolig så där ibland att jag har tagit mig vatten över huvudet och liksom bara blajar bort allt, men jag tror nog kanske att jag ska lyckas med det här. Vi pratade om materiella kulturarv, alltså byggnader, monument m.m och sen pratade vi om inmateriella kulturarv, detta är visst tex, folksägner, historier, mun till mun sagor, musik. Men musik kan vara både och, eftersom det kan finnas materiella texter till musik och nu för tiden också skivor, cd m.m. Men själva musiken är inmateriell. Det känns lite invecklat men det klarnar nog snart, kanske, hoppas jag...

Om 2 veckor ska den första hemtentan in, vi ska svara på 4-5 frågor ca: 1 A4 sida per fråga och vi får frågorna nästan vecka på fredagen. Vi kommer ha helt ledigt från skolan den veckan som hemtentan ska in, så inga seminarium och föreläsningar den veckan. Men idag lyckades jag snacka in mig lite i klassen så jag är med i en grupp nu som ska träffas 2 gånger under tentaveckan så att vi kan bolla idéer med varandra och det känns verkligen bra.

Det känns bra också att atmosfären under lektionen (jag säger lektion okej) var så bra, trevlig och "högt i tak". Alla idéer mottogs med en diskussion, det var ingen som tyckte att någon annan sa fel saker utan allt var på något sett tillåtet och det var så skönt. Jag som brukar vara så himla blyg ibörjan i nya sammanhang har faktiskt varit väldigt aktiv i dagens diskussion. Jag var till och med lite med på diskussionen redan i fredags alltså min absolut första dag och det är rekord för mig. Jag brukar alltid vara så rädd för att göra bort mig och så brukar jag vilja "kolla läget" lite innan jag visar mitt rätta jag. Men det har jag inte gjort den här gången, den här gången har jag kastat mig rakt in på en gång. Och det känns så jäkla bra!


foto:jag, från Birka Vikingabyn.

första riktiga lektionen...

Idag ska jag på min första riktiga lektion med den nya klassen, eller ja halva klassen för vi är indelade i 2 grupper. Idag handlar lektionen om Kulturarv. Det var det jag läste om igår och svarade på frågor om, så idag blir det diskussioner och grupparbeten (antagligen).

Vad är ett kulturarv? Vad tycker ni är ett Kulturarv?

Jag tycker att Kulturarv rymmer väldigt mycket. Det kan vara utgrävda Vikingabyar, museum, böcker, musik, minnesmärken.... Så idag får jag se om jag "tycker" rätt. Kanske är kulturmärken inte så utbrett som jag tycker att det är. Jag tycker tex, att National Teatern och Ebba Grön har lämnat efter sig ett kulturarv med sina texter. Dom sjunger om sin tid, hur det var att vara ung då på 70-80-talet. Det var helt annat än att vara ung idag år 2010, tänker jag. Därför tycker jag att det är ett kulturarv. Minnesmärket över de döda från Göteborgsbranden 1998 är väl också på sett och vis ett kulturarv, det får oss att minnas diskoteksbranden och dess följder.

Men jag återkommer ikväll. Kanske har jag tänkt rätt som tycker att kulturarv är så stort eller så har jag tänkt fel, det visar sig.


foto:jag. Från Birka museumet. Detta är väl ett kulturarv?

för att vi alla är lika mycket värda....För att vi är lika mycket värda allihopa.

ett gott skratt....

Jag fick mig ett gott skratt när jag gick in i badrummet. På tork hänger ett par badshorts, upphängda i benen och det ser bara för roligt ut.


nej nu ger jag mig....

Alltså nu har jag läst 3 buntar med stenciler, svarat på frågorna och skrivit ner egna funderingar men nu ger jag mig. Det hamras och bankas konstant här utanför huset så jag orkar inte koncentrera mig mer nu. Det är inte direkt lätt att plugga i allt detta oväsen, kanske är det därför jag hela tiden hittar på nya saker som måste göras. Kanske ska jag ta med mig allt och åka iväg till skolan några timmar innan seminariet, så kan jag sitta där och läsa. Ja så gör jag nog, för i detta oväsen orkar jag inte läsa i just nu i alla fall.

Annars händer det inte så mycket i mitt liv just nu. Jag har fått en läkartid den 23/9 så då får jag prata med läkaren om dom här biverkningarna på de antidepressiva tabletterna. Den 30/9 ska jag till min reumatolog, men dit går jag ju i alla fall 1 gång i halvåret så det är inget speciellt med det besöket, jag måste bara komma ihåg att ta mina blodprover i god tid innan jag ska dit. Och jag har inte hört någonting ifrån tandläkarna nere på folktandvården. Eastman institutet skulle skicka mina röntgenplåtar dit för att jag skulle kunna fixa tänderna och en bettskena så att mina käkar i alla fall kanske kan få göra lite mindre ont. Men dom har alltså inte hört av sig, jag har ringt 2 gånger men då hade inga röntgenplåtar kommit än. Så det är väl bara att avvakta.


varför gör jag så här....

Jag ska nu idag försöka plugga ordentligt, jag har några stenciler som jag måste gå igenom och jag måste i alla fall kika i böckerna. Jag har ett ark med lite frågeställningar som jag måste ta tag i till imorgon då vi har föreläsning om just detta, så det vore väldigt bra om jag i alla fall kunde gå igenom frågorna och försöka hitta svaren. Men vad gör jag? Jo jag börjar fixa med disken, sätter på en tvätt, tittar in på facebook och börjar chatta med en vän, jag hamnar här och skriver just nu ett inlägg fast jag borde verkligen sätta mig i köket och läsa. Varför gör jag så här? Jag vill plugga och den här utbildningen verkar vara superbra och rolig, så egentligen borde jag sitta som klistrad vid köksbordet, men det gör jag inte. Då börjar jag fundera på varför jag gör så här, det här är absolut inte första gången som jag fungerar så här. Smiter jag, försöker jag bara få tiden att gå eller vad? Jag vet faktiskt inte....

