det här med järnbrist...

Jag var för några veckor sedan på ett rutin läkarbesök efter min GBP, en gång per år går jag till min läkare på VC för detta - så att vi har lite koll på hur jag mår och att alla blodprover ser bra ut. Den här gången visade det sig att jag hade en kraftig järnbrist - S-ferritin (alltså järndepåerna) låg på 8 (10 - 150 ska det ligga på) och mitt HB var på 102 (117 - 153 ska det ligga på). Jag har under en längre tid mått ganska dåligt varit väldigt trött men det är inte det jag främst märkt av utan jag har haft öronsusningar, prickar som dansat framför ögonen, näsblod, väldigt ont i fotlederna (vilket jag såklart kopplat till min reumatism) trött och livlöst hår och jag har tappat väldigt mycket hår (detta har jag kopplat till min GBP) , andfådd av minsta lilla, sår i mungiporna som inte ville läka ordentligt, svidande och öm tunga (detta trodde jag var svamp men medicinen jag fick mot svamp hjälpte inte alls), en helt otroligt hemsk klåda på hela kroppen, irritaion, blåmärken bara jag nuddat något, mina symptom på rest-les-legs har blivit mycket värre m.m. När jag fick reda på att jag hade järnbrist så föll liksom bitarna på plats och jag märkte att jag nästan hade alla symptom på just järnabrist (<--länk) när jag började kika runt. Så läkaren ordinerade Duroferon (järntabletter) men dessa kunde jag inte ta en längre då jag blev helt förstörd i magen det var knappt så jag kunde jobba så efter att ha försökt med järntabletter i 1,5 vecka så ringde jag vc och fick en telefontid med min läkare samma eftermiddag. När han hörde hur min mage reagerade på järntablettern så skrev han ut Ferinject (en infusin (dropp) med järn). Detta dropp fick jag i torsdags på min vc och faktiskt redan igår fredag så kände jag enorm skillnad. Att det kan gå så snabbt - jag är helt förvånad. 
 
Men så började jag fundera på varför jag fått sådan kraftig järnbrist på ganska kort tid. Läkaren på vc tyckta också det var lite märkligt när jag berättade att mitt HB låg på 120 så sent som i november - iofs så kan järndepåerna tömmas fast hb är "normalt" för depåerna töms under en längre tid och kroppen kompenserar med att hålla hb:t på en bra nivå. Men iaf jag började läsa på om mina läkemedel som jag tar för min reumatism och två av mina läkemedel Arcoxia och Simponi  (<--länkar) kan ge just järnbrist. Många andra av mina symptom liknar de som man kan få som biverkningar på dessa läkemdeln så jag ringde min reumatolog och fick en telefontid till en sjuksköterska. Jag berättade om min järnbrist och mina läkemedel och har nu fått en läkartid till min reumatolog i mars (en snabb tid för att vara till reumatologen). Så nu har jag själv beslutat mig för att faktiskt sluta ta dessa läkemedel - jaja man ska tala med läkare först men jag pratade med en sjuksköterska som faktiskt också ansåg att jag skulle avsluta min medicinering och sedan ta detta med min reumatolog när jag träffar henne.
 
Så nu avvaktar jag och ser hur mina syptom kanske försvinner. Järnbristen ska kollas upp av både min reumatolog och min läkare på vc så där får jag avvakta och se om jag eventuellt kanske behöver ett dropp till med Ferinjekt - ofta behövs mer än en dos.
 
Men kanske blir såren i mungiporna och i näsan bättre nu, kanske slipper jag snyta ut blodkoagler varje morgon, kanske blir de flesta syptomen på järnbrist (och som jag läst mig till symptomen på biverkningar) bättre nu.
 
Ja visst borde jag ha koll på eventuella biverkningar på de läkemedel som jag tar men dessa symptom har kommit smygande och blivit värre med tiden så jag har inte kopplat ihop dessa varken med järnbristen eller eventuella biverkningar på läkemdel.
 
Jag har ju under hösten sökt läkare ett flertal gånger för min hosta och min andnöd och min spiriometri var ju väldigt dålig i höstas (<--länk). Tänk om dessa symptom är biverkningar på tex Simponi sprutorna som jag tar var 3:e vecka? När jag läser om biverkningarna nu på fass så känner jag att det är mycket möjligt faktiskt. När man får detta läkemedel så blir man informerad om att uppsöka akuten vid kraftig feber - men alltså det är ju så mycket mer man behöver ha "koll" på märker jag när jag läser på fass. Detta läkemedel försämrar imunförsvaret och gör att man blir extra infektionskänslig därav ska man uppsöka akuten vid kraftig feber.   
Allmänt | |
#1 - - Anonym:

Är tyvärr lite så att man får leta lute svar själv för att sedan ta den diskussionen med vården

Upp