julgåvor och avslutningsgåvor...

Nu är det avslutningstider igen på förskolor och skolor och många är de som ger alla förskolepedagoger och lärare julgåvor. Jag kan ärligt säga att jag är så glad att mina barn är så stora nu att jag slipper fundera på detta. Jag har alltid lagt en slant om någon annan förälder tyckt att föräldrarna ska gå ihop och ge något - man vill ju inte stå utanför gemenskapen liksom. Men jag har aldrig gett en egen gåva till förskolepersonalen eller lärarna. Självklart vill alla människor ha uppskattning och ja jag gillar också att visa människor i min omgivning uppskattning men nej jag har aldrig gett någon "privat" julgåva. Dels handlar det faktiskt om att man ska ha råd att fixa eller betala för dessa gåvor och det har faktiskt inte alla föräldrar men sen handlar det faktiskt också om att förskolepersonal och lärare får faktiskt betalt för att "ta hand" om våra barn. Då förutsätter jag att de gör ett bra jobb faktiskt - så hemsk är jag. 
 
När jag arbetar som t. ex Undersköterska så får jag faktiskt lön för att ta hand om de sjuka, det är mitt jobb. Och om någon vill ge mig en present eller "liten peng" (vilket ofta händer) så finns det en policy inom vården att vi inte ska ta emot det. Detta främst för att vi vårdar de sjuka för att vi arbetar med det - det är vårt jobb. Den sjuke ska inte kunna "betala" för att få bättre vård. Pengar och godsaker får gå till personalkassan så all personal får ta del av det. 
 
Hur gör man som förälder om man inte gillar all personal på t. ex en förskola? Ger man då alla utom den man inte gillar? Eller ger man alla rakt av? Eller alla på den avdelningen där barnet/barnen går? Vem ger städerskan/städaren eller kokerskan/kocken någon julgåva? Specialpedagogerna får de någon julgåva? Eller skolsköterskan, skolpsykologen m.m.? Ja ni förstår vart jag vill komma va? Hur gör en uppdelningen med vilka som ska få? 
 
En tanke till som jag har och ja nu riskerar jag att bli nackad rejält. Men det här med att ge pedagogerna/lärarna bilder på ens barn ihop med gåvan - hur tänker man då? Självklart är mina barn de vackraste som finns - för mig! Men för en pedagog/lärare - nja tveksamt enligt mig iaf... Så okej jag lär bli nackad nu men jag står för vad jag tycker (tror jag) om inga väldigt genomtänkta motargument inkommer ;) Och snälla ni läs iaf den sista meningen med en nypa ironi.
 
förra året hade vi iaf snö...
 
Uppdatering: Fick precis höra att många lärare och pedagoger får alkohol i gåvorna. Hur tänker man som förälder då? Vad vet vi som föräldrar om dessa pedagoger och lärare? Vet vi om de kan dricka med måtta? Eller om de är nyktra alkoholister? Eller om de kanske är periodare/alkoholister i perioder (under lov kanske)? Eller lever ihop med en missbrukare? Tänker man ens på detta om man ger bort alkohol i avslutningsgåva undrar jag...
Barnen, Familj, Vardag | |
#1 - - Tjejmorsan:

AMEN för detta inlägg!! Högaktuellt och helt sant... De får lön för att ta hand om våra barn och ja i vården får man inte ta emot nåt... och precis.. VEM ger de övriga i skolan något.. som tex kocken och annan kringliggande personal..

Kram

Svar: Tack vännen <3 Ja jag fick lite nog. Vem ger städerskorna en julgåva t. ex eller skolsyster m.m. Gjorde en uppdatering nyss då jag fick reda på att många ger bort alkohol, helt galet enligt mig. Kram fina vännen
Marie-Louise

#2 - - Viktoria Lundin:

Ett jättebra inlägg. Det här med alkohol är något som jag funderat massor på, jag fattar inte hur folk kan ge bort det, kanske det beror på att min man är just man och att föräldrar tror att han mer uppskattar vin och annat alkoholhaltiga drycker än julblommor och prydnadssaker?? Galet är det vilket som.