Men nu måste jag, så hej då för ett tag. Ni hittar mig förhoppningsvis i köket lutande över mina böcker och stenciler.


foto:jag

är det någon som testat?....

Jag undrar om det är någon som har testat dessa produkter? Min ena dotter vill så gärna prova dessa för hon tycker att de verkar så bra och just nu funderar jag på om jag ska beställa det till henne. Därav frågan om någon av er har testat detta.


när man ska göra sig till.....

Jaha när man ska göra sig till så fungerar det inte alls. Jag hade tänkt bjuda familjen på fyllda äpplen i ugnen, ni vet äpplen med smör, mandelmassa och kanel och sen in i ugnen. Men någonstans måste det ha blivit fel. För i min ugnsform ser det ut som om det skett en olycka, äpplena har sprängts, det är bara mos och skal kvar. Men jag bjuder på det ändå, lär väl bli ungefär som äppelmos med mandelmassesmak....

Uppdatering: Nja det smakade ju inte riktigt som det brukar göra, men det var ganska okej. Det var faktiskt ungefär som att äta smaksatt äppelmos, det gick att äta men jag kommer inte göra samma sak med den här sortens äpplen någon mer gång....


nu måste jag läsa så det ryker ur öronen....

Nu är allt klart för den nya utbildningen. Jag är registrerad och jag har fått alla häften med stenciler som de övriga i klassen redan har fått och jag har inhandlat 4 nya böcker. Så kaffet är bryggt och upp hällt så nu ska jag plugga tills det ryker ur öronen och inget mer får plats.

foto:jag Dom två stora böcker verkar väldigt intressanta, dom vill jag läsa nu. Men först måste jag igenom högen med stenciler. Som väl är ungefär 9 häften med 10-20 sidor i varje häfte. Men självklart behövde jag blogga lite innan jag kan sätta igång.

jag hittade ett par...

Efter mycket letande och provade så hittade jag till slut ett par Jeans, H&M blev det märke: BIB. Tyvärr fick jag köpa en storlek större än vad jag haft förut men det anade jag redan innan, tur nog var det 100 kr rabatt på alla Jeans just nu så jag slapp köpa dom till fullpris och det känns ju bra. Förhoppningsvis kommer jag inte att kunna ha dessa Jeans allt för länge ;) Men dom sitter snyggt och jag behöver bara vika in dom drygt 1 dm....
Tyvärr får ni ingen bild, jag lyckades inte fota dagens outfit, jag var helkass på att fota genom spegeln. Kanske kan ni få en bild senare idag, jag kan be någon av döttrarna att fota sen när dom är hemma igen.

Snart ska jag iväg till skolan och sregistrera mig på den nya utbildningen och försöka inhandla de böcker som jag kommer att behöva nu ibörjan av kursen. Jag skulle behöva hitta alla böckerna så att jag kan läsa ikapp till på onsdag då det är lektionsdags.

Tack och lov att jag innan den första kursen jag började hade fyllt år och så lägligt önskat mig presentkort på någon bokhandel. Så Arkeologi böckerna som jag inte kommer att behöva på kanske 1 år blev betalda med presentkort i alla fall. Tack mamma och Ingvar + svärmor och svärfar, ni har räddat min skolekonomi från att inte helt rasa samman.

en fråga till och sen måste jag ut på Jeans jakt idag....

19: Ama de casa frågar hur jag hittade till hennes blogg? Och vad som gör att jag kommer tillbaka dit? 
Jag minns inte riktigt via vilken blogg som jag hittade din blogg, men jag vet att det var via en kommentar på en annan blogg. Det är faktiskt oftast så jag hittar till nya bloggar, jag följer helt enkelt kommentarerna och ser vad jag gillar bloggen bakom kommentaren. Gillar jag bloggen så stannar jag kvar. Ama de casa´s blogg återvänder jag till för jag gillar humorn som du använder i dina inlägg, jag gillar att läsa om dina dagar i Spanien, jag älskar att se bilderna som du lägger upp och du verkar vara en trevlig och sympatisk människa.

Idag måste jag ut på Jeans jakt, jag kan inte gå runt i mjukisbyxor bara för att inga byxor sitter bra just nu. Har märkt att jag gått upp mellan 3-4 kg sen jag började med mina antidepressiva tabletter och detta gillas inte. Jag har nu beställt en ny läkartid för att diskutera detta med min läkare, jag vill byta läkemedel eller kanske trappa ner och sen snart sluta med tabletterna eller hur det nu blir. Jag är glad att jag orkat äta bättre sedan jag började med dessa tabletter och att jag har varit så aktiv på gymmet för annars vet jag inte alls vad vågen hade landat på nu. Så idag blir det Jeansjakt och träning som står på schemat.

Det här med en frågestund kom jag på mest som en kul grej, lite så där "oj vad ska jag skriva om nu", jo jag leker tonåring och har en frågestund. Sen blev utslaget över alla mina förväntningar, vilka härliga och kluriga frågor ni har kommit med, jag har fått tänka till, jag har fått minnas och jag har skrattat. Så det här kommer nog upprepas någon gång framöver. Men som jag skrivit förut, ni får ställa frågor till mig nu också, jag ska försöka svara ordentligt. Kanske har ni fått en ny fråga efter att ha läst de andra svaren, kanske hann ni inte med att skriva en fråga eller ja vad som helst, kom med fler frågor om ni vill.

Jag hoppas att ni nu har fått lite mer utav "mig" när jag har besvarat era frågor. Ha en fortsatt trevlig söndag alla bloggvänner, vi ses snart igen.

sista frågan...

Vad jag kan se är detta min sista fråga, men kom gärna med fler. Om det är något ni vill veta om mig så fråga på. Nu har ni fått ganska många svar men kanske är det något som ni nu undrar över efter att ha läst frågorna och svaren, något ni vill att jag ska förklara, berätta mer om, eller ja vad som helst. Jag var ju lite rädd att jag inte skulle få en enda fråga men ni var verkligen väldigt duktiga på att komma med bra och kluriga frågor. Jag tackar er av hela mitt hjärta, ni har fått mig att minnas, tänka till och fundera!


