min mormor och jag... del 1

Min mormor är en av de där starka kvinnorna som man läser om ibland. Som blir änkor alldeles för tidigt i livet och får ta över allt ansvar över barn och hus men som på något sätt fixar livet ändå - på ett bra sätt.
 
När jag var liten flicka så tillbringade jag alltid minst en vecka av mina sommarlov hemma hos mormor - ensam. Åh vilken underbar vecka det var. När man åkte till mormor den här veckan skulle man se till att ha med sig minst en bra bok och när man läst ut den blev det en tur till biblioteket för att låna ny - för läsa det var något vi gjorde mycket mormor och jag. Boken följde med överallt - både min och mormors bok. Vi gick ner till Rödsjön och badade om vädret tillät (vilket jag minns att det alltid gjorde) och då skulle så klart böckerna med, vi satt och fikade på mormors altan och då var böckerna med.
När man vaknade hemma hos mormor var det alltid tyst och lugnt och man hittade mormor ute i trädgården fixandes med blommorna i stenpartiet eller liknande. Hon var/är en sådan där morgonpigg människa som vaknar vid 5 tiden på morgonen och absolut inte kan/vill somna om, nej hon tog tag i dagen direkt. Kokade kaffe och begav sig ut i trädgården för att fixa. Så när jag vaknade tassade jag ut i mitt nattlinne (barfota) och letade efter mormor i trädgården och hon blev alltid lika glad när hon såg mig komma tassande. - Åh är du vaken nu, sa hon - då ska vi fixa frukost! Och så gjorde vi det. Och den intog vi sen i lugn och ro ute på altanen läsandes varsin bok. Min mormor hade alltid finn crisp (<-- länk) hemma och det ville jag alltid ha till frukost - så när jag nu äter finn crisp som vuxen tänker jag alltid på min underbara mormor. Tänk att man förknippar vissa saker, smaker och lukter med någon så starkt. Min mormor smorde alltid in händerna med handkrämen Atrix (<--länk) så den doften förknippar jag med mormor och min barndom.
 
Vi gick alltid till badhuset i Edsberg också - men det var nog inte på sommaren utan det måste vart när jag hälsade på mormor andra gånger på året. Måste höra med mamma (<--länk)tror jag. Och så måste jag scanna in lite fler bilder på min mormor och mig - återkommer med bilder och mer berättelser om min älskade mormor senare...
 
min älskade mormor och hennes storasyster Brita.
 
Familj | |
Upp