vegetariskt på julbordet...

I år blir det en lite nyttigare jul här hemma - blandat med den vanliga julmaten kommer vi ha många vegetariska alternativ. Äldsta dottern är vegetarian och självklart fixar jag så hon får ett gott julbord. Så idag har jag gjort en rotsakslåda, en Jansson med tångkaviar istället för ansjovis, "sill" på aubergine med två olika såser och auberginerullader. Sen blir det även brysselkål och rödkål - eventuellt falafel också får se om jag orkar fixa det. 
 
Lite bilder på det vegetariska. 
 
Den falska sillen gjorde jag så här: jag skar auberginen i lagom stora "sillbitar" och kokade den i lättsaltat vatten i 4-5 minuter (den ska bli mjuk men inte sladdrig) sen fick den rinna av i ett durkslag och svalna. Under tiden blandade jag såserna.
Sås med tångkaviar: Crème fraiche, majonnäs, en skvätt vitvinsvinäger, svartpeppar, tångkaviar, kapris, rödlök lite salt - rör ihop och vänd ner den kalla auberginen. 
Sås med vitlök: Crème fraiche, majonnäs, en skvätt vitvinsvinäger, svartpeppar, pressad vitlök, rödlök, dill och lite salt - rör ihop och vänd ner den kalla auberginen. 
 
Den vegetariska Jansson gjorde jag så här: Strimla skalad potatis, fräs lite gul lök i smör. Blanda grädde, mjölk, tångkaviar, vitpeppar och salt. Varva potatisen och löken i en smord form häll över gräddmjölkblandningen. In i ugnen 175/200 grader 45 minuter (ungefär). 
 
Rotsakslådan: Strimla morötter, kålrot och potatis, fräs gul lök i smör. Blanda grädde, mjölk, pressad vitlök, svartpeppar och salt. Varva de strimlade rotfrukterna och häll över gräddmjölkblandningen. In i ugnen 175/200 grader i 45 minuter (ungefär). 
 
Auberginerulladerna: Skiva auberginen och salta den lätt, låt dra ett tag så vätskan "släpper". torka av aubergineskivorna och grilla dom i en grillpanna. Skiva fetaost, tomat, gul lök och vitlök. Grilla den gula löken lite så den blir mjuk. Låt auberginerna svalna gör sedan som rullader - där du lägger lite lök, fetaost, tomat och vitlök i varje rulle. strimla över lite fetaost. Nu satte jag bara in min form i kylen så värmer vi den på julafton annars ska den in i ugnen i kanske 15/20 minuter på 175 grader. 
 
Barnen, Familj, Jul, mat | |
#1 - - Linda w L2K:

Det är så roligt att följa dina förberedelser inför den alternativa julen. Eller alternativ, det är ju er jul. :)

Svar: Tack vad roligt att du gillar det ❤️ kram
Marie-Louise

#2 - - Desirée:

Kul med så mycket vego på julbordet =)
Kram

Svar: Ja det blir spännande 👍 kram
Marie-Louise

#3 - - Trolda:

GOD JUL önskar jag Er!!!! =D

Trolda - kram =D

Svar: God Jul Kram
Marie-Louise

#4 - - Solveig Lundin :

god jul vännen ❤️

Svar: Tack detsamma vännen <3 Kram finaste
Marie-Louise

Upp