Svar: Tack :) kände att jag behövde ventilera lite ;) Men det känns inte riktigt klokt att ge bort alkohol till någon man faktiskt inte ens känner ordentligt. Man har som förälder ingen aning om hur lärarna har det privat. Kram
Marie-Louise

#3 - - Inger Stark:

Jättebra Marie-Louise, instämmer i vartenda ord. Lärare, sjukvårdspersonal osv ska vara proffs, det har de betalt för. För låg lön men det är deras yrka och det ska de utföra väl. Bra där!

Svar: Tack :) ja jag anser att har man ett jobb så ska man väl göra det bra. Även om det är lågavlönat faktiskt. Och vilka ger gåvor till städerskorna t.ex ingen vad jag vet vilket är förjäkligt faktiskt. Hur skulle förskolan se ut utan städerskor? Ska man ge ska man ge alla, men jag tycker inte man ska ge faktiskt. Kram
Marie-Louise

#4 - - Solveig Lundin:

Håller med. De är lite orätt att tro att endast en person påverkar elevernas kunskap i skolan.
Är mot detta. De får lön precis som andra som jobbar och inte får jag någon extra gåva för ett bra arbete.....
Kram

#5 - - Madelein - mother to three boys and three girls:

Jag tänker att det viktigaste är att man skall kunna känna att man gör som man vill utan att bhöva känna att man gör fel. Vill man ge skall det vara OK vill man inte skall det också vara ok. Av någon anledning tycks man må dåligt av att inte göra som alla andra och det beror oftast på att andra tycker man gör fel om man inte gör som dem

#6 - - Agneta:

I sak håller jag med dig,vi får lön för att göra det jobb vi gör och det räcker faktiskt. En viss lön i mina ögon med, är att se barnen utvecklas under det år jag har dem i min klass och det gör mig lika glad vartendaste år.JAg förväntar mig inget av barnen varken till jul eller sommar, blir lika generad varenda gång jag får något...men visst, jag kan också erkänna att liiiite glad blir jag med för jag hoppas att de tänkt med hjärtat när de köpt något litet eller ritat en teckning ( vilket jag får många av) och inte köper för att det "måste vara så" . Det är iallafall så mina barn gör till sina lärare.....båda äslakr att ge sakerbort saker året om.
passar på att önska dig en god jul några dagar i förväg, nu åker vi till sol o värme och lämnar julstöket bakom oss för första gången i mitt liv. Lite ovant men ganska skönt faktiskt!
kramar från mig

#7 - - Lena:

För flera år sedan när min yngsta gick på dagis så hade vi sommaren innan jul haft en otroligt jobbig tid och dagispersonalen var otroligt hjälpsam och ställde alltid upp med tidbyte o snabba vändningar.
Jag kännde då att jag ville ge en personlig liten julklapp från mig o dottern...men något blev fel och de trodde visade det sig sen att de trodde att det var från alla barnen. Jag vet inte varför men jag kände mig lite dum så jag rättade inte. Tyckte jag var så tydlig när jag förklarade klapparna men nånstans missförstod vi väl varann.
Jag är jätteglad att idag slippa ge peng eller vad det nu är kring alla högtidsdagar o allt vad det är.
Men all skolpersonal överallt ska ha all heder tycker jag...Kram till er alla:)

#8 - - Marlene:

Som vanligt är jag kärringen mot strömmen och avstår ofta från de kollektiva gåvorna. Däremot ger vi något eget och i bästa fall väl uttänkt till de lärare eller andra på skolan som faktiskt gjort något särskilt. Ett år fick de viktigaste (mentor, specialpedagog, vaktmästaren och rektorn) varsin personlig temugg och ett utvalt te vardera. Rektorn var nog den som blev gladast. Jag är så glad att barnen är vuxna och man slipper tänka på detta mer.

Upp