18: Vad ska man välja? Invandring eller mer personal till behövande, tex, äldreboende, sjukvård m.m.?
Egentligen så ska man inte behöva välja tycker jag, det borde kunna rymmas både och i en budget, men om jag måste välja, ja nu kommer det bli rama skrik, jag är beredd på det, men jag skulle välja mer personal till behövande om jag måste välja. Vården av gamla och sjuka är för bedrövlig på vissa håll i landet och det måste bli ett stopp på alla indragningar av personal, så att våra gamla kan få en bra och säker vård. Men jag tycker också att vi i nuläget måste bli bättre på att ta hand om dom invandrare som redan har. Så länge vi inte kan ge alla våra invandrare drägliga arbeten, bra språkundervisning, beboeliga lägenheter m.m. så kan vi inte ta in flera, vi måste se om de våra först. Vi måste också se till att alla unga och arbetslösa kan få drägliga arbeten, att alla sjuka får rätt vård, att alla barn får bra dagpassning och skola, att alla tonåringar har någonstans att ta vägen på sin fritid.
En härlig rosenbuske på mamma och Ingvars kolonilott. Foto: Jag


men innan jag städar, del 3 på frågorna....

Men vi kör väl slut på de frågor som jag har nu. Kom gärna med flera, det här var riktigt skoj.

16: Om du bara fick läsa en blogg, vilken skulle du då välja?
Jag tror faktiskt att jag skulle välja Bloggkomemmentatorerna. För genom att läsa deras blogg så kan jag klicka mig in på andras bloggar och kommentarer och på så sett läsa flera bloggar. Men om inte det svaret är giltigt så skulle jag välja min egna blogg, för då skulle jag genom era kommentarer kunna komma in på era bloggar men jag skulle ju ändå bara "läsa" min för det är bara min jag då skulle behöva skriva in i fältet....

17: Om du fick bestämma i Sverige för en dag, hade du då ändrat på något?
Ja massor! Men en dag är inte så lång tid så nu måste jag tänka smart.

- Jag skulle se till att alla "utförsäkrade" kom in i "rullarna" igen och att deras sjukdom togs på allvar.
- Att alla barn som behöver extra resurser skulle få det, i skola och på dagis.
- Jag skulle höja barnbidraget och studiebidraget, i alla fall för alla låg- och medelinkomsttagare.
- Alla pensionärer ska kunna leva ett drägligt liv med BRA mat och bra omhändertagande.
- Höja skatten för alla! Men mest för de riktigt högavlönade.
*Sen var nog min dag till ända tror jag och alla ledande partier skulle bli tokiga på mig dagen efter!

Jag tror att jag har svarat på alla era frågor nu. har jag glömt någons fråga så kan ni väl bara hojta till. Och ni får gärna ställa flera frågor jag lovar att svara.

träning och plugg...

Mellan dottern och jag var ner på gymmet nyss. Jag cyklade 1,1 mil på 30 minuter, körde crosstrainer i 10 minuter det blev ca; 2 km och sen körde jag igenom hela pilatesbollpasset. Sen gjorde dottern och jag en ny grej, vi gjorde situps mitt-emot-varandra med en tung medicinboll som vi liksom gav till varandra mellan situpsen (jag tror ni förstår), vi orkade 15 var.

Men nu måste jag plugga in lite stenciler som jag har fått och sen ska jag köra ett städrejs i köket och hallen. Och köra några omgångar tvätt.

fortsättning på frågestunden....

Ja då fortsätter jag med att svara på era frågor. Ni kan komma med fler frågor under dagen om ni vill, ja och egentligen så kan svara på frågor när som helst, men just nu har vi ju frågestund....

10: Hur blev du friad till? Hur var bröllopet och gärna några bilder?
Frieriet var nog väldigt oromantiskt, vi låg i vår dubbelsäng med vår lilla bebis emellan oss och då friade min man till mig. Vi hade precis varit och skrivit under faderskapspapperna och det ville vi slippa när vi skulle ha flera barn. Så då sa min blivande man: Vill du gifta dig med mig så slipper vi skriva dom där papperna när vi ska ha syskon till Emlan.? Och det var klart jag ville det. Nu har vi vart gifta i 16,5 år (17 år i januari 2011).
Bröllopet var ett litet bröllop ute i Sorundakyrka med släkt och vänner. Vår dotter skrek hela tiden inne i kyrkan under vigseln så vi ville bara ha det överstökat för att kunna vara med henne (nu i efterhand förstår jag inte varför vi inte bara pausade och gick och hämtade henne, men vi trodde inte vi kunde göra så). Videon vi har från bröllopet går inte att se med ljudet på eftersom vi båda får kramp i magen av all bebisgråt som är hela tiden. Efter vigseln då dottern får komma till mig så lugnar hon sig och är sen glad hela kvällen. Vi hade fest med de inbjudna som varit på bröllopet. Bröllopsklänningen är min svärmors bröllopsklänning som hon hade då hon gifte sig., den behövdes bara sys om lite för att passa mig. Eftersom jag ammade när vi gifte oss (dottern var 4,5 månader) så sydde sömerskan till lite "växa" utrymme i bysten.


bilder fotade ur ett album, så ursäkta bildkvaliteten.

11: Vad är den första/enda sak du skulle rädda om det brann? (förutom barn & familj)
Jag skulle rädda så mycket foton som det bara är möjligt. För jag vet att det man minst kan ersätta vid en brand är alla minnen i form av foton och minnessaker. Möbler, skivor, böcker, kläder, husgeråd m.m. kan man ersätta med nytt, men nya foton och minnessaker från när barnen var små går aldrig att få igen.

