hade du arbetat om du inte måste?

En tanke som jag funderat länge på är det här om jag skulle arbeta överhuvudtaget om jag inte hade behövt för att ekonomin inte skulle tillåta annat. Hade jag gått till arbetet om jag vann några miljoner? Eller skulle jag vilja bli försörjd av min make? Eller skulle jag vilja bli sjukpensionär eftersom jag har reumatism och mitt yrke sliter väldigt mycket på min kropp?
 
Svaret på första frågan är nog att jag hade absolut gått ner i arbetstid men jag tror inte jag skulle vilja sluta arbeta helt - ett arbete är så mycket mer än "bara" ett arbete tycker jag. Jag träffar trevliga kollegor som jag får prata och umgås med, jag får faktiskt äran att ta hand om äldre människor som lär mig så mycket om både livet och mig själv, jag tillhör en gemenskap där jag vet att jag är oerhört viktig. Sen är mitt yrke - Undersköterska inom Demensvården - tungt både fysiskt och psykiskt det ska jag inte sticka under stol med. Det är tunga lyft, förflyttningar av äldre människor som de flesta av er aldrig ens kan tänka er hur de går till (vi är ofta akrobater), det är skötningar i sängen, dusch, toalett, flytt till och från rullstol, gångträning med äldre ostadiga människor som det är stor fallrisk på och som vi (personalen parerar oftast med våra egna kroppar), skötningar i sängen där vi ska vända och vrida och förflytta människor som ligger, det är matningar som ofta kräver mycket av oss, vi torkar rumpor, vi torkar tårar, vi delar ut läkemedel och gör bedömningen om någon behöver extra medicin och om vi anser det så ringer vi en sjuksköterska som stödjer oss i vårt beslut. Vi är med i livets absolut sista slutskede och vi tar hand om döende människor och även döda människor, det är vi som gör den sista omvårdnaden och som gör allt fint, stilla och värdigt för den som nyss lämnat jordelivet. Vi får höra många fina livsöden berättas, vi får många kramar, skratt, klappar på kinden och all ödmjukhet och allt det beröm inför det vi (personalen) gör är ibland obeskrivlig. När en dement kvinna eller man tittar mig djupt i ögonen och säger: "åh tack vad du är snäll och hjälpsam", "vad jag är glad att du finns här" och andra fina hjärtliga ord jag får höra under ett arbetspass ja det värmer och gör att det där lyftet tex är så värt det. Men sen har vi baksidan - vi får ibland ta emot slag, spott och spe, elakheter mm men detta är oftast sjukdomen som talar det vet vi som arbetar med detta. Så nej jag skulle inte vilja vara helt ledig från mitt arbete även om jag ofta känner mig totalt slutkörd både till kropp och själ för det ger mig så mycket.
 
att få hålla dessa mjuka fina händer är ett privilegium. 
Och att faktiskt göra skillnad på sitt arbete är en viktig känsla.
 
Svaret på den andra frågan är helt klart nej jag skulle inte vilja bli försörjd av min man. Jag är en självständig kvinna som vill tjäna mina egna pengar jag skulle inte vilja behöva be om fickpengar och även om mannen min skulle sätta in pengar på mitt konto utan att jag behövde be om det så skulle det kännas som om han försörjde mig. Jag skulle känna mig skyldig att redovisa vad dessa pengar gått till. Kanske har detta med min uppfostran att göra så kan det säkert vara men jag vill försörja mig själv eller i alla fall vara en del av försörjningen till familjen/hushållet.
 
På tredje frågan svarar jag bara NEJ! Jag skulle inte vilja bli sjukpensionär om jag absolut inte måste - vem vet hur framtiden blir men som känner just nu så känner jag bara nej. 
 
De flesta av oss måste arbeta för att kunna försörja oss och vår familj det är ju den bistra verkligheten. Vi har hyra (eller amorteringar) att betala, el, vatten, försäkringar, telefon, mat, kläder, hygienartiklar och massor av annat som vi ska betala varje månad och för att vi ska kunna göra det behöver vi arbeta - de flesta av oss i alla fall. Sen kan man helt klart fundera på sina utgifter och kanske spara in på många saker men de flesta av oss behöver arbeta i alla fall. Det är väl inte för inte som lottoreklamen visar en man som går in till chefen och säger upp sig efter en storvinst? Eller annan lottreklam där man lever livets glada dagar efter storvinsten. Men om jag skulle vinna storvinsten så ja jag skulle ta tjänstledigt ett bra tag och resa runt och upptäcka världen, jag skulle vilja kunna ge mina döttrar pengar och jag skulle vilja kunna spara till pensionen - men sen skulle jag nog vilja börja arbeta igen faktiskt. För jag skulle vilja ha gemenskapen och känslan av att göra ett bra och viktigt arbete. 
 
Men ja så här skulle jag gärna leva ett tag. 
Kanske under vinterhalvåret...
 
Så frågan är skulle DU sluta arbeta om du inte behövde gå till arbetet för pengarnas skull? 
 
jobb, livet | |
#1 - - beccalundin.blogg.se:

Hej, nej jag skulle inte heller sluta jobba men absolut gå ner i tid en period nu när barnen är små.

#2 - - Miss Tosse Queen:

Nej jag skulle inte ha slutat jobba, men jag hade gått ner till 50% i tjänst 😊

#3 - - ejmis:

Nej inte sluta men troligtvis gå ner i tid.

Upp