moralpanik på FB...

Jag startade visst en liten diskussion precis på FB angående moralpaniken som sprider sig som en löpeld just nu på FB. Moralpaniken angående ölnomineringarna som även de sprider sig som en löpeld på FB. Moralpaniken som sprider sig nu är nästan i samma storlek som moralpaniken Siwert Öholm försökte skapa kring WASP och hårdrock på 80-talet! (de grå orden är länkar - klicka er in på dom om ni vill läsa mer om Siwert Öholms moralpanik)
 
Jag växte upp i en Stockholmsförort på 80-talet och alkoholdrickande hörde till högstadietiden, tyvärr. Jag drack mig rejält berusad första gången som 13-åring (om vi inte ska räkna den gången jag drack mig kraftigt berusad på päronlikör på Ålandshav för att det var ju så gott... ända tills det kom upp igen kan jag säga) och min mamma visste ingenting. Hade hon vetat hade hon såklart inte låtit mig dricka alkohol. Jag hade alltså långt ifrån åldern inne för att få dricka - eller köpa - alkohol. Men redan då på 80-talet gick det lätt att få tag på alkohol (och andra droger) om det var det du ville ha. Alltid var det någon som visste/kände någon som kunde köpa ut. Var det inte någons äldre kompis eller syskon så var det någon "vem som helst" vuxen man frågade nere i centrum, svårare än så var det inte då heller.  
 
Den här ölnomineringen går ut på att du så snabbt du kan ska svepa en öl - när det började var det 50 cl öl som skulle svepas, detta har nu utvecklat sig till att bli även starksprit och vin. Men alltså sådana här "nomineringar" har väl alltid funnits. Jag har själv svept öl (och vin och sprit) under heja rop kring någons köksbord och det har säkert förevigats av någon någon gång på ett foto. Grejen var väl att när jag gjorde detta fanns inte internet och mobiltelefoner. Men det handlade ju om precis samma sak, du skulle bevisa att du fixade att svepa ett glas med alkohol och om du inte fixade det var du en fegis/tunnis.
 
Jag anser så här: är du myndig så svep du din öl (eller vin/sprit) om det nu är det du vill och lägg ut din film på FB! Är du myndig och alltså får dricka alkohol så har jag inga moraliska pekpinnar att komma med. Är du inte myndig så ska du i vilket fall som helst inte dricka alkohol - men det gör omyndiga personer runt om i hela världen det vet vi ju. Tyvärr! Grejen är att moralpaniken som råder nu på internet handlar inte endast om de omyndiga som sveper en öl på film - moralpaniken omfattar alla som har svept en öl och filmat det och sedan lagt upp det på FB. Nu har det istället blivit så att du ska skänka pengar till välgörenhet och utmana andra att göra likadant, visst jättebra. Jag hyllade själv min ena dotter senast igår på FB att hon gjort just detta. Men då ska väl beloppet en skänker vara vad en öl kostar kan jag tycka - nu ska du försöka bräcka den som nominerat dig i belopp och då går det till överdrift igen. Senast igår såg jag en film på FB där en man skänkte 1000 kr till välgörenhet istället för att svepa en öl och han nominerade i sin tur 3 personer att nominera lika mycket... Alltså förlåt men 1000 kr! Har det inte blivit lite väl stora summor då? De flesta skänker också via sin mobiltelefon och är du då inte myndig vem får betala det då tror ni? Mamma eller pappa kanske... När mobilräkningen kommer!
 
Många som skriker högt om detta just nu påtalar just detta att det ska läggas ut som film på FB och att det skulle hetsa ännu mer. Jag vet inte riktigt om jag håller med där faktiskt. De flesta minderåriga har sina föräldrar (eller andra släktingar) på FB så jag är ganska säker på att vi som är föräldrar idag faktiskt har bättre koll på våra tonåringar än vad t. ex min mamma hade. Och de flesta föräldrar har även barnens kompis/kompisar på FB, så jag tror faktiskt att vi har ganska bra koll på vad våra barn gör. Jag sa bara till min mamma att jag sover hos den eller den - men istället drev jag runt utomhus eller var hemma hos någon (där det var FF så klart) och min mamma kunde inte kontrollera detta. Herre gud jag hade ju inte ens en mobil hon kunde ringa till... Kanske har just detta gjort att jag alltid har ringt och kollat med den andre föräldern när mina barn sagt att de ska sova över hos någon - eftersom jag vet hur jag själv gjorde... Självklart kan du blocka dina föräldrar och/eller släktingar på FB, men då är det väl ännu viktigare att som förälder att ta sig ett snack med sitt barn. Varför är man blockad? 
 
Vad vill jag egentligen med det här inlägget börjar kanske både du och jag att fundera på nu? Ja du jag har ingen aning faktiskt! Jag behövde nog helt enkelt bara skriva av mig... Jag behöver det ibland liksom.
 
jag som tonåring...
Allmänt, livet | |
#1 - - Linda w L2K:

Som jag skrev på fb med. Jag tror mycket handlar om att man vet att det finns dödsfall med i bilden med denna lek.

Du skriver att det redan nu har förändrats från att dricka öl till även vin och sprit. Vad är nästa steg?

Själv har jag sett klipp där man sitter på en häst och ett där snubben som dricker ölen samtidigt sätter på en brud. Framför kameran. Vad händer sen när dom ska fortsätta bräcka varandra?

Jag började festa som femtonåring och hoppas inte mina barn gör det. Men jag tror stenhårt att dom kommer kunna lura mig lika bra som jag lurade mina föräldrar. Trots sociala medier.

Svar: Ja precis Linda! Vad kommer härnäst? Och ja barn har alltid och kommer alltid att finna ut sätt att lura sina föräldrar. Men jag tror att om en tänker tillbaka på sin egna tonårstid så är det kanske lite lättare att se fallgroparna... Kram vännen
Marie-Louise

#2 - - Mia:

Idag har föräldrar större chans att hänga med (någons mamma har sett som kanske inte är blockad på fb exvis) än som när vi var yngre, precis som du kunde jag ju säga en sak o göra en annan o det var näst intill omöjligt för päronen att ha koll.

Tror att de här moralmänniskorna ändå bara vill moralisera, spy ur sig, de har inte tänkt varken på hur det var förut för dem själva eller hur det är nu egentligen, de bara gapar på liksom ;-)

Ha en bäst dag i vilket fall som helst :-D

Svar: Ja precis :) vissa vill bara ha något de kan haka upp sig på och moralisera lite över. Kram
Marie-Louise

#3 - - Martina:

Haha det var ett bra inlägg i "debatten" och att avsluta den med den slutkläm som du gjorde var ju bara underbart! :-)

Svar: hihihi Tack :) Kram
Marie-Louise

#4 - - SpenatMamman:

Man får helt enkelt vara glad att ens egna bravader inte spreds på nätet som de gör idag :-)

Svar: Ja absolut! Kram
Marie-Louise

#5 - - Inger Stark:

Ja, att ha tonårsbarn är inte lätt! var väl bara det jag ville säga förutom att det nog är snäppet värre att vara mormor till tonårsbarn. jag har ett gäng om man säger så, som nästan alla är vuxna nu. Oron försvinner inte men man kan inte/ska inte lägga sig i och man har ingen som helst koll. Så där, nu har jag också skrivit av mig så här på morgonkvisten! Kram

Svar: Nej det är inte lätt. Men som sagt man måste göra sina egna misstag annars "lär" man sig ju inte. Kram
Marie-Louise

Upp