12: Om du är ledsen och nere, vad gör du för att pigga upp dig?
Oftast räcker det med att sätta på riktigt bra musik på riktigt hög volym så mår jag bättre. Men i våras då jag hade en rejäl svacka som hade hållit i sig länge så behövde jag gå till läkaren och fick då antidepressiva tabletter. Dessa tabletter har hjälpt mig att inte sjunka alltför djupt i mina grubblerier och tankar. Jag tror att jag kan tacka dessa tabletter för att jag vågade chansa på en ansökan till högskolan, mitt självförtroende har blivit något bättre sedan jag började med dom.

13: Vad är din favorit färg?
Vinröd! Jag älskar vinrött, men jag har nästan inga kläder eller saker i denna färg men jag önskar att jag vore modigare så att jag kunde våga köpa lite kläder i denna färg. Mina kläder är just nu nästan bara svarta tyvärr....

14: Om du vann 3 miljoner vad skulle du göra då?
Jag skulle sätta undan pengar till mina 3 döttrar, de skulle få minst 1/2 miljon var på ett varsitt konto, en väldigt bra grundplåt när de ska ut i livet. Sen hade jag då 1,5 miljoner kvar, då skulle jag betala av alla våra lån (makens och mina) ta körkort på någon intensiv utbildning och sen ta med min man på en lång härlig resa. Sen vore nog pengarna slut....

15: Har du träffat/umgåtts med någon annan bloggare?
Mina döttrar har ju bloggar så visst umgås jag med bloggare. Äldsta dottern, Mellan dotter, Yngsta dottern. Vänner som jag "kände" innan jag hittade deras blogg, fd ensamma mamman, Maldes.

lite svar från frågestunden....

Då drar jag igång och svarar på lite frågor, men kom ihåg att ni ska ställa frågor till imorgon kväll.

1: Vilken är din favorit mat?
Min favorit mat är nog faktiskt min mammas mat, Paella, pajer, Lammstek, potatisgratäng. Det är något väldigt    visst med att få äta sin mammas mat. Måste jag välja något som jag lagar själv är det nog Kyckling Marengo.

2: Jag undrar om du är arbetslös och ska plugga därför eller bara för kul eller vad?
Egentligen har jag nog 2 svar på den frågan. Ja jag har varit arbetslös men jag började plugga därför att jag bara av en slump kom in på en drömkurs, som jag sökte bara för att den fanns tillgänglig och jag tänkte ja varför inte, jag är ändå arbetslös. Men nu har jag ju hittat en ny kurs/utbildning som jag precis har börjat på och den är nog mera för att den kan leda mig fram på vägen mot mitt drömjobb och det verkar vara en mycket bra och rolig utbildning.

3: Vad har du för sjukdom? Vilka besvär har du?
Jag har Psoriasis Artrit och Bechterew. Detta har jag skrivit om HÄR. Jag har besvär främst från nacke, rygg, axlar, bröstrygg, käkar och höfter. Men värken kan flytta sig runt i kroppen på de mest märkliga sett.

4: Hur går det med viktväktarna? Blir du sämre i kroppen under vinterhalvåret då det är kallare?
Viktväktarna går inge bra alls just nu, jag känner nu att jag måste satsa på annat innan jag kan ta tag i viktväktarna. Ja jag blir sämre under vintern, oftast. Vinter och kyla är ingen hit för mig och min kropp. Men den här vintern hoppas jag att jag klarar lite bättre eftersom jag nu tar Humira som verkar ge mig bra effekt faktiskt.

5: Samlar du på något? Favorit sak (något du ej klarar dig utan)?
Nej jag kan inte komma på något speciellt som jag samlar på. Ja kanske böcker då, jag älskar böcker och har flera bokhyllor fulla med böcker. Jag har precis börjat sälja av en del böcker via Tradera, men vissa böcker kommer jag aldrig att sälja. Tex, Per-Anders Fogelströms böcker dom älskar jag, även mina historieböcker är mig väldigt kära. Ja favorit sakerna är nog faktiskt mina böcker, ett liv utan böcker vore väldigt tomt och trist tycker jag.

6: Bästa minnet ifrån semestrar? Då gjorde du bort dig?
Mitt bästa semesterminne är nog vår väldigt sen bröllopsresa till Egypten nu i januari 2010. Jag och min man hade en underbar vecka. Bara vi två. Sen hade vi hela familjen en underbar semester på Cypern sommaren 2008. Den kommer jag minnas på ett speciellt sett i och med att det var första gången för mina barn som dom flög. Det var stort för dom och det var stort för oss alla att kunna få ha lyxen att bo på hotell och umgås i 8 dagar. Höll på att glömma nu, då gjorde jag bort mig....senast jag gjorde bort mig riktigt ordentligt var nog när jag precis hade träffat min blivande make och vi var hemma hos hans föräldrar. Hans föräldrar hade skinnsoffa och jag var inte van vid det (vi hade alltid tygsoffa hemma och har nu också). I alla fall så hade jag magknip och "råkade" lägga en fis i skinnsoffan. jag trodde att jag skulle kunna smyga med den men ack vad jag bedrog mig, hela skinnsoffan smattrade till. Då skämdes jag rejält!

7: Vad gillar du för musik?
Jag gillar nästan all musik. Men måste jag välja så föredrar jag rock.

8: Vilka är dina 3 bästa egenskaper? Vilka är dina 3 sämsta egenskaper?
Positiva: Engagerad i mina medmänniskor, lyhörd, flexibel.
Negativa: Är dålig på att ta kritik, ger andra mer än vad jag ger mig själv, blyg.

9: Vilken färg har du på ögonen? Vilken färg har du på håret? Har du långt eller kort hår?
Jag har bruna ögon med lite gröna stänk. Jag har brunt hår med gråa strån i nuförtiden. Mitt hår är nog mellanlångt, det går ned till axlarna och en bit längre ner.

Flera svar kommer, jag lovar. Kör en omgång frågor imorgon också. Nu ska jag gå och sova. Kram till er!

foto:jag


igår, idag och ny utbildning...

Igår var jag på Birka med min mamma och styvfar. Vi hade det så himla mysigt. Jätte tur med vädret, varmt och skönt och inget regn. Museet på Birka har verkligen byggts ut sedan jag var där sist och det är väl tur det för jag var där 1993, höggravid och stor och jag kan inte i dagsläget förstå hur jag orkade gå den långa guideturen. Dom har även nu byggt upp fina byggnader i vikingastil, alltså husen är byggda utefter hur husen som grävdes ut på Birka såg ut.
byggnaderna som tillhörde den lilla "vikingabyn" som byggts upp.


foto: jag

Bilder inifrån museet får ni senare och jag ska sätta mig och svara på era frågor ikväll tänkte jag.

Idag har jag varit på den första föreläsningen på min nya kurs. Ja jag verkar ha kommit in, jag fick lite papper och så utdelat till mig idag. På måndag ska jag in och registrera mig och även ringa CSN, då jag nu är heltidsstuderande.
Föreläsningen var så bra, det här känns så rätt. En hel föreläsning och hur vårt kulturarv uppstår. Vad man måste räkna in då man ska spara saker till ett kulturarv. Och en massa annat, jippi säger jag bara, det här kan bli riktigt bra, lärorikt och intressant.

det måste hända något nytt här....

Just nu är det väldigt mycket tjat om Arkeologi här, snart kommer det bli tjat om även andra ämnen då det verkar som om jag får börja den andra kursen.

Men alltså något mer vill ni väl läsa om. Ska jag kanske göra som alla tonåringar och ha en frågestund? Skriv en fråga till mig, vad som helst (nästan) så ska jag sen samla ihop alla frågor (om jag får några) och svara så sanningsenligt som jag bara kan. Ska vi säga att jag har öppet för frågor till och med söndag kl:20.00 kanske....

Så har ni en fråga som ni vill ställa till mig, gör det här under i kommentaren så svarar jag så gott jag bara kan. Ni kan alltså ställa frågan i kommentarsfältet fram till och med 12/9-10 kl:20.00. Så nu leker vi tonåringar en stund tycker jag :)


bild: google

kvällspromenad i arkeologins spår....

Idag på Arkeologikursen så skulle vi till Hallunda och gå kulturstigen. Jag kan säga att jag är helt slut. Kulturstigen var närmare 8 km lång och sen var det till och från t-banan, minst 1 km. Så ikväll har jag gått mellan 8-10 km, det känns som närmare 10 km. Men vi fick se hällristningar, stenrösen, gravhögar m.m.


Hällristningarna föreställer skepp, renar och 1 människa. Hålen/groparna hälldes det olja eller fett i som offergåva, ibland la man också ett mynt i gropen.

Hällristningen i sin helhet.     foto:jag 


Gravhögar i olika storlekar och utföranden. foto:jag


Stenröse, ca:30 meter brett och 5 meter högt.


Det här läckra trädet stod precis bredvid stenröset. Halva trädet är dött och halva trädet lever, den döda sidan vetter mot stenröset. Lite roligt tyckte jag. Foto:jag

Imorgon blir det en tur till Birka - Vikingastaden med min mamma och styvfar. Det ska bli mysigt. Foton och allt kommer nog på fredag för imorgon efter Birka ska jag sova över hos mamma och INgvar, det var inte precis igår som jag sov hemma hos mamma sist.

Och det verkar som om jag har kommit in på den långa utbildningen. Jag ska på första föreläsningen på fredag och på måndag ska jag in och registrera mig ordentligt. Men ni vet hur jag är, man ropar inte hej innan man kommit över bäcken. När jag är registrerad och klar då lovar jag att jag ska jubla och kanske skåla i champagne.

friskt vågat hälften vunnet....

Ja vad säger man,friskt vågat hälften vunnet, eller.

Nu har jag hittat en utbildning på heltid, 100%, som heter Samtid och Kulturarv som verkar jätteintressant, den vill jag gå. Tyvärr hittar jag ingen information om den går även VT 2011, så jag har lagt in en sen anmälan på den istället och även mailat expeditionen som har hand om utbildningen. Hjälp vad läskigt och spännande. Nu är det väl bara att vänta och se vad som händer, kommer jag in så kommer jag in liksom, annars så går jag så klart kvar på Arkeologi A. Men skulle jag komma in så hoppar jag av Arkeologi A, för i denna heltidsutbildning så finns Arkeologi med som ämne, plus Historia, Etnologi, Idéhistoria och Konstvetenskap. Men hjälp det är ju bara roliga och spännande ämnen. Så nu kan ni väl hålla tummarna för mig, antingen att jag kommer in på min sena anmälan eller att dom håller kursen även VT 2011.

Ja men visst, ska jag nu plugga så ska jag! Allt eller inget liksom....

skola och telefonsamtal...

Idag har jag mest hela dagen hållit på och ringt. Jag har sökt studiebidrag hos CSN eftersom jag märker att jag inte med gott samvete kan söka jobb på 75% när jag studerar 50%, jag kommer aldrig fixa det. Så då är det bättre att söka CSN och låta a-kassan vila. Men det har krävt många telefonsamtal. Tex, undrar jag så klart om jag får ha a-kassa på 25% eftersom jag bara studerar på 50%, den jag pratade med för några veckor sedan sa att det fungerar bra en den jag pratade med idag sa att det inte går för sig. Jaha och vem ska man då lita på. jag har i alla fall fyllt i alla papper nu och ska skicka in det idag så hoppas jag att jag sen kan få ett bra och rätt svar. Det är en hel djungel det här. Men från och med nästa termin så tror jag att jag kommer att studera på 75% så då kan jag skippa a-kassan helt, det vore inte helt fel.

Ikväll är det skola igen. Vi ska till Hallunda och kika på deras fornlämningar. Jag har med mig kameran så jag hoppas att jag ikväll kan bjuda på en massa fina bilder.


bild lånad av Hallunda kulturstig

goodibags.se

Hittade en rolig sida idag som heter goodiebag.nu. Här kan ni också testa.  Nu väntar jag på min första goodiebag. Finns det någon hake? Nja, du ska fylla i ett frågeformulär när du har testat varorna, men herre gud, det kan det väl vara värt. Och du kan fylla i en liten frågeankät på goodiebags hemsida om dig själv och dina intressen för att öka på din chanser i utlottningen som återkommer lite då och då, men detta är inget måste utan det väljer du helt själv om du vill göra eller ej.

"Vill du testa produkten innan du beslutar dig för att köpa? Gillar du att vara först ute?

På goodiebag.nu får du själv välja vad din Goodiebag ska innehålla. Efter du fått den hemskickad så hör du av dig till oss och berättar vad du tyckte om produkterna. Enkelt, kul och härligt! Och dessutom helt kostnadsfritt."


Så står det på deras första sida.


som jag har letat...

Som jag har letat efter detta klipp. En "filmning" utav Birka - Björkö. SVT Vetenskapens Värld visade ett program om Birka, jag tror det var 1993, där fanns detta filmklipp med och efter det har jag letat efter detta. Jag skulle väldigt gärna vilja ha hela det programmet på DVD men jag får nog nöja mig med detta klipp.Uppdatering: Förlåt, jag glömde skriva att jag har både ringt och maila SVT och kollat SVT-play, men dom äger tyvärr inte rättigheterna till detta program. Men jag hade helt missat att söka på youtub. Så nu fick jag i alla fall en liten smakbit av programmet. Och tack för era råd om att maila SVT m.m., ni kunde ju inte veta att jag glömde skriva att jag redan gjort det. Tack till mina härligt engagerade läsare, ni gör mig så lycklig då ni kommenterar och kommer med tips och råd. Jag är så glad över mina bloggvänner!

idag slog den till....

Idag vaknade jag helt stel och ledbruten, träningsvärken har slagit till riktigt ordentligt. Jag tyckte väl att det var konstigt att jag inte kände av cyklingen och Yogan så mycket. Men jo nu så, nu visar sig träningsvärken från sin rätta sida. Aj vad ont det gör. Inte nog med att jag alltid har värk i och med min reumatism, träningsvärk ska jag behöva få också. Men ja så är det, tränar man så får man oftast träningsvärk, enkel uträkning egentligen.

Idag ska jag följa med mellandottern, hon ska få tandställning idag. Spännande och lite läskigt, tycker nog både hon och jag.

biggest loser Sverige...

Jag har inte tittat på Biggest Loser förut så där jätte ofta, någon gång har jag hamnat framför det men det är inget som jag följt. Men idag började Biggest loser Sverige på tv4 och det tänker jag faktiskt försöka följa. 

Men jag måste säga att jag tycker att upplägget är helt fel. Det bästa för alla deltagare vore väl om dom fick vara där alla veckor som programmet håller på och sen i sista avsnittet så vinner den som har gått ner mest i vikt på hela programtiden. Då skulle alla deltagare ha en chans att gå ner i vikt och lära sig att äta hälsosamt och träna på ett bra sett. Som det blir nu så blir lag hemskickade utan ha lärt sig något ordentligt och det är synd tycker jag. Visst det är en tävling och alla tävlingar just nu på tv går ut på att man ska rösta ut varandra, vilket jag inte tycker är så schysst, men det är väl så alla programidéer är upplagda just nu. Lite synd tycker jag faktiskt. Man borde kunna göra bra tävlingsprogram utan att behöva rösta ut deltagare. Som jag då kan tycka i det här programmet, låt alla vara med hela tiden och låt sen den som klarar av att gå ner mest i vikt vinna.

Inga utröstningar, inte en massa intriger och ingen mobbing!


bild lånad från tv4´s hemsida.

tänk om man kunde få....

Igår fick ni en inblick i min tidiga barndom, tänk om man kunde få en inblick i sin ålderdom också. Jag är lite orolig för att min ålderdom inte kommer att vara en dans på rosor precis. Med den sjukdom som jag har så blir det svårt att arbeta heltid och även om jag nu skulle kunna lyckas utbilda mig till något som jag kan klara av på 100% så gäller det att lönen är riktigt hög. För som det ser ut nu så kommer jag inte kunna leva på min pension. Jag vet att jag har många år kvar, säkert närmare 30 år kvar att vara yrkesarbetande på, men kommer det räcka tro.

Jag har varit hemma med 3 barn, arbetat deltid mesta dels av tiden efter barnen, varit sjukskriven långa stunder för min reumatism och sedan fick jag en sjukersättning (sjukpension) på 25%, jag har under 1 år varit arbetslös och studerat till och från under några år. Nu ska jag studera igen i kanske några år med lån och sen hoppas jag då att jag äntligen ska kunna arbeta heltid. Kanske ligga där på mina knän och gräva och putsa och fixa som arkeolog, vem vet. Men kommer jag att hinna arbeta in en lagom pension, en pension som jag kan leva på. Eller måste jag även som gammal leva på min makes pengar, eller kanske på mina barns pengar? Kommer det finnas åldringsvård när jag blir gammal och kan behöva det och vad ska vi säga 50 år? Eller kommer jag få hoppas på att mina kära döttrar tar hand om mig då jag ej klarar mig själv längre? Finns det ens "vanlig" pension då jag blir gammal? Eller är det bara privatsparad pension som existerar?

Ja frågorna är många men svaren få....

Uppdatering: Jag glömde skriva förut att: ja, jag placerar min pensionspengar. Jag hoppas bara att dom placeras rätt så att dom ökar rejält tills jag blir gammal. Självklart skulle jag behöva pensionsspara, ska kolla upp det ordentligt, kanske 100 kr i månaden under studietiden kan räcka sen kan jag öka beloppet.


en inblick i min barndom....

Jag satt och tittade i mitt fotoalbum från när jag var barn. Det är av förklarliga själ inte så mycket foton tagna av mig men det finns några. Jag kom på att jag kunde fota av dom så får ni se en del av dom jag hittade (jag orkade inte starta scannern, fota blev ganska bra ändå).


Här sitter jag och leker i en sal på sjukhuset.                                      Mamma är hos mig på sjukhuset.

Jag har permission och sitter i mammas knä ihop med min storasyster.      Här är min säng på sjukhuset, ser ni alla fina teckningar bakom sängen? Dom har min storasyster ritat till mig och dom har jag fortfarande kvar i en plastmapp.

Ser ni den stora trakeotomin som sitter på min hals? Utan den fick jag ingen luft. Att sitta i storasysters knä hörde inte till vanligheten, hon fick inte hälsa på så mycket på sjukhuset pga, smittorisk m.m. , så det var mest på hemmapermissionerna som vi fick träffas.


Här sitter jag och dinglar med benen i min sjukhussäng.

(Ni får ursäkta bildkvalitén, det är som sagt fotat ur mitt album.) Fotona är fotade utan min mamma och pappa.

Ja sömn gjorde nog susen...

Jag sov till halv 11 och ja sömnen gjorde nog susen, nu mår jag mycket bättre. Jag har gurglat mig med någon äcklig saltlösning som min svärfar rekommenderade, usch vad det var äckligt, men jag tror att det är bra för halsen. Jag har märkt att jag lätt får halsfluss efter mina senaste halsoperationer, det är som om halsen blivit mera mottaglig för baciller efter dom på något sett. Och varje gång som jag träffar min halsläkare så glömmer jag att prata om detta problem, så typiskt. Men jag har ju ärr i luftrören som bildar som små fickor och ärr på stämbanden, allt detta efter min trakeotomi och den misslyckade intuberingen som jag hade när jag var barn. Ni kan läsa min historia här.

Idag vill dottern att jag följer med på Yoga, jag får se om jag fixar det idag. Jag tror nog att jag följer med och gör det som jag orkar på Yogan. Det är så skönt efteråt i kroppen efter ett Yoga pass, tyvärr går jag allt för sällan på det. Egentligen skulle jag både vilja och behöva gå i alla fall 1 gång i veckan på Yoga, men veckorna rusar iväg och jag missar Yogapassen. Men idag blir det nog Yoga 1.

"Yoga 1
Lugnt och meditativt
Klassiskt yogapass med fokus på andning, balans och styrka - och att uppleva. Livskraft i lugn och kravlös atmosfär."

dax att gå och sova tror jag...

Jag tror att jag börjar bli rejält förkyld nu, hela familjen har varit rejält förkylda i omgångar och nu är det nog min tur. Jag känner i kroppen att något är på gång, näsan börjar bli täppt och halsen gör ont. Bara jag slipper halsfluss den här gången. Jag får nästan alltid halsfluss när jag blir förkyld och jag är så trött på det. Jag vill inte ha det något mer nu!
Så nu går jag och lägger mig så hoppas jag att jag mår bättre imorgon.

Sov gott alla kära bloggvänner vi syns imorgon <3


ja jag kom iväg...

Ja jag kom iväg till gymmet och nu är jag grymt nöjd, nu kan jag slappa i soffan och äta lördagsgott med lite bättre samvete. Lördagsmiddagen idag blev en av familjens favoriträtter, kycklingenchiladas efter viktväktarnas recept, fast jag utesluter mini cremefraichen i såsen och har gräddfil bredvid istället. Så det blev en mycket uppskattad måltid idag.

Jag cyklade 1 mil, promenerade 20 minuter på löpbandet och körde sen mina pilatesbollsövningar. Och stretchade såklart. Sen gick jag till och från gymmet också, gör alltid det, ca:5 minuter båda hållen.

Nu ska jag välja ut en ny bok ur bokhyllan och lägga mig i soffan och läsa. Trevlig lördag till er alla.


utanför ett café i Egypten. Foto: Jens Heidling

lördag och jag borde träna...

Jag har bara suttit och läst era bloggar nu hela morgonen fast jag borde ta mig ner till gymmet och träna. Tänk att det kan vara så jobbigt att komma iväg ibland. Men jag får nog allt ta mig i kragen och gå till gymmet nu, så kan jag passa på att lördagshandla sen. Cykla lite borde jag väl orka i alla fall och göra mitt pass på pilatesbollen som jag fick av sjukgymnasten på Vintersol i våras. Jag återkommer....

okej jag bjuder på en....

Maria, jag bjuder på en bild. Eftersom mamma fick lov att vara med på bild igår (jag frågade henne och hon var gärna med) så får jag väl bjuda på en bild av mig själv också.

Ni får en bild från Egypten. Maken och jag var där i januari i år på en väldigt försenad bröllopsresa, en si så där 16 år försenad, men bättre sent än aldrig. Och det blir nog en resa snart igen, bara han och jag.


foto: Jens Heidling


foto: Jens Heidling och jag

Okej ni fick 2 bilder....

måste bara tipsa lite...

Alltså vilka kulturskatter man kan hitta på SVT´s websajt.

Jag har letat efter gamla tv-program förut också men då har det varit så svårt att hitta, så jag undrar om kanske SVT har gjort om sin websajt lite för nu är det mycket enklare att hitta där.

Uppdatering: Jag tror jag skrev lite fel, det är deras webbutik som verkar uppdaterad.

nu börjar valspurten...

Ja som sagt nu börjar valspurten för alla partier, den 19 september 2010 är det valdag i Sverige. Det är valstugor, torgmöten, affischer, lappar och mycket mer.

Jag var i alla fall och lyssnade på min mamma idag när hon höll sitt första valtal på Farsta Centrums torg. Hon och hennes två partikamrater, Ali och Gunilla, var duktiga. Dom lade fram sina sakfrågor på ett bra och lättbegripligt sett. Jag tycker dock att dom missade lite saker och det sa jag också till henne, så det blir nog lite ändringar i programmet till nästa gång. Min mamma står för Vänsterpartiet som ni kan se på bilder nedanför. (min mamma står i mitten)

Vad jag röstar på går jag inte ut med här. Det kan vara samma som henne men det kan också vara ett helt annat parti, det får ni inte veta.
Just detta inlägg handlar om (tillägnar jag) min mamma som partimedlem, inte mig!


Ali, Inger & Gunilla. Foto:jag

okej då börjar första pluggdagen...

Godmorgon. Då startar den första pluggdagen idag då. Kaffet är på plats, böckerna på plats och ja jag är på plats. Lite piggare skulle inte skada men nu kör vi.


foto:jag

första skoldagen, hur blev det...

Jag var bra nervös inför min skolstart idag så jag åkte hemifrån så att jag skulle ha gott om tid att hitta rätt. Så ja jag fick sitta och vänta drygt 40 minuter, men jag gör hellre det än att jag kommer försent. Jag satt inte helt ensam vi var 3 stycken som kom tidigt men vi var alla blyga och antagligen nervösa för ingen av oss vågade presenterade sig, det skäms jag lite över nu. Det hade varit så lätt att bara säga hej och sen försöka prata på, men jag får försöka det nästa gång.

Men nu är jag avprickad och godkänd för att gå kursen. jag var faktiskt lite orolig över att jag kanske inte skulle vara inskriven ändå liksom på riktigt, det gick på något sett för lätt att få en plats så jag kände mig osäker. Jag har inte heller gjort något högskoleprov (någonsin) jag har inte heller engelska B (som var ett krav) men jag kom in ändå. Så nu är jag lycklig och nu vet jag att jag ändå är inskriven och godkänd.

Läraren delade sen ut lite scheman, nästa onsdag kväll ska vi träffas i Hallunda och kika på fornlämningarna där, eller som det visst kallas: kulturstigen. Det ska bli mycket roligt. Sen visade han oss en massa diabilder och gick in lite smått på vad vi kan förvänta oss utav kursen, vad han kommer förvänta sig utav oss och ja sen var det slut. Läraren verkar mycket bra och kunnig.

När jag skulle gå till bussen igen så höll jag inte på att hitta ut, jag irrade runt och kom ut på fel sida. Så jag fick gå in igen och fråga en av de som jobbar där i receptionen. Till slut så kom jag ut åt rätt håll och kunde gå till min buss. Ja jag vet, jag har absolut inget lokalsinne!


bilder lånade från: Stockholms läns museeum, Hallunda kulturstig.

Om 2 månader den 3/11-10 ska jag lämna in den första uppgiften, det är ett kompendium på minst 4 st A4-sidor, skrivet på dator. Vi har en bok som vi ska läsa hela inför detta, 1 bok där vi ska läsa 145 sidor och 1 bok som vi ska försöka läsa hela (eller i alla fall slå i) och sen ska vi skriva ut en avhandling via deras intranät som vi också ska läsa. Så ja imorgon börjar jag plugga. Det ska bli så kul. Det här har varit min dröm så länge att jag nästan måste nypa mig i armen för att fatta att det är sant.

facebook....

Ja överskriften säger väl egentligen allt, facebook. Ibörjan var facebook en trevlig sajt där man kunde hitta tillbaka till vänner och bekanta från förr, det hela var ganska enkelt och komplikationsfritt. Nu hör man bara mer och mer hur jobbigt det börjar bli med facebook.

Jag funderar skarpt på att avsluta mitt konto för jag orkar inte riktigt med alla sandlåde intriger och sura miner. Ändå vill jag vara kvar för det är fortfarande en bra mötesplats och jag försöker ligga väldigt lågt där ute. Ibland misslyckas jag och då hugger det direkt. Jag tycker att det alltför ofta skrivs om väldigt privata och utlämnande saker i statusraden och detta har jag någon gång påpekat, då det handlat om att hänga ut andra än sig själv (vad man skriver om sig själv är en sak). Och det är då det tar hus i helvete. Inte ska jag komma och tro att jag får vara kritisk och ifrågasätta någons statusrad, nej alla ska få skriva precis vad och hur dom vill, sen vill dom att alla ska gilla deras inlägg och göra tummen upp. Gör man inte det så ska man stå till svars varför man inte tyckte som alla andra. Vad hade jag för rätt att ifrågasätta uthängningen? Ja helt enkelt därför att jag tycker att man måste vara lite försiktig med vad man skriver på nätet och framför allt på facebook där du inte ens "äger" din egen sida och dina egna foton. Allt behöver inte förmedlas till alla hela tiden, vissa saker håller man inom familjen, släkten, paret eller vad ni vill. Vissa saker behöver inte vi andra veta. Vill man/behöver man gnälla av sig så kan man göra det på andra sett. Man kan maila sina vänner och gnälla av sig, man kan ringa sina vänner och gnälla av sig, men man behöver inte skriva privata saker i statusraden som handlar om någon annan än sig själv.

OBS! detta gäller så klart då det är en negativ statusrad som innefattar andra än bara dig själv. Glada, roliga och trevliga saker som händer familjen, maken/makan m.m. är en helt annan sak om den/de andra går med på att du skriver det där. Men har det hänt något olyckligt, hemskt, ledsamt eller så behöver inte alla veta det....

första skoldagen idag...

Idag, eller närmare bestämt ikväll, är min första skoldag. Och jag har INTE tagit fel på datum, (hoppas jag). Så ikväll kl:17.00 är det upprop. Så spännande, ni får veta mera när jag kommer hem. Så nu ska jag nippra runt här idag och vara lite lagom nervös.

dax igen....

Så var det dax igen för Humira sprutan, tänk vad 2 veckor går fort. Jag tyckte inte det var så länge sedan som jag skrev om det här i bloggen men ja det var alltså 14 dagar sedan.


foto:jag

RSS 2.0